Gereformeerde gemeente in Nederland Nieuwaal neemt orgel in gebruik

Het orgel in Nieuwaal. Beeld Jan van den Bosch Jan van den Bosch
5

De gereformeerde gemeente in Nederland van Nieuwaal (Bommelerwaard) neemt vrijdagavond 4 april haar nieuwe kerkorgel in gebruik.

Tijdens een psalmzangavond met als thema ”Schepping en Natuur”, waaraan ook de Bovenstemgroep Hardinxveld-Giessendam meewerkt, wordt het instrument in gebruik genomen. De plaatselijke organist Johan Vat bespeelt het orgel en begeleidt de samenzang (met bovenstem). Een ouderling van de gemeente houdt een toespraak.

De kast van het nieuwe instrument is van orgelbouwer A. S. J. Dekker (1914) en komt uit de Nederlands gereformeerde kerk in Westbroek. Nadat dit orgel aan vervanging toe was –het binnenwerk was niet meer bruikbaar– heeft Gijs de Kruif uit Amerongen het orgel gekocht.

Het binnenwerk van het orgel in Nieuwaal is van Bernhard Pels. Het betreft een instrument dat in 1948 door Pels werd gebouwd als huispijporgel voor G. Meemken in Hilversum. In november 1955 kwam het orgel in de rooms-katholieke Vituskerk in Huizen terecht. In het najaar van 2013 is De Kruif begonnen met het reviseren en opbouwen van het instrument.

Het gaat om een tweeklaviers elektropneumatisch orgel bestaande uit hoofdwerk, nevenwerk en pedaal. Het instrument telt dertien eigen stemmen; door middel van transmissies is dat aantal uitgebreid tot negentien registers. Drie stemmen (Bourdon 16’ en Fluit 4’ op het hoofdwerk en Quint 5 1/3’ op het pedaal) zijn toegevoegd aan de oorspronkelijk dispositie. Dit was eenvoudig te realiseren vanwege de nieuwe digitale tractuur die het orgel kreeg.

De avond in Nieuwaal (Jacob Ekelmansstraat 20) begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Wel wordt er gecollecteerd.

Van de psalmzangavond wordt een cd-opname gemaakt. Die is voor € 12,- (inclusief verzendkosten) via orgelnieuwaal@gmail.com te bestellen. De cd bevat ook informatie over en foto’s van het orgel. De opbrengst is bestemd voor het orgelfonds van de kerk.