Voorpagina29 juni 2001

Servië draagt ex president onverwacht snel over aan tribunaal

Milosevic opgesloten
in Scheveningen

DEN HAAG – Slobodan Milosevic is vanochtend met een helikopter in de strafgevangenis van Scheveningen aangekomen, heeft woordvoerder Jim Landale van het VN-oorlogsmisdadentribunaal in Den Haag bekendgemaakt.

Milosevic
De Joegoslavische oud-president werd gisteren onverwacht snel door de regering van de Joegoslavische deelrepubliek Servië aan het tribunaal overgedragen om berecht te worden wegens misdaden tegen de menselijkheid.

„Ik kan bevestigen dat hij in de detentie-eenheid zit”, zei Landale, kort nadat een politiehelikopter om 01.16 uur binnen de gevangenismuren was geland, terwijl een tweede helikopter erboven bleef cirkelen. Verslaggevers ter plaatse konden niet zien wie er uit de helikopter was gestapt.

De snelle actie van de Servische regering overviel de advocaten van Milosevic. Ook diens opvolger als Joegoslavische president, Vojislav Kostunica, werd volgens het staatspersbureau Tanjug pas ingelicht nadat de overdracht een feit was. De Servische autoriteiten hebben volledig buiten de federale Joegoslavische regering van president Kostunica om gehandeld. Het plotselinge, eenzijdige besluit kan de eenheid van Joegoslavië in gevaar brengen. Kostunica noemde de uitlevering ongrondwettig en illegaal.

De advocaten waren verbijsterd. Eerder leek Milosevic juist tijd te hebben gewonnen toen het constitutionele hof, bestaande uit rechters die nog door hem waren benoemd, het regeringsbesluit dat zijn uitlevering mogelijk maakte, opschortte. Maar leden van de Servische regering hadden al laten weten dat zij Milosevic hoe dan ook zouden uitleveren.

Premier Zoran Djindjic zei dat zijn regering had besloten de jurisdictie over de uitleveringswet niet meer aan de federale autoriteiten over te laten. Hij noemde de uitspraak van het constitutionele hof „een poging om de hele toekomst van ons land te compromitteren” en „een uitverkoop van de toekomst van Servië.”

Ondervraagd
In de gevangenis in Scheveningen zal Milosevic worden ondervraagd door functionarissen van het tribunaal, die de aanklachten tegen hem zullen voorlezen en hem van zijn rechten op de hoogte zullen stellen. Vervolgens zal hij een kort medisch onderzoek ondergaan om te bepalen of speciale voorzieningen nodig zijn gedurende zijn detentie.

Volgens functionarissen van het tribunaal zal hij binnen een week worden voorgeleid en zal hem gevraagd worden of hij zichzelf schuldig acht aan de aanklacht dat hij verantwoordelijk is voor de dood van duizenden Kosovaarse Albanezen in de periode die eindigde na een 78 dagen durend NAVO-bombardement op Joegoslavië.

„De overdracht van Slobodan Milosevic aan het tribunaal is een keerpunt en het begin van een nieuw tijdperk in de ontwikkeling van de internationale strafrechtspraak”, zei de president van het tribunaal, Claude Jorda, in een verklaring. „Het aanstaande proces tegen een voormalig staatshoofd is een nieuwe en onomkeerbare stap met betrekking tot de vastbeslotenheid van de internationale gemeenschap om tegen straffeloosheid op te treden.”

De uitlevering van Milosevic kan de weg vrijmaken voor miljarden dollars steun voor de wederopbouw van Joegoslavië, waarover vandaag een internationale conferentie wordt belegd in Brussel. Met name de Verenigde Staten hadden financiële hulp gekoppeld aan de uitlevering van Milosevic.

De Amerikaanse president George Bush noemde de uitlevering van Milosevic een bewijs dat het Balkan-land af wil van „zijn tragische verleden en over wil gaan naar een zonniger toekomst.”

Toen het nieuws van de uitlevering van Milosevic zich in Belgrado verspreidde, verzamelden enkele duizenden aanhangers van de vroegere president zich in het centrum van de stad. „Opstand, opstand”, riep de menigte. Sommigen koelden hun woede op cameramensen die opnamen van de demonstranten wilden maken. Milosevic' vrouw, Mirjana Markovic, meldde zich bij de poort van de centrale gevangenis, maar vertrok onverrichter zake.

Milosevic (59) zat sinds april in Belgrado gevangen op verdenking van corruptie en machtsmisbruik. Het VN-tribunaal heeft hem aangeklaagd wegens wreedheden die twee jaar geleden tegen de etnische Albanezen in Kosovo werden begaan en waarbij naar schatting 10.000 Albanezen om het leven kwamen. Daarnaast bereidt het tribunaal aanklachten voor in verband met de eerdere oorlogen in Bosnië en Kroatië.

Zie ook:
Milosevic' aanhang eerst verbijsterd, dan woedend

Gezellig verblijf in Scheveningse VN-gevangenis

Kostunica hoort besluit Djindjic via media

Helikopter met gejuich ontvangen

Jorda niet bezorgd om veiligheid VN-hof

Tribunaal voor oorlogsmisdaden

Sleutelmoment in de strijd voor het herstel

Uitlevering verzekert Belgrado van hulp

Slobodan Milosevic, de meesterintrigant

Djindjic vraagt Serviërs begrip voor uitlevering

De vier andere aangeklaagden

Milosevic' lange weg