Ik geef je een korte raad: je Bijbel lezen. En: op zondag (en doordeweeks) aandachtig en biddend luisteren naar de preken die worden gehouden of gelezen. Helpt dat? Vast. Dat ga ik uitleggen.
Door corona zijn we eigenlijk een nieuw tijdperk ingegaan. Dat klinkt wat groots, maar toch. De wereld ziet er zo anders uit. Besmettingcijfers beheersen al maanden het nieuws. Thuiswerken werd normaal. Schiphol verwerkt nog maar een derde van het gebruikelijke aantal passagiers. Afstand houden zit bijna in onze genen. Vaak niet naar de kerk kunnen, het wordt haast ‘gewoon’. En dan de miljarden die het ons land kost. Enzovoort, enzovoort.
Dit alles levert een stroom van nieuws op, zelfs over zondagse kerkdiensten. Artsen, economen, politici, ze hebben een mening over corona. Die mening wordt weer tegengesproken, bijvoorbeeld door stichting Viruswaarheid, die in een video van zeven minuten uitlegt hoe het volgens haar zit. Kortom, verwarring alom.
Juist daarom ga ik terug naar mijn raad: je Bijbel lezen. Bestorm de Bijbel dan niet met al onze vragen, maar laat de Heere eerst door Zijn Woord tot ons spreken. Ik ben zo blij dat de Heilige Geest een Bijbel heeft geïnspireerd voor alle tijden en alle omstandigheden. Een voorbeeld? Ik heb er zondag over gepreekt. Lees eerst maar 2 Koningen 3:1-11. Moab wordt afvallig en weigert nog langer de belastingen aan Israël te betalen. Een grote economische tegenvaller dus. Wat doet Joram? Hij vraagt zich niet af wat de oorzaak is en of het te maken kan hebben met de goddeloze regering van hem en zijn broer Ahazia. Hij slaat de belangrijkste vraag dus over. En wij?
Joram neemt maatregelen. Hij betrekt Josafat in de strijd en ook Edom wordt ingeschakeld. Dat gaat zo naar de overwinning toe! Maar nee, de Heere grijpt in en de gezamenlijke legers dreigen van dorst te sterven. En dan? Joram gaat klagen over God, Josafat gaat vragen naar God. Wat een verschil!
Wat een lessen voor onze tijd, dacht ik. Tijden veranderen, maar de Heere niet. Hij laat ons (opnieuw) weten hoe machteloos de mens is en hoe machtig Hij is. Daarom: Psalm 146:3 en 105:3: Zalig hij die in dit leven Jakobs God ter hulpe heeft! En: Vraagt naar de HEER’ en Zijne sterkte; naar Hem, die al uw heil bewerkte.
Zo kun je deze crisistijd doorkomen, bij alle verwarring die er om je heen is.

ds. J. M. D. de Heer