Financiën en Economie 17 augustus 2000

„Andere landen tonen dat het beter kon”

Kritiek op Nederlandse
UMTS-veiling groeit

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De Tweede Kamer raakt er steeds meer van overtuigd dat de veiling van UMTS-frequenties in Nederland beter had gekund. „We lopen internationaal wel heel erg uit de pas”, signaleren kamerleden van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks. Ze plaatsen daarom vraagtekens bij de procedure en de opbrengst.

Met stijgende verbazing hebben de parlementariërs kennisgenomen van de veiling in Duitsland, waar de teller gistermiddag al boven de 100 miljard gulden stond. De opbrengst in Engeland bedroeg meer dan 80 miljard. De verkoop van frequenties voor mobiel internetten leverde in Nederland 5,9 miljard gulden op. Dat staat wel zeer in schril contrast met de andere landen, vindt de Tweede Kamer.

Alle partijen willen hierover snel debatteren met minister Zalm (Financiën) en staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat). „Een stevige evaluatie is noodzakelijk”, zegt VVD-Tweede-Kamerlid Voute, partijgenoot van Zalm en De Vries. „Ik vraag me af of de spelregels zijn nageleefd en of ze wel goed waren.” Ze wil in de toekomst bij door de overheid geleide verkopen niet automatisch overgaan tot veilen. Ook de kamerleden Wagenaar van de PvdA en Vendrik van GroenLinks willen weten wat er mis is gegaan.

Wagenaar vreest dat de astronomische bedragen die bedrijven zoals KPN in Duitsland betalen, gevolgen zullen hebben voor de Nederlandse consument. KPN zou die kosten gedeeltelijk kunnen afwentelen op klanten in Nederland. „Dat moet worden voorkomen. Het doel van de veiling was betere kwaliteit tegen een lagere prijs. Dat loopt gevaar”, aldus Wagenaar.

Bij het CDA leeft dezelfde vrees als bij de sociaal-democraten. „Wij betalen straks mee aan de veiling in Duitsland”, verwacht kamerlid Leers. „We zijn in het ootje genomen.” Ook verwacht hij dat de kwaliteit van de diensten in Nederland zal tegenvallen. „Verkoop op basis van kwaliteit was veel beter geweest.”

Duits record
Het totale bedrag dat in Duitsland is geboden voor de frequenties is boven de 100 miljard gulden uitgekomen. De zes overgebleven bieders hadden met elkaar 93,35 miljard mark (105,2 miljard gulden) over voor twaalf frequentieblokken, zo bleek gisteren aan het eind van de 162e biedingsronde.

De twee grootste telecommers in Duitsland, T-Mobil en Mannesmann, houden vast aan hun voornemen elk drie blokken te verwerven. Dat betekent dat een van de andere bieders moet opstappen. Als mogelijke kandidaat daarvoor geldt G3, de combinatie van het Spaanse Telefónica en het Finse Sonera.

Zie ook:
Commentaar - 17 augustus 2000

Dutchtone en Ben denken aan schadeclaim - 26 juli 2000

UMTS-veiling eindigt abrupt na „dreigbrief” - 25 juli 2000

Bij UMTS-veiling stijgt teller flink naar 1,7 miljard - 19 juli 2000

KPN bestormt met partners UMTS-markt - 12 juli 2000

Verhoging van bod tijdens UMTS-veiling - 11 juli 2000

Mobiele telefoon poort naar internet - 11 juli 2000