Financiën en Economie 31 augustus 2000

KPN kreeg zijn zin
bij UMTS-veiling

DEN HAAG – Telecombedrijf KPN heeft bij de uiteindelijke opzet van de politiek omstreden veiling van vergunningen voor UMTS-frequenties op twee belangrijke punten zijn zin gekregen.

Die conclusie kan worden getrokken op basis van een verslag van discussies die vertegenwoordigers van de overheid en de telecomsector vorig jaar met elkaar hadden binnen het Overlegorgaan Post en Telecommunicatie (OPT). De veiling van vijf vergunningen voor mobiel internetten bracht de overheid veel minder op dan verwacht.

Uit het verslag van het OPT, gedateerd 1 november 1999, blijkt dat het voormalige staatsbedrijf KPN zich op dat moment als enige binnen het overlegorgaan verzette tegen het verstrekken van een zesde vergunning. Ook blijkt dat KPN tegen een voorstel was van het ministerie van Verkeer en Waterstaat om vijf 'gelijke' vergunningen te verstrekken. KPN wilde twee vergunningen met meer frequentieruimte dan de andere drie.

De door Verkeer en Waterstaat georganiseerde veiling begon 7 juli. Zes partijen dongen mee naar vijf 'ongelijke' vergunningen. 24 juli eindigde de veiling nadat telecombedrijf Versatel, de enige nieuwkomer die meedeed, zich terugtrok. Libertel en KPN gingen naar huis met de twee grote kavels. Dutchtone, Telfort en 3G Blue (Ben) haalden de drie kleinere kavels binnen. Deze bedrijven zijn alle vijf al actief op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie.

De Nederlandse overheid incasseerde 5,9 miljard gulden. De veilingen van UMTS-frequenties in Groot-Brittannië en Duitsland leverden achtereenvolgens 80 en 111 miljard gulden op. Volgens deskundigen had de Nederlandse veiling meer kunnen opleveren bij een andere opzet ervan, bijvoorbeeld door nieuwkomers op de Nederlandse markt te laten bieden op een zesde vergunning.

De Tweede Kamer is ontevreden over het verloop van de veiling. PvdA, CDA, D66 en GroenLinks willen een eigen onderzoek van de Kamer. Het kabinet bespreekt morgen een notitie voor de Kamer van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Financiën over de gang van zaken rond de UMTS-veiling.

Zie ook:
Onderzoek Kamer naar UMTS-veiling - 25 augustus 2000

KPN verliest partner na Duitse veiling - 18 augustus 2000

Kritiek op Nederlandse UMTS-veiling groeit - 17 augustus 2000

Dutchtone en Ben denken aan schadeclaim - 26 juli 2000

UMTS-veiling eindigt abrupt na „dreigbrief” - 25 juli 2000

Bij UMTS-veiling stijgt teller flink naar ƒ 1,7 miljard - 19 juli 2000

KPN bestormt met partners UMTS-markt - 12 juli 2000

Verhoging van bod tijdens UMTS-veiling - 11 juli 2000

Mobiele telefoon poort naar internet - 11 juli 2000