Mondkapjes in België op drukke plaatsen verplicht

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Hoewel de pandemie in Europa over haar hoogtepunt heen lijkt, gelden nog tal van beperkingen om een nieuwe opleving tegen te gaan. Veel EU-landen hebben de grenzen weer geopend voor inwoners van andere Europese landen.

Liveblog laatste update 20.44 uur 25 juli 2020
20.44 uur 25 juli 2020

Deuk(je) in onze welvaart

Het gezamenlijk inkomen in Nederland daalt dit jaar mogelijk met 6 procent, misschien wel met meer. Nationale versobering. Vroeg of laat gaan we dat merken in de portemonnee. Het betekent een deuk –of zullen we naderhand zeggen: een deukje?– in onze welvaart. Jaren van krimp behoren hier tot de uitzonderingen, maar tegelijk zijn crises van alle tijden. Hoe erg is de huidige in vergelijking met vorige?
Lees verder:
2020-07-25-katZA1-crises-5-FC-V_webDeuk(je) in onze welvaart

19.53 uur 25 juli 2020

Duitsland meldt 781 nieuwe corona-gevallen

In Duitsland zijn er in een dag tijd tijd 781 nieuwe corona-gevallen bijgekomen. Het dodental door Covid-19 steeg met zeven tot 9118. Dat heeft het Robert Koch-Institut (RKI) zaterdag bekendgemaakt. Volgens het Duitse equivalent van het RIVM zijn er nu in het land bijna 205.000 personen besmet geraakt met het virus. Van hen zijn er naar schatting inmiddels 190.000 genezen.
Het RKI stelde het reproductiegetal bij tot 1,24. Dat betekent dat 100 besmette personen nu gemiddeld 124 anderen aansteken. Een dag eerder was het reproductiegetal nog 1,08. Ook over een langere periode gemeten is de tendens stijgend.

19.26 uur 25 juli 2020

Londen wil quarantaine voor toeristen die uit Spanje terugkomen

Londen heeft al een reeks landen op een lijst staan van waaruit de reizigers twee weken lang in quarantaine moeten na aankomst. Beeld Unsplash

De Britse regering zou van plan zijn snel een quarantaineplicht in te voeren voor mensen die uit Spanje komen, inclusief de Britse toeristen daar. Dit zou volgens een medewerker van The Sunday Times dit weekend al van kracht moeten worden. De vakantievierders zouden dan na terugkeer twee weken thuis moeten blijven.
Londen heeft al een reeks landen op een lijst staan van waaruit de reizigers twee weken lang in quarantaine moeten na aankomst. Spanje zou uit vrees voor de groei van het aantal coronabesmettingen nu ook op die lijst worden gezet.

18.24 uur 25 juli 2020

Op aantal Duitse vliegvelden nu al gratis coronatest

Duitse vakantiegangers kunnen zich bij terugkeer in het land nu al op een aantal vliegvelden gratis laten testen op het coronavirus. De luchthavens van München, Düsseldorf, Keulen/Bonn en Dortmund hebben meteen gereageerd op het besluit daartoe dat minister van Volksgezondheid Jens Spahn vrijdag nam.
Berlijn is van plan volgende week deze faciliteit te bieden, onder andere Hamburg en Hannover weten nog niet wanneer ze kunnen beginnen. Wie positief test moet zoals gebruikelijk twee weken thuis in quarantaine. Op enkele plaatsen was het al mogelijk een test te ondergaan, maar wel op eigen kosten.
Spahn laat nog onderzoeken of controle op coronabesmetting verplicht kan worden gesteld voor mensen die terugkomen als ze in risicogebieden zoals Turkije, Egypte, Marokko en Israël zijn geweest. Nu is het vrijwillig. Personen die terugkomen uit een relatief veilig EU-land kunnen ook gebruikmaken van de regeling.

18.15 uur 25 juli 2020

Ministerie schat wachttijd coronatests te rooskleurig in

Het lukt toch nog niet om iedereen die zich meldt met klachten die doen denken aan het coronavirus binnen 24 uur te testen. Het ministerie van Volksgezondheid meende dat de GGD’en inmiddels voldoende waren opgeschaald om iedereen op tijd te helpen, maar moet daarvan terugkomen.
Lees verder:
Ministerie schat wachttijd coronatests te rooskleurig in

17.08 uur 25 juli 2020

Minder coronabesmettingen in Rotterdam

In Rotterdam en omstreken zijn zaterdag minder coronabesmettingen geconstateerd dan vrijdag. In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn zaterdag 29 mensen positief getest. Dat blijkt uit het coronadashboard van de Rijksoverheid. Vrijdag waren in deze regio 58 mensen positief getest. Donderdag waren het er 48 en woensdag 35.

Erasmusbrug in Rotterdam. Beeld UnsplashMinder coronabesmettingen in Rotterdam

17.03 uur 25 juli 2020

Iets meer ziekenhuisopnames door toename besmettingen

De toename van het aantal besmettingen met Covid-19 leidt nog niet tot een groter beroep op de intensive care. Wel zijn er wat meer opnames op andere ziekenhuisafdelingen.
Dat komt naar voren uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen verblijven zaterdag 18 Covid-19-patiënten, één meer dan vrijdag.
Daarnaast liggen 596 andere patiënten op de ic, vier meer dan een dag eerder. Het aantal ziekenhuisopnames in verband met Covid-19 buiten de ic bedraagt 91; dat zijn er zeventien meer dan een dag eerder.
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat het belangrijk is om de toenemende verspreiding van het virus in te dammen. „Het geruststellende nieuws is dat het huidig aantal naar verwachting op korte termijn niet zal leiden tot een grote stijging van het aantal ziekenhuisopnames”, aldus Kuipers.

