Hoe lezen jullie de Bijbel?

Hadassa: „Ik lees de papieren Bijbel en gebruik de Bijbel-app YouVersion. De app gebruik ik bijvoorbeeld in de trein. Mijn telefoon heb ik altijd bij de hand, en zo hoef ik geen hele Bijbel mee te nemen. De papieren versie lees ik voordat ik ga slapen. Dan leg ik mijn telefoon weg, zodat ik geen afleiding meer heb.”

Elizabeth: „Ook ik gebruik voor persoonlijk Bijbellezen meestal de app. Als ik niet snap wat ik lees, kan ik de Bijbeltekst makkelijk vergelijken met de tekst in een andere vertaling. Daarnaast kan ik de teksten die me aanspreken markeren. En je kunt leesplannen volgen. Dat helpt mij om de Bijbel beter te begrijpen en vormt een stok achter de deur om uit de Bijbel te lezen.

In de kerk en met mijn ouders lees ik vaak de papieren Bijbel. Verder heb ik nog een Engelse Bijbel waarin ik kan tekenen en schrijven. Die gebruik ik ook regelmatig.”

Waarom vind je het belangrijk om de Bijbelse boodschap tot je te nemen?

Elizabeth: „Het is het boek waardoor wij, als zondaren, onze redding in Jezus Christus leren kennen. God laat Zichzelf kennen door de Bijbel. Ik vind het lastig om de Bijbel op de juiste waarde te schatten, omdat het zo vanzelfsprekend is dat ik erin kan lezen. Ik ben ermee opgegroeid en weet niet anders. Maar als ik dan besef dat een almachtige God ons heeft geholpen om Hem een beetje te begrijpen door in onze mensentaal een boek te geven, dan wordt de waarde groot. Maar dat besef ik lang niet altijd.”

Hadassa: „Omdat de Bijbel Gods Woord is en Hij mij gemaakt heeft, wil ik dit boek lezen. Hij is onze Maker en verdient van ons de eer en de heerlijkheid! Ik kan er op z’n minst uit lezen om mijn relatie met Hem te versterken.”

Merk je dat je door de Bijbel te lezen de dag anders beleeft?

Hadassa: „Ik ervaar dat wel zo. Het ligt er natuurlijk aan wat voor stukje je leest. Pas las ik een stukje over mensen die roddelen en die dag heb ik er extra bij stil gestaan om niet te roddelen.”

Elizabeth: „Ik denk niet echt dat ik de dag anders beleef door de Bijbel te lezen. Ik merk wel dat, als ik het een keer vergeten ben, ik dat niet zomaar opzij kan zetten. Dan voel ik me een beetje schuldig. Gelukkig kan ik in kleine dingen zomaar de hand van God zien. Zoals in een zonnestraal, een vlinder of de regen. Kleine dingen kunnen op sommige momenten groot zijn. Daarvoor dank ik Hem dan.”


Voor de serie ”Bijbellezen in 2020” gaat het Hervormd Jeugdwerk (HJW) in gesprek met jongeren over hoe en waarom zij de Bijbel lezen. Dit is deel 3.

 

In deel 1 las Maartje met appgroep in een jaar de Bijbel door

In deel 2 luistert Elwin naar de Bijbel in de bus