Financiën en Economie 25 augustus 2000

„Nederlander lost Duitse staatsschuld af”

Onderzoek Kamer
naar UMTS-veiling

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De Tweede Kamer wil een eigen onderzoek instellen naar de gang van zaken rond de veiling van Nederlandse UMTS-frequenties. PvdA-kamerlid Wagenaar wil daarvoor externe deskundigen inschakelen. Vrijwel de hele Kamer liet eerder al weten ontevreden te zijn over de gang van zaken rond de veiling.

De veiling leverde namelijk slechts 5,9 miljard gulden op. Dat bedrag steekt schamel af ten opzichte van de veilingen in het buitenland. In Engeland stokte de teller op 80 miljard en in Duitsland pas op 111 miljard gulden. De Nederlandse veiling had plaats onder verantwoordelijkheid van staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat (VVD).

Het kabinet komt begin september met een uitgebreide toelichting op de veiling, maar Wagenaar vindt dit bij uitstek een onderwerp waarover de Kamer ook zelf onderzoek moet doen. Wat haar betreft krijgen externe deskundigen daar twee of drie maanden de tijd voor.

Alle kamerfracties zijn voor het onderzoek, behalve de VVD. Die noemt de plannen voortijdig. De partij wil eerst de uitleg van het kabinet afwachten. Maar verder heerst er enthousiasme in de Kamer voor de plannen van Wagenaar. „Zeer verstandig en verheugend dat dit uit de coalitie komt,” zegt CDA'er Leers.

De Nederlandse consument betaalt volgens hem mee aan de aflossing van de Duitse staatsschuld. KPN is via dochter E-plus 18,5 miljard gulden kwijt aan twee UMTS-frequenties in Duitsland. Nederland heeft twee keer de boot gemist, zegt Leers: door de dure frequenties in Duitsland en door de magere opbrengst in Nederland.

Spekken
GroenLinks is een beetje schamper over het PvdA-initiatief. „We zullen het steunen, maar het komt wat te laat. Wij wilden in april al uitstel van de veiling, maar kregen toen geen steun”, zegt GroenLinks-kamerlid Vendrik. „Het ging allemaal te gehaast en door een misplaatst oranjegevoel werd KPN snel een kavel gegund.” Vendrik zegt zelf al bezig te zijn met een onderzoek en heeft contact met deskundigen. Hij waarschuwt ook staatssecretaris De Vries: „Er zijn bewindslieden voor minder weggestuurd.”

Wagenaar noemt niet de geringe opbrengst maar het belang van de consument als belangrijkste onderwerp van zo'n onderzoek. „De veiling was niet opgezet om de staatskas te spekken maar om meer concurrentie te krijgen. Dat moest leiden tot betere service en lagere tarieven. Er zijn zo veel vragen overgebleven”.

UMTS Dossier