16.45 uur 25 juli 2020

Anderhalvemeterkamperen: met een sleutelbos het wc-hokje in

Reserveren voor het zwembad, wachten bij de wc’s, 1,5 meter afstand tot andere gasten. Kampeerders moeten hun hoofd erbij houden deze zomervakantie. Hoe bevalt het anderhalvemeterkamperen?
Lees verder:
2020-07-24-BIN5-Oldemeyer-8-FC_webAnderhalvemeterkamperen: met een sleutelbos het wc-hokje in

16.14 uur 25 juli 2020

Braziliaanse president Bolsonaro genezen van coronavirus

Een test heeft uitgewezen dat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro geen coronavirus meer heeft. Bolsonaro maakte dit zaterdag via Twitter bekend. Het virus werd 7 juli bij hem vastgesteld. Zijn herstel is volgens hem te danken aan de ontstekingsremmer hydroxychloroquine.
Lees verder:
Jair Bolsonaro, president van Brazilië. Beeld EPA / Andre Sousa BorgesBraziliaanse president Bolsonaro genezen van coronavirus

16.04 uur 25 juli 2020

Deel Belgische kust voert strengere mondkapjesplicht in

De plicht geldt in alle gemeenten vanaf Oostende tot aan de Franse grens. Beeld Oostende, België - Unsplash

Langs een groot deel van de Belgische kust is het vanaf maandagmorgen in vier gemeenten verplicht overal in openbare ruimtes een mondkapje te dragen, met uitzondering van het strand en natuurgebieden.

Deel Belgische kust voert strengere mondkapjesplicht in

14.36 uur 25 juli 2020

Coronavirus treft seizoenwerkers in toerisme Oostenrijks dorp

In het toeristische Oostenrijks dorp Sankt Wolfgang is alarm geslagen naar aanleiding van 26 coronabesmettingen. Alle 26 betrokkenen zijn werkzaam in hotels in het dorp aan een meer ten oosten van Salzburg.

Lees verder:
Coronavirus treft seizoenwerkers in toerisme Oostenrijks dorp

10.20 uur 25 juli 2020

Bond dringt opnieuw aan op voorrang zorgpersoneel bij coronatest

Vakbond NU’91 wil dat personeel in de zorg alsnog voorrang krijgt bij coronatests. Nu de wachttijden voor zo’n test weer flink oplopen, kan het dagen duren voordat de uitslag bekend is. En in afwachting van de uitslag kan een zorgmedewerker niet aan de slag. Al geruime tijd dringt de branche, mede om die reden, aan op prioriteit voor zorgpersoneel bij het afnemen van een test.

08.22 uur 25 juli 2020

Mondkapjes in België op drukke plaatsen verplicht

In heel België is vanaf zaterdag het dragen van mondkapjes in drukke, openbare ruimtes verplicht. Dat geldt voor markten, goedbezochte winkelstraten, openbare gebouwen en bij verplaatsingen in de horeca.

Wie in België in een café of restaurant naar zijn tafeltje loopt of naar het toilet wil, moet voortaan een mondmaskertje op. Het personeel moest dat al. Ook zal gevraagd worden naar de gegevens van een van de personen aan tafel, zodat in geval van een uitbraak klanten kunnen worden gewaarschuwd. De gegevens, zoals een telefoonnummer of e-mailadres, worden na veertien dagen vernietigd en mogen nergens anders voor worden gebruikt.

08.20 uur 25 juli 2020

Stijging aantal coronabesmettingen België remt licht af

Het aantal Belgen dat is besmet met het coronavirus neemt nog altijd toe, maar de stijging gaat iets minder snel. In de week van 15 tot 21 juli is het aantal besmettingen toegenomen tot 215,6 per dag. Dat is een stijging van 63 procent ten opzichte van een week eerder, blijkt uit het coronadashboard van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano.

In de week van 14 tot en met 20 juli was er nog sprake van een stijging met 89 procent tegenover de voorgaande periode van zeven dagen. In deze periode raakten per dag gemiddeld 220 Belgen besmet met het coronavirus.

08.20 uur 25 juli 2020

Toerisme Oostenrijk blijft achter in de steden

In de Oostenrijkse Alpen en het merengebied Karinthië komt het toerisme goed op gang. Maar in steden als Wenen en Salzburg blijft het aantal buitenlandse vakantiegangers sterk achter.

Zo telden de hotels in de hoofdstad Wenen in juni, de eerste maand dat de horeca in Oostenrijk weer openging na de corona-uitbraak, 88 procent minder gasten dan in dezelfde maand vorig jaar. De omzetten daalden met 63 procent naar 133 miljoen euro, aldus het Weense toerismebureau.

08.19 uur 25 juli 2020

Zuid-Korea meldt 113 besmettingen, hoogste aantal sinds maart

Zuid-Korea heeft zaterdag 113 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Het gaat om de grootste toename binnen een etmaal sinds maart. Het totale aantal mensen dat sinds de uitbraak is geïnfecteerd komt nu uit op 14.092. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten bekendgemaakt.

08.19 uur 25 juli 2020

Vier dagen op rij meer dan duizend coronadoden in VS

De Verenigde Staten registreerden vrijdag volgens een telling van persbureau Reuters voor de vierde dag op rij meer dan duizend sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Begin juni was de laatste keer dat de VS vier dagen achter elkaar meer dan duizend doden per dag noteerden.

Tot dusverre hebben in juli 19 Amerikaanse staten volgens een Reuters-telling dagrecords verbroken als het gaat om gestorven coronaslachtoffers. Texas verloor woensdag een recordaantal van 206 levens, Florida kende donderdag een recordgroei van 173 doden en het record van Californië stond woensdag op 159.

08.12 uur 25 juli 2020

Viroloog: afstand houden is essentieel

Viroloog Marion Koopmans vindt dat Nederlanders zelf weer de verantwoordelijkheid moeten nemen om 1,5 meter afstand te bewaren. Ze vreest dat de manier waarop Nederlanders zich nu gedragen de weg vrijmaakt naar een nieuwe golf besmettingen die niet te voorkomen is met mondkapjes, zegt ze in een interview met het AD.

