Kees van Walsem wint voor de derde keer Asmaconcours

De winnaars (v.l.n.r.): Idelette van den Assem, Christian Mussche en Kees van Walsem. beeld Willem den Boer
2

Kees van Walsem, Christian Mussche en Idelette van den Assem hebben gisteren in Ede het dertiende Feike Asma Concours gewonnen. Voor Van Walsem was het de derde keer dat hij op het podium stond.

In de Feike Asmazaal van Johannus Orgelbouw in Ede streden zes finalisten gisteravond op het vierklaviers Monarkeorgel in drie leeftijdscategorieën om de prijs. De opdracht was een koraalbewerking te spelen van Feike Asma, Jan Zwart, Klaas Jan Mulder of Jan Bonefaas.

In de jongste categorie (12-15 jaar) won Idelette van den Assem met het uitvoeren van Psalm 43 van Feike Asma.

De winnaar in de tweede categorie (16-19 jaar) was Christian Mussche, die ”Jezus neemt de zondaars aan” van Asma vertolkte. Mussche won ook in 2013 al de eerste prijs in de tweede categorie.

Kees van Walsem won in de derde leeftijdscategorie met zijn uitvoering van Psalm 138 van Asma. Van Walsem won ook in 2013 en 2015, zodat hij de Vox Humana-wisselbeker mag houden.

Het concours wordt georganiseerd door Johannus Orgelbouw en de stichting Vox Humana. De jury bestond dit jaar uit de organisten Peter Eilander, Wybe Kooijmans en Everhard Zwart. Zij gaven na afloop een juryconcert waarbij ze werken van Reger, Dubois en Jan Zwart vertolkten.

Zaterdag 27 augustus vond in Ede de voorronde van het Asmaconcours plaats. Behalve de drie winnaars gingen ook Henk van Vliet, Niels de Klerk en Laurens Braskamp door naar de finale.

De Landelijke Schoolprijs van het concours, die sinds een paar jaar wordt uitgereikt, werd zaterdag voor de tweede keer gewonnen door Herman Coster voor zijn school: het Hoornbeeck College in Amersfoort.

---

Lees ook: Kole, De Klerk en Van Walsem winnen Asmaconcours (2015)

Lees ook: Bronkhorst, Van Walsem en Mussche winnen 10e Feike Asma Concours (2013)

Lees ook: Winnaars achtste Feike Asma Concours in Ede (2011)

Lees ook: Eerste vrouwelijke winnaar Feike Asma Concours Ede (2010)