Eerst een paar vragen, om zelf eerlijk na te denken. Vind je het fijn als na de gymles een jongen de meidenkleedkamer binnenkomt? Vast niet. Waarom niet? Omdat je niet wil dat hij jou in je ondergoed ziet. Waarom zou je dan in het zwembad wel in je ‘ondergoed’ gaan lopen? Nog een vraag. Waarom dragen meiden graag een bikini? Vaak omdat zij graag óveral bruin willen worden. Maar waarom zou je bruin willen worden op plaatsen die –als je gewoon kleding aan hebt– toch niemand kan zien? Is het, omdat meisjes eigenlijk graag willen dat jongens naar hun héle lichaam kijken? En is dát misschien ook een reden, waarom het zo leuk-spannend is om samen naar het zwembad te gaan…?

Als je over deze vragen hebt nagedacht, gaan we eens naar de Bijbel. Daar staat natuurlijk niets in over zwemkleding, maar wél over kleding. Wil je er echt naar luisteren? Ook als die kritiek heeft op dingen die zelfs onder christelijke mensen gewoon zijn geworden?

Je weet wel waarom er kleding is gekomen: omdat de man en de vrouw na de zondeval niet meer op een goede manier naar elkaar konden kijken (Gen. 3). Daarom staat er ook in de Bijbel hoe een vrouw zich moet kleden: niet overdadig, niet schaamteloos, maar „met een eerbaar gewaad” (1 Tim. 2:9). En wat een vrouw hoort uit te stralen: kuisheid (Tit. 2:5, 1 Petr. 3:2-3). Staat er dan bij: „Behalve als het ’s zomers warm is”? Nee hè? Dan kun je zelf wel de vraag beantwoorden, of een bikini past bij een Bijbelse kledingstijl. En ook wel de vraag, of het strand of het zwembad in de zomer wel een goede plaats is om te zijn.

Jongens, dat laatste is ook belangrijk voor jullie. Want ‘kleding’ is niet alleen een onderwerp voor meisjes. Jawel, zij moeten er beter op bedacht zijn of ze wel eerbaar gekleed gaan. Maar jongens moeten er meer op bedacht zijn, of ze wel eerbaar naar meisjes kijken. Zal ik eens eerlijk zijn? Als het heet is zou ik het ook best wel lekker koel vinden om te gaan zwemmen. Maar al toen ik nog puber was, voelde ik dat het niet kon. Want ik zou op een verkeerde manier kijken naar meisjes met weinig kleren aan. Ik hoop dat jij ook eerlijk bent over je eigen zwakheid. En dat je het lichaam van een ander niet (meer) op een verkeerde manier wilt bekijken. Net als Job, die zei: „Ik heb een verbond gemaakt met mijn ogen; hoe zou ik dan acht gegeven hebben op een maagd?” (Job 31:1). Bedenk maar, dat ons lichaam aan Gód toebehoord (1 Kor. 6:20).


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.