De hoogleraar virologie van het Rotterdamse Erasmus MC is lid van het Outbreak Management Team, dat het kabinet en ook de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert. „De bereidheid van mensen om afstand te houden, zich te laten testen en thuis te blijven bij klachten is niet groot. Dat is ook gebleken uit het gedragsonderzoek van het RIVM. De verdubbeling van het aantal besmettingen en de clusters die we zien, baren mij zorgen. Vooral onder jongeren, op familiebarbecues en feestjes zien we nu brandhaarden ontstaan. Daarom blijft het ontzettend belangrijk om afstand te houden. Spreek met je vriendengroep zo mogelijk buiten af. Lukt het binnen niet om afstand te bewaren, stel die verjaardag dan uit”, aldus Koopmans.

21.42 uur 24 juli 2020

„Samenwerking Arabieren en Joden hoopgevend en uniek"

Door het coronavirus worden Arabische christenen en Messiasbelijdende Joden in Israël zwaar getroffen. Om de nood te lenigen, slaan Nederlandse hulporganisaties de handen ineen om hulp te bieden.

2020-07-24-KRK1-israel-4-FC-V_webOrganisaties werken samen bij noodhulp voor Israël

21.39 uur 24 juli 2020

Duitse ontwikkelaar coronavaccin wil naar Wall Street

De Duitse biotechnoloog CureVac, die bezig is met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus, heeft een aanvraag ingediend voor een beursgang in New York. Daarbij wil het bedrijf 100 miljoen dollar ophalen, al kan dit bedrag nog veranderen. Het geld moet onder meer worden gebruikt om onderzoek te financieren.

Volgens persbureau Bloomberg kan de beursgang 150 miljoen tot 200 miljoen dollar gaan opleveren en kan CureVac een waardering krijgen van 1 miljard dollar. De in 2000 opgerichte onderneming wil een notering aan de technologiebeurs Nasdaq onder het beurssymbool 'CVAC'. Het juridische hoofdkantoor van de biotechnoloog moet komen in Nederland.

21.38 uur 24 juli 2020

Gommers schrikt in Zeeland van gedrag Duitse toeristen

Gommers. beeld ANP

Diederik Gommers is tijdens zijn vakantie in Zeeland geschrokken van de lakse manier waarop met name Duitse toeristen omgaan met de Nederlandse coronaregels. De inmiddels landelijk bekende voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care was vanwege het slechte weer met zijn zeilboot uitgeweken naar Middelburg. Tot zijn tevredenheid zag hij daar keurig coronaproof ingerichte terrassen en winkels. Alleen de naleving van de regels liet te wensen over.

„Ik wil niet negatief doen, maar ik kreeg het idee dat onze oosterburen minder goed op de hoogte waren van onze regels", zegt Gommers tegen Omroep Zeeland. Nederlandse vijftigplussers leefden volgens Gommers de regels wel goed na. „Ik was op bezoek bij de HEMA. Daar waren veel toeristen en die hielden zich totaal niet aan de afspraken. Ik wist niet hoe snel ik naar buiten moest komen."

Door zijn drukke werkzaamheden was het bezoek aan Middelburg voor de medicus één van de eerste keren dat hij weer onder het winkelend publiek kwam. Maar dat beviel dus niet helemaal. „Ik ga voortaan zorgen dat ik ergens in m'n zak een mondkapje heb of er nou wel of geen bewijs voor is," zegt hij.

21.18 uur 24 juli 2020

Kabinet laat OMT kijken naar test bij terugkeer uit brandhaard

Als Nederlanders die terugkomen uit een risicogebied steevast worden getest hoeven ze mogelijk ook minder lang in thuisisolatie. Ook reizigers uit het buitenland kunnen getest worden.

Op dit moment moeten mensen twee weken thuis blijven als ze terugkeren uit een risicogebied. Wordt deze periode verkort, dan zullen meer mensen zich eraan houden, verwacht de bewindsman. De thuisisolatie is niet verplicht, meer een ‘dringend advies’.

Met de maatregelen hoopt het kabinet de „import van het coronavirus uit deze gebieden te voorkomen”. Het kabinet heeft een aantal adviezen van het OMT gevraagd, onder meer op aandringen van de Kamer. Kamerleden vroegen actie van het kabinet omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland weer is opgelopen.

20.55 uur 24 juli 2020

WHO registreert recordaantal nieuwe coronagevallen

Het aantal sterfgevallen nam toe met 9753 en dat was het hoogste aantal sinds 30 april. De grootste toename van de coronagevallen registreerde de WHO in de VS, Brazilië, India en Zuid-Afrika.

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in de wereld is ruim 15 miljoen terwijl meer dan 633.000 mensen aan de gevolgen zijn overleden.

De VS, die met ruim 4 miljoen coronagevallen de meeste in de wereld hebben, kregen er het afgelopen etmaal volgens de WHO 69.641 bij. In Brazilië kwamen er 67.860 gevallen bij, in India bijna 50.000 en in Zuid-Afrika 13.104. De meeste nieuwe sterfgevallen waren in Peru (3876) gevolgd door Brazilië (1284) en de VS (1074).

Volgens epidemiologen is India nog maanden verwijderd van een piek in de pandemie. Het land ging op 17 juli de grens van 1 miljoen besmettingen over.

20.35 uur 24 juli 2020

Broomhexine helpt coronapatiënten

Een zestig jaar oud slijmoplossend middel dat zonder recept bij de apotheek of drogist is te krijgen, blijkt verrassend goed te werken bij ernstig zieke coronapatiënten.

BroomhexineOude hoesttablet zorgt voor minder sterfte aan corona

20.31 uur 24 juli 2020

McDonald’s maakt mondkapjes verplicht in alle restaurants VS

Fastfoodketen McDonald’s gaat bezoekers van al zijn restaurants in de Verenigde Staten verplichten een mondkapje te dragen vanwege het sterk stijgende aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. De maatregel gaat per 1 augustus in. Ook het personeel moet een mondkapje dragen.

In de meeste Amerikaanse vestigingen van de fastfoodketen wordt al aan klanten gevraagd een mondkapje te dragen, maar nu geldt dat dus voor alle zaken van McDonald’s in de VS. Het bedrijf heeft meer dan 14.000 locaties door de hele VS. Daarnaast stelt McDonald’s de heropening van eethoeken in zijn restaurants met nog eens dertig dagen uit en worden extra beschermende maatregelen getroffen.

