De mens is een sociaal wezen. Dat lezen we in Genesis 2 als de Heere God zegt: „Het is niet goed dat de mens alleen zij.” In verschillende levensfases heb je mensen om je heen nodig. We hoeven en kunnen niet alles zelf. „Jongeren hebben sociale contacten nodig voor hun ontwikkeling”, vertelt Suzanne den Breejen, psycholoog bij stichting De Vluchtheuvel. „Het verschilt per persoon waar je behoefte aan hebt. De een is tevreden met een goede vriend. Een ander heeft liever een groep vrienden om zich heen.”

Het klaslokaal, de catechisaties en de jv zijn onder andere plekken waar jongeren zich spiegelen aan elkaar. „Jongeren zitten in hun meningsvormingsperiode. Herkenning en steun zoeken bij elkaar en het delen van ervaringen is voor die groep erg belangrijk. En dat valt in deze tijd weg. Hoe ga je het ritje van school naar huis vervangen? De spontane gesprekken die je anders had bij de McDonald’s ga je nu niet online plannen.”

suzanne den breejen portret.jpg

Vriendschap 

Het is in deze tijd roeien met de riemen die je hebt. „Elkaar online ontmoeten is een prima alternatief. De basis, je kent je vrienden, is genoeg om die vriendschap online voort te kunnen zetten. Het is minder waardevol dan dat je elkaar in het echt spreekt, laten we dat ook tegen elkaar zeggen. De erkenning –ik vind het ook niet leuk dat dingen anders gaan– kan helpen om door te gaan. Niet zitten mokken, maar manieren bedenken om toch in contact te blijven.”

Hoe en hoe vaak jongeren behoefte hebben aan contact is per persoon verschillend. „Maak het daarom bespreekbaar”, stelt Den Breejen voor. „Want anders hebben vriendschappen eronder te lijden. Zeker als de een wil afspreken en de ander wil afwachten tot de coronapandemie weer voorbij is. Bespreek het en ga op zoek naar het compromis. Want anders bestaat de kans dat je uit elkaar groeit.”

Zingeving

Welke hobby’s je hebt, wat je zoal doet op een dag en hoe je met problemen omgaat, bepalen hoe je de crisis doorkomt, stelt Den Breejen. „Als iemand graag winkelt of vaak bij mensen op bezoek gaat, moet er nu naar een andere daginvulling gezocht worden. Zingeving in het leven, waar leef ik voor, is een belangrijk onderdeel van hoe je je voelt. Als je dat alleen in jezelf zoekt, kom je niet ver. Zingeving ligt buiten ons: in een relatie met God, in je sociale contacten en wat je voor de naaste kunt betekenen.”

Deze crisis kan ons ook de tijd geven om datgene te doen waar we niet aan toekwamen. Dat mooie boek dat al jaren in de kast ligt. Die hobby waar je nu eindelijk tijd voor hebt. Zo zijn er manieren om deze tijd door te komen. Het belangrijkste volgens Den Breejen: „Zorg voor een daginvulling. Ga op zoek naar een hobby. Wees creatief. Kijk naar wat er kan. Die McDonald’s kan nu niet. Als alternatief kun je een patatje bij de plaatselijke snackbar bestellen en via Teams gezamenlijk opeten. Of ga met een vriend of vriendin een rondje lopen. Het is anders, natuurlijk, maar accepteer het. En maak er het beste van.”