Financiën en Economie 26 juli 2000

Dutchtone en
Ben denken aan
schadeclaim

DEN HAAG – De telecombedrijven Dutchtone en Ben overwegen een schadeclaim in te dienen tegen de overheid. Het duo vindt de felbegeerde frequenties voor UMTS, die het maandag in handen kreeg, te duur.

De twee bedrijven willen dat de overheid de biedingen die maandag zijn gedaan, terugdraait. Op die dag eindigde de omstreden veiling van UMTS-frequenties, waarmee snelle internetverbindingen via de mobiele telefoon mogelijk zijn, doordat mededinger Versatel eruit stapte. Het telecombedrijf voelde zich bedreigd na een brief van concurrent Telfort.

Dutchtone en Ben zijn van mening dat zij eerder op de hoogte hadden moeten zijn van de gang van zaken, want dan zouden ze vast en zeker minder hebben geboden. Dutchtone moet nu ƒ 960 miljoen voor een kavel op tafel leggen en Ben ƒ 870,4 miljoen. Vrijdag stond de teller nog op ƒ 791,3 miljoen voor Dutchtone en ƒ 789 miljoen voor Ben.

„We gaan alle mogelijkheden bekijken”, aldus een woordvoerder van Ben. Dutchtone heeft op de laatste veilingdag meer dan ƒ 100 miljoen uitgegeven. „Ons is informatie onthouden”, zegt een woordvoerder. „Het ging om een soort koersgevoelige informatie. Dat laten we niet zomaar liggen.”

KPN, Libertel en Telfort vinden het allen wel goed zo. „De veiling is afgelopen. We hebben de frequentie en er komt geen verdere actie”, aldus een medewerkster van KPN.

Zie ook:
UMTS-veiling eindigt abrupt na „dreigbrief” - 25 juli 2000

Bij UMTS-veiling stijgt teller flink naar 1,7 miljard - 19 juli 2000

KPN bestormt met partners UMTS-markt - 12 juli 2000

Verhoging van bod tijdens UMTS-veiling - 11 juli 2000

Mobiele telefoon poort naar internet - 11 juli 2000