Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Bijbeljaar 2016, dat zaterdag van start gaat. De meeste jongeren werden benaderd via reformatorische scholen, daarnaast deden enkele catechesegroepen mee aan het onderzoek.


Het (beter) leren kennen van God is voor driekwart van de lezende jongeren dé reden om Bijbel te lezen. Als christen toegerust worden, is voor ongeveer de helft van de ondervraagden een belangrijk argument. De helft van de jongeren is tevreden met de manier waarop hij of zij leest. Ontevredenheid ontstaat er door het niet begrijpen van wat er staat, het te druk zijn met andere dingen of doordat jongeren de Bijbel niet als relevant ervaren.


Dankbaarheid 
De HGJB (Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond) deed tien jaar geleden onderzoek naar Bijbellezen onder een deel van de jongeren uit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Datzelfde onderzoek is nu uitgebreider herhaald. Wanneer er naar de hervormd-gereformeerde jongeren gekeken wordt, zijn er voorzichtig enkele vergelijkingen te maken.


En die stemmen tot dankbaarheid, reageert Diane Palm van de HGJB desgevraagd. „Het onderzoek bemoedigt me. Allereerst omdat het Bijbellezen een plek heeft in het persoonlijk leven van de meeste jongeren. Dat is niet minder geworden. Het bevestigt voor mij dat jongeren bewuster met geloof bezig lijken te zijn. Een ander positief punt vind ik dat jongeren het niet begrijpen van de Bijbel minder vaak als struikelblok noemen.”


De HGJB zette tien jaar geleden een strategie in om jongeren actief de Bijbel te laten lezen. Palm ziet een bevestiging van die lijn in de cijfers uit het onderzoek. „Als ik alleen naar PKN-jongeren kijk, zie ik dat ze actiever met de Bijbel omgaan dan tien jaar geleden. Op de vraag wat jongeren met het gedeelte doen dat ze net gelezen hebben, antwoorden meer jongeren dat ze nagaan welke persoonlijke boodschap erin zit.”


Gezag
Tegelijk zijn er aandachtspunten. Als voorbeeld noemt Palm het gezag van de Bijbel. „Gods Woord als het einde van alle tegenspraak, dat staat onder druk. Wat doe je als God iets zegt wat tegen je gevoel ingaat? Ook wordt de Bijbel minder systematisch gelezen. Jongeren beginnen vaak zomaar te lezen. Daar zit een bepaalde willekeur in die een verdieping in de weg kan zitten.”



Enkele resultaten uit het onderzoek 


- Van de ondervraagde jongeren leest 41 procent elke dag voor zichzelf de Bijbel.


- Te weinig tijd is voor 
67 procent dé reden waarom hij of zij minder Bijbelleest.


- Eén op de vier jongeren gebruikt de Statenvertaling, ruim één op de drie de Herziene Statenvertaling.


- De helft van de jongeren leest niet langer dan vijf minuten per keer.


- Een dagboek is voor bijna 50 procent van de jongeren het hulpmiddel bij het Bijbellezen.


- Psalmen spreken jongeren het meest aan (38 procent), gevolgd door geschiedenissen uit het Oude Testament (34 procent) en de evangeliën (33 procent).

Meer lezen over Bijbellezen en jongeren? Vandaag (donderdag 29 oktober) vind je bij het Reformatorisch Dagblad een speciale bijlage over jongeren en Bijbellezen! 

Digitaal is er nog het nodige te vinden:
- Tips voor Bijbellezen (aanrader!)
- Anoniem dagboek 21-jarige jongere over Bijbellezen: Letter voor letter
- Anoniem dagboek 18-jarige jongere over Bijbellezen: Soms is het zó frustrerend 
- Interview met predikant en jeugdwerkers over onderzoeksresultaten: Bijbellezen zonder dat nare tandartsgevoel