Je stelt een moeilijke vraag! Hij komt ook bij mij boven, maar het antwoord weet ik niet. Ik kan je alleen maar een paar gedachten eromheen meegeven.

De Bijbel is er duidelijk over dat God dit leed niet wil. Hij wil geen zonde, kwaad, ellende en dood. Hij wil dat deze aarde Zijn heerlijk koninkrijksgebied is, waar vrede en gerechtigheid heersen, waar mensen Hem liefhebben en gehoorzamen. Dat het kwaad er onder Zijn regering toch gekomen is, is het gevolg van onze keuzes en daden. Daarom moeten wij beseffen dat wij het recht niet hebben om God ter verantwoording te roepen of zelfs te gaan wantrouwen. Daar komt nog iets bij: God had ons met recht kunnen wegdoen, maar Hij heeft het niet gedaan. Hij heeft Zijn wereld zo lief dat Hij Zijn Zoon gezonden heeft. Terwijl Hij het niet verplicht was, heeft Hij Zich de ellende van deze wereld aangetrokken. Hij is de strijd tegen satan en het kwaad aangegaan en heeft beloofd dat Hij ze volkomen zal overwinnen en wegdoen.

Laten wij daarom onszelf eerlijk vragen stellen. Bijvoorbeeld deze: Hoe kan het dat mensen zo dwaas blijven dat ze steeds maar weer oorlog gaan voeren? Waarom blijven mensen zo wreed dat ze steeds maar weer kiezen voor geweld, terreur en onderdrukking? Waarom blijven mensen zo hardnekkig ongelovig, terwijl God zo duidelijk 
heeft laten zien dat Hij genadig is? Waarom maken zo veel mensen zich alleen maar druk om de dingen van hun eigen aardse leven, terwijl de wereld aan alle kanten in brand staat en het leven opeens kan worden afgesneden? Waarom sluiten wij zo vaak ons hart, ons huis en onze portemonnee, terwijl zo veel medemensen in nood zijn? Waarom kiezen zo veel christelijke jongeren voor een opleiding en baan waardoor ze vooral een leven volgens hun eigen voorkeuren kunnen leiden? Waarom hebben zo weinig (reformatorische) christenen de moed om hun comfort en luxe los te laten en gehoorzaam te worden aan het bevel van Christus: „Ga dan heen, onderwijs alle volken”?

Het is toch niet zo vreemd dat in een wereld met zulke mensen zulke rampen plaatsvinden? Wat heeft deze wereld de boodschap van God en Zijn Koninkrijk hard nodig! De boodschap van vergeving, van troost, van vrede, van genezing. Zou de ramp in Oekraïne misschien hebben plaatsgevonden om ons, christenen, daarvan te overtuigen?


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.