Dodental coronavirus stijgt met 27 naar 5775

Het coronavirus legt het openbare leven in grote delen van de wereld plat. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn in Nederland alle evenementen tot 1 september verboden. In steeds meer landen worden de overheidsmaatregelen versoepeld. Lees de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Liveblog laatste update 14.19 uur 21 mei 2020
14.19 uur 21 mei 2020

Zuid-Korea arresteert eerste buitenlander om quarantaineschending

De Zuid-Koreaanse politie heeft voor het eerst een buitenlander opgepakt die zich niet aan de quarantaineregels hield. De 23-jarige Japanner moest zich na aankomst in het land eigenlijk 14 dagen afzonderen, maar ging volgens de autoriteiten toch op stap. Hij bezocht onder meer restaurants en cafés.

De man kwam begin mei het land binnen en testte op de luchthaven negatief op het coronavirus. Toch is het ook dan verplicht om twee weken in quarantaine te gaan. De politie zegt dat uit beelden van bewakingscamera’s en betaalgegevens van de Japanner bleek dat hij op acht van de veertien dagen de regels brak. De man zit nog vast en moet voor de rechter verschijnen.

In Zuid-Korea zijn tot dusver 11.122 besmettingen met het coronavirus vastgesteld en 264 patiënten overleden. Het land versoepelde begin mei de lockdown, omdat de virusuitbraak onder controle leek. De autoriteiten zagen zich later toch weer genoodzaakt nieuwe maatregelen te nemen toen het virus weer om zich heen begon te grijpen. Er waren tal van nieuwe besmettingen gelinkt aan een populaire uitgaansbuurt in de hoofdstad.

14.15 uur 21 mei 2020

Dodental coronavirus stijgt met 27 naar 5775

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5775. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 27 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn 13 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus.

13.34 uur 21 mei 2020

Pasgeboren baby met coronavirus gestorven in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is een twee dagen oude baby overleden die het coronavirus had. Het kind was te vroeg geboren en kampte daardoor met longproblemen, zei minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize.

Het komt zelden voor dat baby’s die besmet raken met het virus komen te overlijden. De moeder van het gestorven kind was ook een coronapatiënt.

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Zuid-Afrika staat op 339. De autoriteiten hebben bij ruim 18.000 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen.

13.33 uur 21 mei 2020

Druk op wegen naar kust, op hoogtepunt 70 kilometer file

Het is donderdag behoorlijk druk op de weg naar de stranden, vooral in Zeeland en Noord-Holland. Op het drukste moment stond er 70 kilometer file. Inmiddels is de filelengte weer afgenomen, meldt een woordvoerster van de ANWB.

De Veiligheidsregio Zeeland vraagt mensen thuis te blijven. „Zoals verwacht zoeken mensen onze provincie weer op. Er zijn best nog rustige plekjes waar drukte vermeden kan worden en afstand bewaard kan worden. Gelet op te verwachten drukte aan de kust is het niet meer verstandig om nu naar Zeeland te vertrekken”, meldt de Veiligheidsregio op Twitter.

In Zeeland waren vanwege de maatregelen rond het coronavirus al maatregelen genomen. De Boulevards Evertsen, Bankert en De Ruyter in Vlissingen zijn gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het ‘rondje boulevards’ in Vlissingen is een populaire route voor zowel gemotoriseerd verkeer als wandelaars en fietsers. De afgelopen tijd moesten de boulevards meerdere keren worden gesloten omdat het te druk werd.
Gemeenten in Drenthe hebben donderdag parkeerplaatsen bij zwemplassen gesloten omdat het te druk werd, zei een woordvoerder van Staatbosbeheer. Verder waren er bij hem geen meldingen binnengekomen over grote drukte in bossen, op de hei en in andere natuurgebieden. Ook Natuurmonumenten zei geen signalen te hebben van extreme drukte.

11.38 uur 21 mei 2020

Verkeersdrukte richting kustplaatsen neemt toe

De drukte op de wegen in Nederland neemt donderdag tegen het einde van de ochtend behoorlijk toe. Veel mensen zijn op Hemelvaartsdag op weg richting de stranden in Zeeland. Ook is er vrij veel verkeer op weg naar de kustplaatsen in de kop van Noord-Holland. Een woordvoerder van de ANWB meldt dat er rond 11.00 uur een totale filelengte in Nederland is van 50 kilometer.

In Zeeland waren vanwege de maatregelen rond het coronavirus al maatregelen genomen. De Boulevards Evertsen, Bankert en De Ruyter in Vlissingen zijn gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland besloot dat om te voorkomen dat de boulevards volstromen met bezoekers en mensen te weinig afstand van elkaar houden.

Het ‘rondje boulevards’ in Vlissingen is een populaire route voor zowel gemotoriseerd verkeer als wandelaars en fietsers. De afgelopen tijd moesten de boulevards meerdere keren worden gesloten omdat het te druk werd.

10.56 uur 21 mei 2020

Dodental door uitbraak coronavirus in Rusland boven de 3000

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Rusland is volgens officiële cijfers de 3000 voorbij. De autoriteiten melden dat de afgelopen 24 uur 127 patiënten zijn overleden. Ook is bij nog eens 8849 mensen vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen.

Rusland behoort wereldwijd tot de landen die het hoogste aantal besmettingen hebben gemeld. De autoriteiten zeggen dat sinds het begin van de uitbraak bij ruim 317.000 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben. Alleen de Verenigde Staten hebben meer coronagevallen gemeld. Daar raakten volgens officiële cijfers zeker 1,5 miljoen mensen besmet en overleden ruim 93.000 personen.