Eerder kondigden grote Amerikaanse winkelbedrijven als Walmart, Costco en Target en koffieketen Starbucks ook al aan mondkapjes verplicht te maken voor klanten in de VS.

20.03 uur 24 juli 2020

Artsen ontdekken defect gen bij jonge coronapatiënten

Aanleiding voor het onderzoek naar de rol van het gen was een opmerking van een arts van het Maastricht UMC+ over twee jonge broers die ernstige ziek waren door Covid-19 en op de intensive care aan de beademing moesten. Een van hen overleed, de ander herstelde. Het is opmerkelijk omdat vooral ouderen worden getroffen door het virus en het in dit geval om twee broers onder de 35 jaar ging.

Genetici begonnen daarom een onderzoek. Al snel kwam het gen TLR7 in beeld, dat een belangrijke rol speelt in het herkennen van ziekteverwekkers en het activeren van het aangeboren afweersysteem. Bij de broers ontbraken enkele letters in de genetische code van TLR7 waardoor het coronavirus niet werd geïdentificeerd. „Het lijkt erop alsof het virus dus gewoon zijn gang kan gaan omdat het immuunsysteem geen bericht krijgt dat het virus is binnengedrongen”, aldus geneticus Alexander Hoischen.

Tijdens hun onderzoek kregen de artsen opnieuw te maken met twee ernstig zieke broers van onder de 35 jaar met Covid-19. Hoischen: „We voerden hetzelfde onderzoek ook bij deze twee broers uit. Ook deze broers maakten onvoldoende werkzaam TLR7 aan.”

Volgens Frank van de Veerdonk, immunoloog en infectioloog, geeft de ontdekking meer inzicht in de fundamentele werking van het immuunsysteem. „Maar die kan mogelijk ook belangrijke consequenties hebben voor de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Het stofje interferon kan gegeven worden als therapie. Momenteel wordt uitgezocht of het geven van interferon bij Covid-19 inderdaad kan helpen.”

19.24 uur 24 juli 2020

Winkelende Engelsen moeten nu verplicht mondkapjes dragen

Bezoekers van Engelse winkels waren vrijdag voor het eerst verplicht om mondkapjes te dragen. De uitvoering van het nieuwe beleid verliep niet overal even vlot. Sommige winkels wijzen klanten op de mondkapjesplicht, maar een aantal grote ketens ziet dat volgens Britse media als de verantwoordelijkheid van de autoriteiten.

De politie kan een boete van 100 pond (bijna 110 euro) opleggen als mensen zich niet houden aan de nieuwe regels. Belangenorganisatie voor politiemensen PFEW heeft echter gewaarschuwd dat korpsen vaak niet de middelen hebben om op grote schaal te handhaven. De organisatie vindt dat winkels klanten zonder mondkapjes de toegang moeten weigeren.

De politie in Bedfordshire heeft burgers ook al opgeroepen niet het alarmnummer te bellen als winkelende mensen geen mondkapjes dragen. Dat moet volgens het korps worden gemeld bij beveiligers of medewerkers van de winkels, maar die zeggen soms ook weinig te kunnen beginnen.

Een winkelier in Londen vertelde de BBC dat ze klanten in haar kantoorboekhandel wel vraagt om mondkapjes te dragen, maar dat niet iedereen daar gehoor aan geeft. Wel leken de meeste klanten in haar winkelstraat zich aan de nieuwe regels te houden. Die gelden ook in banken, postkantoren en winkelcentra.

Grote ketens gaan op uiteenlopende manieren om met de mondkapjesplicht. Bij supermarkten van Waitrose worden klanten gewezen op de regels en Tesco verkoopt volgens de BBC zelfs mondkapjes bij de ingang. Sainsbury’s en Costa Coffee zeggen niet te zullen ingrijpen als mensen geen mondkapjes willen dragen.

Sommige mensen vinden dat de regering veel eerder met dergelijke maatregelen had moeten komen. Een 72-jarige vrouw uit St Helens zegt tegen Sky News dat ze al langer een mondkapje draagt, omdat ze tot een kwetsbare groep behoort. „Ze hadden hier op dag 1 al mee moeten beginnen.”

19.05 uur 24 juli 2020

Gedragsonderzoekers RIVM: mensen met mondkapjes voorzichtiger

Het dragen van een mondkapje lijkt juist te leiden tot voorzichtigheid en afstand houden. Dat concluderen gedragsonderzoekers van het RIVM uit internationaal onderzoek naar het effect van mondkapjes op het gedrag van mensen. Mensen gaan met een kapje op niet minder afstand houden. „We zien dat dat eigenlijk juist niet het geval lijkt te zijn”, zegt RIVM-onderzoeker Marijn de Bruin tegen de NOS. Mensen worden voorzichtiger. Het zou kunnen dat het dragen van mondkapjes een signaal afgeeft waardoor mensen eerder geneigd zijn méér afstand te houden dan minder, aldus De Bruin.

Deskundigen van het RIVM herhaalden donderdag geen eenduidig wetenschappelijk bewijs te zien dat mondkapjes in openbare ruimtes werkt. De onderzoeksgegevens van de gedragsonderzoekers worden volgens De Bruin gedeeld met de RIVM-collega’s die zich bezighouden met de richtlijnen. „Maar die maken natuurlijk meer afwegingen dan alleen dit effect op gedrag”, zegt De Bruin. Hij benadrukt dat het heel belangrijk is dat mondkapjes worden gezien als toevoeging op de bestaande regels. Ook in landen waar vaker een mondkapje verplicht is staat die maatregel nooit op zichzelf. „Het is is dus heel belangrijk dat je als je klachten hebt bijvoorbeeld niet tóch naar buiten gaat omdat je denkt dat een mondkapje dan helpt.”

18.39 uur 24 juli 2020

„Corona zes keer dodelijker dan griep”

Het coronavirus is zes keer zo dodelijk als het griepvirus.

