Buitenland29 juni 2001

Servische belangenorganisatie: Geen acties

Jorda niet bezorgd om
veiligheid VN-hof

Van onze buitenlandredactie
DEN HAAG – President Claude Jorda van het Joegoslavië-tribunaal maakt zich geen zorgen om de veiligheid van het VN-hof na de komst van Slobodan Milosevic. De Franse rechter denkt dat de Nederlandse politie „alle noodzakelijke maatregelen” heeft genomen voor de beveiliging.

Jorda werd omstuwd door journalisten toen hij gisteravond het tribunaal binnenliep. Hij sprak van een „belangrijke dag voor het internationaal recht.” Hij benadrukte dat het de eerste keer is dat een voormalig staatshoofd moet terechtstaan voor een hof dat namens de hele internationale gemeenschap is opgericht en niet door „partijen” in het conflict.

Jorda's woorden zijn een verwijzing naar de tribunalen van Neurenberg en Tokio, waar na de Tweede Wereldoorlog oorlogsmisdadigers uit Duitsland en Japan werden berecht door de overwinnaars. De VN-tribunalen voor ex-Joegoslavië en Rwanda zijn de eerste internationale hoven waar verdachten van oorlogsmisdaden namens de hele mensheid worden berecht, want bijna alle landen zijn lid van de VN.

Voor Jorda is „een verdachte een verdachte, onafhankelijk van zijn rang.” Het voormalige staatshoofd Milosevic geldt, net als andere verdachten, als 'onschuldig' tot zijn schuld is bewezen. Hij heeft, net als iedereen, recht op een eerlijk proces zonder onnodig tijdsverlies, en de rechters zullen toezien op de procedures en de rechtsgang.

Jorda is zich bewust van de bijzondere „verantwoordelijkheid” van het tribunaal en het „vertrouwen” dat het van de internationale gemeenschap heeft gekregen.

Jorda zou waarschijnlijk vandaag de rechters aanwijzen voor de eerste voorgeleiding van Milosevic. De eerste voorgeleiding van een verdachte heeft meestal plaats binnen enkele dagen na aankomst in Den Haag.

Demonstreren
Ook Zarco Cuca, voorzitter van de Servische Vriendschaps Vereniging in Rotterdam, verwacht geen acties tegen de uitlevering van Milosevic. „Als we actie hadden willen voeren of demonstreren tegen de uitlevering van Milosevic, dan hadden we dat al twee jaar lang kunnen doen. Want zolang wisten we al dat dit gebeuren zou.” Cuca zei dit gisteravond in reactie op de uitlevering van de vroegere Joegoslavische president.

,Wat zou het voor zin hebben. Moeten we dan bij de gevangenis gaan staan? Helpt dat dan?" vraagt Cuca zich af.ô Hij verwacht geen enkele actie van leden van zijn vereniging. Deze is met 500 aanhangers de grootste Servische belangenorganisatie in Nederland. Volgens Cuca is dit aantal grofweg in tweeën te delen tussen voor- en tegenstanders van de uitlevering. „De afgelopen maanden is er eindeloos gediscussieerd door onze leden.”

Volgens Cuca is het nu de beurt aan Joegoslavië om met zichzelf in het reine te komen. „Want dit is een zorgelijke ontwikkeling. De grondwet is genegeerd. Economie heeft voorrang gekregen”, concludeert Cuca, doelend op de donorconferentie vrijdag over steun aan Joegoslavië.

Volgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) is het vervoer en bewaking van Milosevic in Nederland in de eerste plaats een taak van de Verenigde Naties, zo heeft een woordvoerder gisteravond gezegd. De BVD is attent op veiligheidsrisico's rond de aankomst van de voormalige Joegoslavische president, maar volgens de woordvoerder is de dienst niet in hoogste staat van paraatheid gebracht.