Je bent iets kwijtgeraakt. Gewoon Bijbellezen en gewoon bidden. Hoe dat komt? Je bent geen kind meer. En als je ouder wordt, kun je het onbevangene en pure dat bij het kind-zijn hoort, langzamerhand kwijtraken. Dat heeft invloed op het bidden en Bijbellezen. Daar hoef je niet van te schrikken. Maar het kan zo niet blijven. Ik wil een paar dingen met je delen. Eerst over hoe het komt, en daarna wat je eraan kunt doen.

Als je niet meer gewoon kunt bidden, zou je allereerst eens moeten onderzoeken of er een concrete zonde in je leven is. Misschien een zonde die met de macht der duisternis te maken heeft, of een zonde die te maken heeft met je houding of gedrag tegenover andere mensen. In 1 Petrus 3:7 wordt tegen mannen gezegd dat ze zorgvuldig en respectvol moeten omgaan met hun vrouw. Als ze dat niet doen, worden hun gebeden verhinderd.

Ten tweede zou je kunnen onderzoeken of je hart misschien een platgelopen paadje is geworden, waarop de graankorrels blijven liggen en weggepikt worden. Als je leven voor een groot deel gevuld wordt door entertainment, kun je niet meer bidden. Wie ’s avonds een indringende film kijkt, kan zelfs de psychische rust niet meer vinden om zich op de Heere en het Bijbellezen te concentreren. Je hoofd zit vol. Is dit het geval? Overzie je leven en maak keuzes.

Misschien kun je ook nadenken over de manier waarop je bidt en Bijbelleest. Je zou voordat je gaat bidden eens kunnen opschrijven wat je wilt vragen, waarvoor je wilt danken, welke concrete zonden je wilt belijden, voor wie je wilt bidden, en waarin je God kunt aanbidden. Een mooie manier is ook om een stukje uit de Bijbel te lezen en je dan af te vragen hoe je dat gedeelte in je gebed kunt gebruiken. Bij het Bijbellezen zou je vragen kunnen opstellen: wat zegt dit over God, over mij, wat vraagt de Heere van me, en wat kan ik aan de Heere vragen naar aanleiding van dit Bijbelgedeelte?

Ten slotte, het is bijzonder dat we deze zorgen over bidden en Bijbellezen eerlijk naar de Heere kunnen uitspreken. Ik denk dat Hij erop wacht tot je het gaat doen. Je kunt mensen in je omgeving vragen om voor jou te bidden. Ik denk dat er ook wel mensen zullen zijn die dit lezen, jou niet kennen, maar toch voor je zullen bidden. Hoop op de Heere.


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.