Voor hun profielwerkstuk verdiepten de eindexamenkandidaten van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem zich in de situatie van vluchtelingen in het kamp Moria in Griekenland. „Maar we wilden meer dan de problemen die daar zijn onderzoeken. We wilden de menselijke kant van de ellende ook een gezicht geven”, vertelt Susanna. En omdat de vriendinnen ervan droomden nog eens een boek te illustreren, schrijven en uitgeven, besloten ze die twee verlangens te combineren.

2021-02-08-ACH16-PUinzetwee08-3-FC.jpg

 

Bootje

Een boek maken over vluchtelingen in Griekenland bleek nog niet zo simpel, ervaarden Femke en Susanna. Want hoe schrijf je een verhaal over een vluchteling terwijl je nog nooit in Moria geweest bent? „We mochten, omdat we te jong waren, niet naar Griekenland”, legt Femke uit. „Daarom interviewden we op afstand vluchtelingen en vrijwilligers in het kamp. Door hun ervaringsverhalen ging de hoofdpersoon steeds meer leven. De vrijwilligers lazen met elk hoofdstuk mee.”

De hoofdpersoon, Rayan, is een 18-jarige Syrische vluchteling. Het verhaal begint als hij met een gammel bootje de zee probeert over te steken naar Griekenland. Aan boord bevindt zich ook een klein meisje met haar moeder. De moeder kan niet zwemmen. Daarom vraagt ze aan Rayan of die voor Yara wil zorgen als een broer, mocht zij verdrinken. Veilig komen Rayan en Yara aan op het vaste land. Maar kan hij dit kleine meisje wel een toekomst geven? Hij doet zich voor als haar grote broer, maar kan hij dat altijd volhouden?

2021-02-08-ACH16-PUinzeteen08-3-FC.jpg

 

Welkom

Het boek heeft 120 bladzijden en is onderverdeeld in elf hoofdstukken die zich om en om overdag en ’s nachts afspelen. Elk hoofdstuk is voorzien van een illustratie, geschilderd door Susanna. „Door de afwisseling van dagen en nachten laten we zien dat er veel moeilijke tijden, maar ook lichtpuntjes zijn in het leven van de vluchtelingen” zegt Femke. Tijdens het maken van dit boek werd hun beeld van vluchtelingen bijgesteld. „Vaak hebben wij medelijden met hen als we kijken naar hun leefomstandigheden. Maar de grootste nood van de vluchteling is de uitzichtloosheid en het gevoel nergens welkom te zijn.”

”Vlindervrij” is te bestellen via boekvlindervrij.wordpress.com. De winst is voor stichting Christian Refugee Relief, die werkt met vluchtelingen, onder meer in kamp Moria.

 


Bestellen is op dit moment niet mogelijk. Het boek wordt binnenkort uitgegeven bij De Banier en is dan weer beschikbaar. Via bovengenoemde website blijf je op de hoogte en bij inschrijving krijg je een seintje als het boek te bestellen is.