Voorpagina 25 juli 2000

Opbrengst van 5,9 miljard aan de lage kant

UMTS-veiling eindigt
abrupt na „dreigbrief”

Van onze redactie economie
SCHEVENINGEN - De veiling van vijf etherfrequenties voor de derde generatie mobiele telefonie is gisteren na een „dreigbrief” van Telfort aan nieuwkomer Versatel abrubt geëindigd. De laatste weigerde verder te bieden. De totale veilingopbrengst van ruim 5,9 miljard gulden is beduidend minder dan de 20 miljard waar minister Zalm van uit was gegaan.

De beschikbare UMTS-frequenties gaan naar de vijf mobiele- telecomaanbieders die al actief zijn op de Nederlandse markt. Libertel moet met 1,573 miljard gulden het diepst in de buidel tasten voor kavel A. KPN Mobile legt voor kavel B 1,567 miljard op tafel. Dutchtone bood 960 miljoen gulden voor kavel C, Telfort betaalt 947,6 miljoen voor kavel D en Ben is het 'goedkoopst' uit met 870,4 miljoen voor kavel E. De drie laatste kavels zijn kleiner dan A en B.

305 biedrondes
De veiling heeft in totaal dertien dagen geduurd, uitgesmeerd over 305 biedrondes. Dat is veel korter dan verwacht. Oorzaak is de actie van Telfort. Dit bedrijf stuurde afgelopen vrijdag een brief aan Versatel waarin volgens de nieuwkomer werd gedreigd met juridische stappen als Versatel door zou gaan met bieden boven een bepaalde grens. Versatel verzocht het ministerie van Verkeer en Waterstaat in te grijpen, maar staatssecretaris De Vries zei gisteren in een toelichting geen reden te hebben gezien om dat te doen. „Telfort heeft de mededinging niet belemmerd en de veilingprocedure is er niet door geschaad.”

Telfort-directeur Aan de Stegge ontkent dat er sprake was van een dreigbrief. „Via onze advocaten hebben we alleen gevraagd met welke reden Versatel aan de veiling deelnam, vooral gezien de snel oplopende biedingen. Verder hebben wij gezegd: Mochten jullie motieven andere zijn dan het verkrijgen van een frequentie, dan behouden wij ons het recht voor in actie te komen.”

Versatel laat het er niet bij zitten. Van prijsopdrijving was geen sprake, Versatels financiële positie liet verder bieden toe, aldus bestuurslid Marc van der Heijden. Als het ministerie bij zijn besluit blijft geen actie te ondernemen, stapt Versatel naar de rechter, zo heeft het bedrijf gisteren aangekondigd. „Als de rechter ons gelijk geeft, is het de vraag of de kavel aan Telfort kan worden toegewezen”, zegt advocaat E. Dommering. Volgens hem zou de etherfrequentie van Telfort dan in handen moeten komen van Versatel.

Het is merkwaardig dat er gisteren nog gewoon is geboden terwijl de brief van Telfort vrijdagmiddag al is verstuurd. Op die dag hadden de zes bedrijven samen zo'n 5 miljard gulden geboden. Gisteren kwam daar nog eens 900 miljoen gulden bij. De start van de veiling verliep overigens al even chaotisch. Op het laatste moment haakten twee van de acht partijen (NTL en Hutchison) af.

Nederland is het vierde land in Europa waar de frequenties voor snel mobiel internetverkeer nu zijn vergeven. In Finland, Engeland en Spanje vond dat de afgelopen maanden plaats. In Duitsland is de veiling gisteren begonnen. De Engelse veiling bracht eerder dit jaar ruim 80 miljard gulden op. Daarop baseerde minister Zalm zijn verwachting van 20 miljard in Nederland.

Die is dus niet uitgekomen, maar directeur D. Karsten van KPN Mobile weigerde gisteren te zeggen dat het bedrijf voor een dubbeltje op de eerste rang zit. „Bij dit soort bedragen spreken we niet meer van een koopje.” De overheid wil met de opbrengst van de veiling de staatsschuld aflossen.

Kritische evaluatie
Staatssecretaris De Vries mag tevreden zijn, in politiek Den Haag is het enthousiasme kleiner. Het CDA eist een kritische evaluatie nu het resultaat ver onder de verwachting ligt. VVD en D66 maken zich ook zorgen over de klacht van Versatel. Zij willen dat uitgezocht wordt of de spelregels van de veiling wel goed zijn nageleefd. GroenLinks gaat schriftelijke vragen stellen. Kamerlid Vendrik vond de veiling weinig zinvol, omdat er slechts zes kandidaten waren voor vijf kavels.

Zie ook:
Bij UMTS-veiling stijgt teller flink naar ƒ 1,7 miljard - 19 juli 2000

KPN bestormt met partners UMTS-markt - 12 juli 2000

Verhoging van bod tijdens UMTS-veiling - 11 juli 2000

Mobiele telefoon poort naar internet - 11 juli 2000