Dat stelt prof. Nir Menachemi, hoogleraar aan de universiteit van Indiana. Hij baseert zijn conclusie op een steekproef die zijn onderzoeksteam eind april deed onder 4600 inwoners van de Amerikaanse staat Indiana.

Van de onderzochte personen had 1,7 procent het virus bij zich; nog eens 1,1 procent had antilichamen in het bloed die wezen op een eerdere besmetting met corona. Dat betekent dat bij elkaar 2,8 procent van de bevolking in Indiana, oftewel 188.000 mensen, met het virus in aanraking is geweest. Dat is een factor 11 hoger dan de toen 17.000 bevestigde gevallen.

Op dat moment waren er 1100 sterfgevallen aan corona. Op een totaal van 188.000 besmettingen komt dat neer op een sterftecijfer van 0,6 procent. Ter vergelijking: aan het griepvirus overlijdt 0,1 procent.

Het sterftepercentage in Indiana komt redelijk overeen met dat wat voor Nederland wordt ingeschat: 0,5 procent. De niet-geregistreerde besmettingen zijn hierin meegenomen.

In veel andere landen ligt het geschatte sterftecijfer hoger: 0,7 procent in Frankrijk en China, en 1 procent in Spanje en Brazilië.

17.52 uur 24 juli 2020

Duidelijke verliezen op aandelenmarkten Europa

De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met behoorlijke koersverliezen het weekend in gegaan. De oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten en de aanhoudende toename van het aantal coronabesmettingen wereldwijd zorgden voor onrust bij beleggers. Op het Damrak vielen de resultaten van verlichtingsbedrijf Signify in goede aarde. De chipsector moest het ontgelden na tegenvallende vooruitzichten van chipgigant Intel.

17.29 uur 24 juli 2020

Marcouch verscherpt coronatoezicht op horeca Arnhem

Politie en boa’s gaan scherper toezien op het naleven van de coronaregels in de horeca in Arnhem. Bij aantoonbare nalatigheid van horecaondernemers of de gasten wordt hard opgetreden. Dat heeft de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch de horecasector in zijn stad per brief laten weten.

„Ik vind het erg dat ik dit moet schrijven. Maar er zit niets anders op”, aldus Marcouch. Volgens hem constateert de politie in Arnhem te vaak dat horecabazen te weinig toezien op de coronaregels. „Terwijl de nieuwe hausse aan besmettingen in het hele land meermalen ook in uw branche begint, zelfs nu al, in de warme zomer.”

Marcouch wil niet dat de horeca opnieuw collectief zou moeten sluiten, schrijft hij. „Gelukkig werken de coronamaatregelen. Maar wel alleen als ze worden nageleefd.” Ondernemers die zich niet aan de regels houden, of die gasten ontvangen die de richtlijnen aan hun laars lappen, lopen kans op gedwongen sluiting.

17.28 uur 24 juli 2020

Meer coronabesmettingen in Rotterdam

In Rotterdam en omstreken neemt het aantal coronagevallen toe. In de regio zijn vrijdag 58 mensen positief getest. Donderdag waren het er 48 en woensdag 35. Dat blijkt uit het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Omgerekend naar het aantal inwoners zijn in Rotterdam-Rijnmond vrijdag 4,4 mensen per 100.000 inwoners positief getest. Dat is het hoogste aantal sinds 30 april. Toen werd het virus vastgesteld bij 5,4 op de 100.000 inwoners.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die ook voorzitter van de veiligheidsregio is, pleit voor het verplichten van mondkapjes in de openbare ruimte. Dat moet voorkomen dat de stijging doorzet en Nederland te maken krijgt met een tweede coronagolf.

Onder de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vallen in totaal vijftien gemeenten. Naast Rotterdam zijn dat plaatsen als Capelle aan den IJssel, Schiedam, Vlaardingen en Goeree-Overflakkee.

In Hollands Midden (rond Leiden) stijgt het aantal gevallen ook nog. In het gebied ligt Hillegom, waar een plaatselijke uitbraak is die is terug te voeren naar een café.

In Kennemerland (Haarlem en omstreken) zijn vrijdag twaalf coronagevallen vastgesteld, meer dan twee keer zoveel als op donderdag. Dit komt neer op 2,2 positieve gevallen op 100.000 inwoners, het hoogste aantal sinds 8 mei. De uitbraak bij Hillegom heeft ook enkele mensen uit Kennemerland ziek gemaakt.

In Amsterdam-Amstelland is het aantal besmettingen wat gedaald, na een kleine piek afgelopen zondag en maandag.

17.27 uur 24 juli 2020

Libanees hoort aan tafel met Franse minister dat hij besmet is

Een Libanese functionaris heeft tijdens een lunch in Beiroet, waarbij ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian aan tafel zat, te horen gekregen dat hij corona heeft. Hij kreeg een telefoontje van het ziekenhuis.

Hadi Hashem van het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken stond daarna meteen op, informeerde zijn tafelgenoten en vertrok. Hij verklaarde vrijdag in een video van een lokaal station dat hij de test had laten doen voorafgaand aan een reis naar Denemarken. „Het resultaat is onverwacht, maar het belangrijkste is dat het virusniveau laag is en niet besmettelijk”, aldus Hashem die tot maandag in isolement is in afwachting van een volgende test.

Een woordvoerder van Le Drian, die in Libanon is om over hervormingen van de economie te praten, had geen commentaar op de kwestie.

17.20 uur 24 juli 2020

‘Meerderheid voor invoering van mondkapjesplicht’

Twee op de drie mensen zijn voor de invoering van een mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes als het aantal coronabesmettingen blijft groeien. Een mondkapjesplicht op alle openbare plekken, dus ook in de buitenlucht, kan op weinig steun rekenen. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag onder ruim 24.000 leden van het opiniepanel.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) liet vrijdag weten dat de mondkapjesplicht in Nederland niet zal worden ingevoerd. Ongeveer vier op de tien leden (37 procent) vinden dit een goede zaak, want „mensen snappen nu weer waarom je afstand moet houden”. Een iets grotere groep (46 procent) wil juist wel dat kabinet ingrijpt, want, zeggen zij, „liever te vroeg nieuwe maatregelen die achteraf niet nodig bleken dan een nieuwe lockdown”. Volgens het onderzoek is een meerderheid (67 procent) echter wel voorstander van een mondkapjesplicht in binnenruimtes. Veel mensen (60 procent) denken dat het zien van mondkapjes bij mensen het besef vergroot dat het coronavirus er nog steeds is in Nederland.

