Inderdaad hoor je nog steeds dat mensen met een zwarte huidskleur nakomelingen zouden zijn van Cham. Dat gaat terug op de geschiedenis in Genesis 9. Daar lees je dat Noach dronken was. Cham spotte daarmee. Toen kwam de vervloeking (vs. 25): knecht der knechten zij hij zijn broederen.

Een aantal nakomelingen van Cham, bijvoorbeeld de Cushieten, heeft zich na de torenbouw van Babel in Noordoost-Afrika gevestigd. Ze waren de voorvaders van de Ethiopiërs, die een zeer donkere huidskleur hebben. Aan dit feit hebben West-Europeanen, en niet het minst Nederlanders, enkele eeuwen geleden een argument ontleend voor de slavenhandel met zwarte mensen.

Wie echter onbevangen Genesis 9 leest, ziet hoe nadrukkelijk Kanaän wordt aangewezen als drager van de vloek. Eerst schrijft Mozes al twee keer nadrukkelijk: Cham, de vader van Kanaän (vs. 18, 22).

In vers 25 staat vervolgens: Vervloekt zij Kanaän. De Kanaänieten hadden geen donkere huidskleur. Ze woonden in het huidige Israël. Het is nu niet moeilijk meer dit oordeel in de geschiedenis terug te zien: de Kanaänieten, (Hethieten, Jebusieten, Amoriten enzovoort) zijn verslagen en gedood bij de inval in Kanaan, door de nakomelingen van Sem. De maat van hun zonden was vol voor God.

De nakomelingen van Cham die in Afrika zijn gaan wonen, hebben een andere huidskleur dan de nakomelingen die in het Midden-Oosten zijn blijven wonen. Hoe zijn de verschillen in huidskleur ontstaan? De oorzaak van deze verschillen is niet ingrijpend. Het gaat om verschil in de hoeveelheid van een kleurpigment dat wij allemaal hebben: melanine.

In een donkere huid is meer melanine aanwezig dan in een blanke huid. Als er veel melanine wordt aangemaakt, krijg je een donkere huid en dat is een goede bescherming tegen ultraviolette licht van de zon. Een lichte huid kan bij weinig zon toch voldoende vitamine D aanmaken. Dit soort verschillen kan bij mensen in enkele generaties ontstaan.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.