Twijfel is er in allerlei soorten en maten. Twijfel aan jezelf kan op z’n tijd heilzaam zijn en bewaren voor overmoed of zelfbedrog. Twijfel aan God, Zijn bestaan, Woord, genade en betrouwbaarheid is zonde. Dat klinkt misschien wat kort door de bocht, maar toch is het zo. Want al is het dat Gods kinderen nogal eens twijfelen, daarom mag je het nog niet goedpraten of er een kenmerk van genade van maken. Twijfel is namelijk een vorm van ongeloof, en ongeloof is volgens de Heere Jezus zonde (Joh. 16:8).

Waar al dat getwijfel vandaan komt? Voor het antwoord op deze (en veel andere geestelijke vragen!) moet je terug naar Genesis 3. Waarmee begint de geschiedenis van de zondeval? Met het zaaien van twijfel aan de goedheid en de waarachtigheid van de Heere. Vervolgens –en dat is ook leerzaam– gebruikt Eva meer haar ogen dan haar oren. Had ze maar beter teruggedacht aan wat God nu écht gezegd had. Maar nee, ze keek, kreeg begeerte en at van de verboden vrucht. Zo is de twijfel het leven van de mens binnengekomen, en je komt er zelfs na ontvangen genade maar moeilijk van af. Waarom? Omdat de duivel nog altijd twijfel zaait. En omdat we nog altijd beter zijn in kijken dan in luisteren. En wie kijkt naar omstandigheden, problemen, zonden, zorgen of naar zijn eigen hart, verliest de vaste grond onder de voeten en zakt onherroepelijk weg. Zo verging het zelfs Johannes de Doper (Mat. 11:2 en verder) en Simon Petrus (Mat. 14:30).

Je ziet: zelfs Gods kinderen kunnen met grote twijfels te maken krijgen. Hoe ze daaruit komen? Dat vertelt John Bunyan op een geweldige manier in zijn boek ”De christenreis”. Christen en zijn reisgenoot vallen op een gegeven moment –door eigen schuld– in handen van een zekere reus Wanhoop, die hen opsluit in zijn kasteel Twijfel. Dagen achtereen worden ze door hem bedreigd; hij dreigt hen zelfs te doden. Vlak voordat de reus dat plan wil uitvoeren, krijgt het verhaal ineens een verrassende ontknoping. Christen blijkt de sleutel van de kerker al die tijd in z’n zak te hebben! En welke naam draagt die sleutel? ”Belofte”, staat erop geschreven.

Hopelijk mag je ook die laatste les ter harte nemen. Bid maar veel tegen de twijfel in: „Heere, maak in Uw Woord mijn gang en treden vast.” Op dat Woord hoop je nooit tevergeefs. Want: „Het is trouw al wat Hij ooit beval.” Om Jezus’ wil, Amen!


 

Zit jij ook met een geloofsvraag? Laat het ons weten via info@puntuit.nl of stuur een appje naar 06-20601065.