Daarnaast zou het voor een grote groep (51 procent) een veilig gevoel geven als men op meer openbare plekken mondkapjes zou dragen. Al zou het voor de meeste mensen (53 procent) geen effect hebben op het afstand houden tot anderen. Drie op de tien zeggen wel eerder geneigd te zijn afstand te houden als iedereen een mondkapje op heeft.

17.19 uur 24 juli 2020

VS laten 2000 vliegtuigen van Boeing inspecteren

Luchtvaartautoriteit FAA wil dat wordt gecontroleerd of sprake is van corrosie bij bepaalde onderdelen van de Boeing 737 NG en Classic. Die zou ertoe kunnen leiden dat motoren uitvallen. De afgelopen tijd zouden herhaaldelijk meldingen zijn binnengekomen over dergelijke problemen.

Corrosie zou vaker kunnen optreden als vliegtuigen langere tijd niet worden gebruikt. Dat komt nu veel vaker voor dan gebruikelijk omdat de vraag naar vliegreizen door de pandemie flink is afgenomen. Vliegtuigbouwer Boeing laat weten luchtvaartmaatschappijen te zullen ondersteunen die met problemen te maken krijgen.

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) neemt de aanwijzing van de FAA over. De luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht hun toestellen extra te controleren als die lang hebben stilgestaan. Dat heeft een woordvoerster van de Inspectie Leefomgeving en Transport gezegd.

16.31 uur 24 juli 2020

Frankrijk roept op Spaanse regio Catalonië te mijden

Daarbij moeten mensen uit zestien risicolanden zich verplicht laten testen bij aankomst in Frankrijk. Castex zei dat vrijdag tijdens een bezoek aan de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs.

In Catalonië zijn onder andere in de steden Barcelona en Lleida lockdowns weer ingevoerd omdat er sprake is van toenemende aantallen besmettingsgevallen. De Spaanse minister van Toerisme zei woensdag dat de heropleving van besmettingen onder controle komt.

Catalonië, dat aan Frankrijk grenst en ook bij Nederlanders populair is vanwege onder andere de stranden en Barcelona, lijkt niet blij met de opmerkingen van Castex. Een regeringsfunctionaris benadrukte dat de regio strengere gezondheidsmaatregelen heeft genomen dan de rest van Europa, inclusief Frankrijk. De Catalaanse autoriteiten hebben de eigen bevolking en toeristen opgeroepen voorzichtig te zijn.

Het kantoor van de Spaanse premier wilde geen commentaar geven op het Franse advies.

16.21 uur 24 juli 2020

Ondanks oproep Trump gaat school zoontje Barron niet totaal open

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat alle scholen in zijn land in september weer opengaan, maar hij zal zelf zijn zoontje Barron waarschijnlijk nog thuis les moeten geven. De middelbare privéschool van Barron heeft namelijk aangekondigd niet helemaal open te zullen gaan en er rekening mee te houden dat voorlopig alleen online lessen worden gegeven vanwege het coronavirus.

De St. Andrews Episcopal School in Washington heeft de ouders volgens Amerikaanse media laten weten dat er nog wordt overlegd over een gedeeltelijke opening en dat de onderwijsinstelling daar ook op hoopt. Als dat gebeurt zullen de leerlingen via een rotatiesysteem op school les krijgen of online.

Trump heeft er herhaaldelijk op aangedrongen dat scholen in de herfst weer volledig de deuren openen. Hij dreigde zelfs met het inhouden van federaal geld voor districten die dat niet doen. Steeds meer staten en privéscholen leggen dat naast zich neer.

De 14-jarige Barron zit al drie jaar op de school in Washington

16.17 uur 24 juli 2020

Aantal ziekenhuisopnames door corona stijgt nog niet

Ziekenhuizen zien nog geen toename van het aantal opnames van coronapatiënten, ondanks de recente stijging van het aantal besmettingen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

\Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is vrijdag weer tot onder de honderd gezakt. Het daalde van 106 naar 91, volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dit komt doordat het aantal patiënten op verpleegafdelingen hard daalde, van 91 naar 74. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is stabiel. Al een week zijn het er 15 tot 17.

Op de intensive cares liggen ook 592 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat het totaal aantal patiënten op de intensive cares is gestegen van 598 naar 609. Dit schommelt nu al bijna twee maanden rond de 600. Onder normale omstandigheden behandelen ic’s zo’n 900 mensen.

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen weken toegenomen. Als dat gebeurt, kan het betekenen dat een tijd later het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen stijgen.

15.57 uur 24 juli 2020

Duitsland wil meer reizigers testen op coronavirus

Duitsland wil meer mensen die terugkeren uit het buitenland gaan testen op het coronavirus. Wie uit een risicoland komt, kan zich straks al op de luchthaven gratis laten testen. Dat is de uitkomst van overleg tussen de Duitse deelstaten en de landelijke overheid.

\Ook mensen die terugkeren uit landen die niet als risicovol worden gezien, moeten binnen 72 uur de mogelijkheid krijgen om zich kosteloos te laten testen. In Duitsland wordt gevreesd dat het aantal coronabesmettingen flink kan toenemen als inwoners tijdens de zomervakantie besmet raken in het buitenland.

15.24 uur 24 juli 2020

CPB: wereldhandel daalde ook in mei nog

De wereldhandel is in mei met nog eens 1,1 procent afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) dat een maand eerder nog een „historische daling” van een bijgestelde 12,2 procent optekende. Dit jaar is de handel daarmee met 17 procent afgenomen.

In de eurozone toont de handel wel herstel, meldt het CPB. De invoer ging met 6,5 procent omhoog en de export steeg met 10,2 procent. In andere grote economieën zoals de VS en Japan nog sprake van een daling van de in- en uitvoer. in China was er sprake van een kleine plus van 0,9 procent in de export.

