Financiën en Economie 12 juli 2000

Belang kost 4,2 miljard gulden

KPN bestormt
met partners
UMTS-markt

Van onze redactie economie
DEN HAAG – KPN vormt met zijn Japanse partner NTT DoCoMo en het Hongkongse Hutchison Whampoa een consortium. Gezamenlijk gaan zij de markt voor de derde generatie mobiele telefonie in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en België veroveren. KPN neemt daartoe voor 900 miljoen pond sterling (3,2 miljard gulden) een belang van 15 procent in Hutchison 3G UK. NTT DoCoMo legt 1,2 miljard pond sterling (4,2 miljard gulden) neer voor een aandeel van 20 procent.

De drie concerns hebben dat vanmorgen bekendgemaakt. De markt waar zij op mikken telt 210 miljoen klanten en zal in 2010 een geschatte waarde hebben van 200 miljard euro, 440 miljard gulden. De ondernemingen denken door de samenwerking hun aandeel op de Europese markt te vergroten, terwijl ze door gezamenlijk op te trekken de kosten delen. Het consortium moet de drie meer kansen geven bij de veilingen van UMTS-frequenties.

Directieleden
Hutchison Whampoa houdt zelf vooralsnog een belang van 65 procent, maar het Canadese Telesystem International Wireless (TIW) heeft een optie om 6,5 procent in de Britse tak te kopen. In de nieuwe combinatie krijgt KPN twee directieleden, NTT DoCoMo drie en Hutchison zeven.

Hutchison 3G UK heeft al een vergunning voor een Britse UMTS-frequentie in de wacht gesleept, die recht geeft op het aanbieden van mobiele internettelefonie.

Onder de naam E-Plus-Hutchison (vorig jaar nam KPN de Duitse aanbieder van mobiele telefonie E-Plus over) gaan KPN en Hutchison Whampoa meebieden op de licenties voor UMTS in Duitsland. De Duitse veiling begint naar verwachting eind juli. Als KPN erin slaagt een frequentie in Duitsland te krijgen dan zal het zijn belang in het consortium doorgeven aan E-Plus. Het consortium zal dan gezamenlijk een UMTS-netwerk opzetten dat past in de plannen van Hutchinson en E-Plus. Het is de bedoeling dat beide gescheiden optrekken op de Duitse markt en elkaar beconcurreren. Alleen zullen de afzonderlijke ondernemingen gebruikmaken van een netwerk.

Franse partners
Ook in België willen de twee samen optrekken bij de UMTS-veiling. Bij de bestorming van de Franse markt sluit ook NTT zich aan. Ook spreken de drie met mogelijke Franse partners.

Vorige week kondigde liet KPN in vage termen weten te willen samenwerken met Hutchison Whampoa om in Europa UMTS-licenties te bemachtigen.

Zie ook:
Verhoging van bod tijdens UMTS-veiling

Mobiele telefoon poort naar internet - 11 juli 2000