De productie van de industrie steeg in mei met 0,8 procent ten opzichte van een maand eerder. Ook hier was het herstel in de eurozone met een plus van 13 procent ook het hoogst.

15.01 uur 24 juli 2020

Geen nieuwe besmettingen Hillegom, teller blijft op 39 staan

In en rond café De Kleine Beurs in het Zuid-Hollandse Hillegom zijn vrijdag geen nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. De teller blijft staan op 39. Onder hen zijn 31 bezoekers van het café. De acht anderen zijn door de besmette bezoekers aangestoken.

De GGD Hollands Midden, waar Hillegom onder valt, zegt „voorzichtig positief” te zijn en geen grote toename meer te verwachten. De bezoekers zijn waarschijnlijk op 11 juli ziek geworden. De incubatietijd loopt zaterdag af, twee weken later. Wie dan nog niet ziek is geworden, heeft de ziekte vrijwel zeker niet opgelopen. Wel houdt de GGD ongeveer 300 mensen uit de omgeving van de bezoekers in de gaten, omdat zij besmet kunnen zijn geraakt. Dat onderzoek loopt nog tot begin augustus.

14.48 uur 24 juli 2020

„Dierentuinen vrezen voor voortbestaan en vragen om noodpakket"

Bezoekers in Artis. beeld ANP

Het voortbestaan van bijna alle Nederlandse dierentuinen staat onder grote druk. Ze hebben het ministerie van Landbouw gezamenlijk gevraagd om financiële hulp. „Zonder overheidshulp gaan dierentuinen omvallen”, aldus de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen tegen EenVandaag. In totaal gaat het om 27 van de ruim 30 dierenparken.

Door de lockdown en de geldende maatregelen leiden de dierentuinen een gezamenlijk verlies van 150 miljoen euro. Het noodpakket zou 110 miljoen van dat verlies moeten dekken.

De Rotterdamse dierentuin Blijdorp vreest zelfs dat salarissen van de medewerkers niet betaald kunnen worden. Ook Apenheul, Wildlands Zoo en Ouwehands Dierenpark meldden aan het televisieprogramma dat zij „zich grote zorgen maken over de toekomst van hun park”.

„Het gaat nog jaren duren om hiervan te herstellen”, denkt Lisette de Ruigh van de NVD.

De dierentuinen waren na de uitbraak van het coronavirus enkele weken gesloten en kunnen sinds de heropening een beperkt aantal gasten verwelkomen.

14.33 uur 24 juli 2020

Duitse studie: honden kunnen coronavirus opsporen

Honden kunnen al na enkele dagen training mensen identificeren die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dat zeggen onderzoekers van een universiteit in het Duitse Hannover, die samenwerken met de Duitse strijdkrachten.

Acht honden van het leger kregen gedurende een week speciale training. Daarna lukte het de dieren in veel gevallen het virus te identificeren in het speeksel van mensen. De meer dan duizend monsters zouden in 94 procent van de gevallen correct zijn geïdentificeerd.

„We denken dat dit komt doordat de stofwisseling in de lichamen van zieke mensen compleet verandert”, zegt een van de wetenschappers. De onderzoekers denken dat honden in de toekomst mogelijk ingezet kunnen worden om besmette mensen op te sporen bij bijvoorbeeld grensovergangen of tijdens sportevenementen.

14.04 uur 24 juli 2020

Tweede Kamer praat in augustus over coronavirus

De Tweede Kamer komt medio augustus terug van reces om te praten over het coronavirus. De linkse oppositie wilde maandag al een spoeddebat met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), maar kreeg daarvoor geen steun.

Een meerderheid kon wel leven met een debat in de week van 12 augustus. Dan zal de vaste Kamercommissie VWS bijeenkomen om de ontwikkelingen rond het coronavirus te bespreken. Deze week meldde het RIVM een flinke stijging van het aantal besmettingen.
Corinne Ellemeet van GroenLinks wilde vanwege de stijging een spoeddebat. Ze kreeg de coalitiepartijen niet achter zich. Die stelden een debat voor over drie weken. „Ik verwacht van het kabinet dat het intussen actie onderneemt om uitbraak virus in te dammen”, twitterde Ellemeet.

13.16 uur 24 juli 2020

Ziekenhuizen veelal afwachtend met invoer mondkapjesplicht

Het gros van de ziekenhuizen heeft geen mondkapjesplicht en volgt hierin het beleid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat blijkt uit een rondgang bij ziekenhuizen verspreid over het land.

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort verplicht bezoekers van dertien jaar of ouder om een mondkapje te dragen op de verpleegafdeling en kamers met patiënten. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) merkt dat er discussie op gang is gekomen „over de noodzaak om het gebruik van mondkapjes uit te breiden” nu de coronabesmettingen oplopen. De vereniging volgt hierin de richtlijnen van het RIVM, die voorschrijft dat mondkapjes niet verplicht zijn in de openbare ruimte. „Het laat echter onverlet dat individuele ziekenhuizen hier eigen beleid op kunnen voeren, ingegeven door de lokale situatie en omstandigheden”, aldus de NVZ.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente, Maastricht UMC+ en Medisch Centrum Leeuwarden volgen deze lijn en stellen mondkapjes niet standaard verplicht voor bezoekers. De meeste ondervraagde ziekenhuizen screenen patiënten en bezoekers wel van tevoren en vragen ze een mondkapje te dragen als ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus. In het Diakonessenhuis Utrecht moeten bezoekers in de verpleegafdeling een mondmasker dragen. In Ziekenhuis Gelderse Vallei hoeft dat alleen bij de spoedeisende hulp.

13.14 uur 24 juli 2020

Ziekenhuizen veelal afwachtend met invoeren mondkapjesplicht

Het gros van de ziekenhuizen heeft geen mondkapjesplicht en volgt hierin het beleid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat blijkt uit een rondgang bij ziekenhuizen verspreid over het land.

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort verplicht bezoekers van dertien jaar of ouder om een mondkapje te dragen op de verpleegafdeling en kamers met patiënten. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) merkt dat er discussie op gang is gekomen „over de noodzaak om het gebruik van mondkapjes uit te breiden” nu de coronabesmettingen oplopen. De vereniging volgt hierin de richtlijnen van het RIVM, die voorschrijft dat mondkapjes niet verplicht zijn in de openbare ruimte. „Het laat echter onverlet dat individuele ziekenhuizen hier eigen beleid op kunnen voeren, ingegeven door de lokale situatie en omstandigheden”, aldus de NVZ.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente, Maastricht UMC+, Medisch Centrum Leeuwarden en Amsterdam UMC volgen deze lijn en stellen mondkapjes niet standaard verplicht voor bezoekers. De meeste ondervraagde ziekenhuizen screenen patiënten en bezoekers wel van tevoren, vragen hun een mondkapje te dragen als ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus, of nemen andere voorzorgsmaatregelen. In het Diakonessenhuis Utrecht moeten bezoekers in de verpleegafdeling een mondmasker dragen. In Ziekenhuis Gelderse Vallei hoeft dat alleen bij de spoedeisende hulp.

„We krijgen er hele positieve reacties op en eigenlijk nog geen enkele klacht”, zegt een woordvoerder van het Diakonessenhuis Utrecht over de daar geldende mondkapjesplicht. „Ik denk dat mensen zich er veilig door voelen.”

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft een mondkapjesplicht ingevoerd bij de spoedeisende hulp omdat de aanrijroute voor ambulances is hersteld naar de situatie van voor de corona-uitbraak. „Dat betekent dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen een schone of een Covid-verdachte route.” Daarom krijgt iedereen bij binnenkomst uit voorzorg een mondmasker van de beveiliging.

12.46 uur 24 juli 2020

Kabinet laat OMT kijken naar mondkapjesplicht

Het kabinet laat onderzoeken of er een mondkapjesplicht voor de openbare ruimte moet komen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag. De Tweede Kamer had hierop aangedrongen.

Grapperhaus. beeld ANP

De bewindsman sprak vrijdagmorgen met Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, over de opleving van het aantal besmettingen. De overheid neemt voorlopig geen extra maatregelen, zei Bruls.
Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team (OMT) om advies over het nut van mondkapjes. „Van mondkapjes is nog niet aangetoond dat het substantieel helpt”, zei Bruls. Grapperhaus benadrukte dat een mondkapje niet in de plaats van andere richtlijnen kan komen.
Regio’s hebben wel de ruimte om zelf nog extra maatregelen te nemen zoals een mondkapjesplicht. „Mondkapjes zouden regionaal een aanvulling kunnen zijn”, zei de minister. Onder meer de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam zien een mondkapjes wel zitten. Je moet wel „een heel goede reden” hebben om een mondkapjesplicht regionaal in te voeren, aldus Bruls.

12.29 uur 24 juli 2020

‘Nog meer huisvestingsproblemen voor buitenlandse studenten’

Buitenlandse studenten zijn als het om huisvesting gaat door de coronacrisis nog beroerder af dan ze al waren. Dat zegt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) op basis van de eigen ‘housing hotline’-rapportage. Er komen meer klachten uit deze groep binnen dan vorig jaar over bijvoorbeeld overtredingen van regels door verhuurders en hoge huren. Waren er vorig jaar om deze tijd nog geen tweehonderd verzameld, nu is er ongeveer een verdubbeling van het aantal.

Ook buitenlandse studenten hebben te maken met een terugval in inkomen en hebben soms ook plannen plots moeten veranderen. En ze staan er al zwakker voor doordat ze vaak geen idee hebben van hun rechten en zo blij zijn dat ze iets hebben gevonden, dat ze aanvankelijk ieder huurcontract maar accepteren. Dat pakt soms heel vervelend en onrechtmatig uit: zo vroeg een huisbaas 50 euro per dag aan boete bij te late betaling van huur.
Wel lijkt de situatie door het land verschillend. Zo komen bedenkelijke situaties in Leiden en Rotterdam veel vaker voor dan in Nijmegen en Groningen, ziet de bond. De LSVb pleit voor het oprichten van goede ‘huurteams’ die helpen bij conflicten met huisbazen in alle studentensteden.

12.20 uur 24 juli 2020

Meisje (3) in België overleden aan corona

Een meisje van drie jaar is eerder deze week overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat hebben de Belgische gezondheidsautoriteiten vrijdag bekendgemaakt. Het kindje had ernstige onderliggende aandoeningen. Het meisje is de jongste coronapatiënt in België die is overleden.

Woordvoerder Boudewijn Catry wees er tijdens een persconferentie op dat recent een 18-jarig meisje is gestorven aan Covid-19. In het begin van de uitbraak is ook een 12-jarig meisje overleden. „Laat dit een wake-upcall zijn. Dat jonge mensen aan het coronavirus sterven, is uitzonderlijk. Maar het moet duidelijk zijn dat niemand immuun is. Niemand kan zich permitteren Covid-19 te negeren”, zei hij. „Dit raakt ons diep, als wetenschappers, maar ook als ouders. We willen dan ook ons diepste medeleven betuigen aan de familie.”
Gemiddeld zijn er nu drie sterfgevallen per dag. Het virus flakkert sinds twee weken weer op. Gemiddeld liepen er vorige week 220 mensen het coronavirus op. Maandag waren er zelfs 416 nieuwe besmettingen. „Het is van het allergrootste belang dat we deze infectiesneeuwbal gestopt krijgen om het ergste te voorkomen”, zei Catry.

11.54 uur 24 juli 2020

Trump draaide alle kanten op in uitspraken over corona

„Een mondkapje dragen is een vorm van vaderlandsliefde”, zei president Trump maandag. Terwijl hij in april nog meedeelde er zelf geen te willen dragen, twitterde hij nu een foto waarop zijn neus en mond waren bedekt.

2020-07-21-BUI1-Trump-4-FC_webTrump draaide alle kanten op in uitspraken over corona

Belangrijkste momenten