Het Russische dodental van 3099 geldt als relatief laag. Grote Europese landen als Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben minder besmettingen gemeld dan de Russische autoriteiten, maar wel tienduizenden doden. Coronacijfers van verschillende overheden laten zich vaak lastig vergelijken. Het officiële sterftecijfer van landen komt niet overal op dezelfde manier tot stand.

Het aantal mensen dat wereldwijd besmet is geraakt met het coronavirus, is volgens officiële cijfers inmiddels de 5 miljoen voorbij. Ruim 328.000 patiënten zijn overleden, meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit. Die houdt bij hoeveel besmettingen en sterfgevallen worden gemeld door instanties.
Het daadwerkelijke aantal coronagevallen in de wereld ligt vermoedelijk veel hoger dan 5 miljoen. Niet alle besmettingen komen aan het licht omdat niet iedereen met het virus wordt getest. Sommige besmette personen vertonen alleen milde ziekteverschijnselen, terwijl anderen met ernstige klachten in het ziekenhuis belanden.

10.55 uur 21 mei 2020

Grote coronaproef met malariamedicatie van start in VK

Brits medisch personeel begint donderdag met een proef die moet uitwijzen of twee middelen tegen malaria ook bruikbaar zijn in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat onder meer om hydroxychloroquine, dat de Amerikaanse president Donald Trump naar eigen zeggen preventief slikt om te voorkomen dat hij ziek wordt.
Aan de studie COPCOV van de universiteit van Oxford doen ruim 40.000 zorgverleners mee in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Deelnemers in het Verenigd Koninkrijk en andere plaatsen in de wereld slikken drie maanden lang hydroxychloroquine of een placebo, een nepmiddel. In Azië krijgen ze chloroquine of een placebo.

„We weten echt nog niet of het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine tegen Covid-19 positief uitpakt of juist schadelijk is”, zegt een van de onderzoekers. De eerste deelnemers in het Verenigd Koninkrijk zijn zorgverleners in medische instellingen in Brighton en Oxford. Zij hebben nauw contact met coronapatiënten of mensen die mogelijk zijn besmet met het virus.

Het is de bedoeling dat tegen eind juni op 25 plaatsen in het Verenigd Koninkrijk onderzoek wordt gedaan. De resultaten van de studie worden tegen het eind van het jaar verwacht.

09.59 uur 21 mei 2020

Economieën Frankrijk en Duitsland herstellen langzaam van corona

De bedrijvigheid in de Franse en Duitse economie krabbelt deze maand langzaam op na de eerdere zware klappen door de coronacrisis. Dat meldde de Britse marktonderzoeker Markit. De economische activiteit wordt geholpen door de geleidelijke versoepeling van de lockdownmaatregelen in beide landen.

De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie kwam volgens een voorlopige raming uit op een stand van 40,3 tegen 31,5 in april. Een niveau van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. De graadmeter voor de Duitse industrie noteerde 36,8 tegen 34,5 een maand eerder. Fabrieken openen langzaam weer de deuren.

De index voor de Franse dienstensector, met bijvoorbeeld toerisme, detailhandel, horeca en luchtvaart, ging naar 29,4 van het dramatische dieptepunt van 10,2 in april. Het openbare leven in Frankrijk komt mondjesmaat weer op gang en daar profiteert de dienstensector van. Dat geldt ook voor Duitsland. Daar steeg de dienstenindex naar 31,4 van 16,2 in april.

De samengestelde index van industrie en diensten in Frankrijk verbeterde naar 30,5 van 11,1 in de voorgaande maand. De Duitse samengestelde index kwam uit op 31,4 van 17,4 een maand eerder.

08.20 uur 21 mei 2020

De Jonge: medio juli meer visite voor verpleeghuisbewoner

Bewoners van verpleeghuizen mogen vanaf 15 juli meer dan één bezoeker ontvangen, denkt het kabinet. De bezoekregeling zou de komende weken al worden verruimd, maar bewoners zouden het voorlopig met één vaste bezoeker moeten doen.

Verpleeghuizen gingen in maart op slot voor bezoek om de opmars van het coronavirus daar te stuiten. Die maatregel viel bewoners en hun naasten erg zwaar. Omdat het coronavirus ook in de verpleeghuizen wat beteugeld lijkt, mochten 26 verpleeghuizen afgelopen week bij wijze van proef weer één vaste bezoeker per bewoner toelaten. Vanaf 25 mei volgen de andere instellingen, zodat 15 juni overal weer visite is toegestaan.

Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge denkt een maand later al meerdere bezoekers te kunnen toelaten. Hij hoort zelfs „geluiden van: zou dat ook niet eerder kunnen. Daarover gaan we in gesprek” met de verpleeghuizen en andere betrokkenen, zei hij in het Kamerdebat van woensdag over de coronacrisis.

08.19 uur 21 mei 2020

Trump: kuur met hydroxychloroquine loopt deze week af

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag gezegd dat de ‘kuur’ die hij ondergaat met het anti-malariamiddel hydroxychloroquine een dezer dagen klaar is. Trump zei maandag dat hij het middel al anderhalve week dagelijks neemt, omdat het hem beter zou beschermen tegen besmetting met het coronavirus.
De werking van hydroxychloroquine tegen het longvirus is niet bewezen. Studies in China en Frankrijk hebben aangetoond dat het middel in combinatie met antibiotica kan helpen, maar die onderzoeken waren te beperkt om als bewijs te dienen. Het middel kan schade aan de longen veroorzaken en ook aan andere organen bij overmatig gebruik.

Trump geeft hoog op van het middel en promoot hydroxychloroquine al sinds maart als het wondermiddel tegen het coronavirus. Eerder zei hij dat zijn dokter had aangegeven geen kwaad te zien in het gebruik ervan.

08.18 uur 21 mei 2020

Meer dan 5 miljoen coronabesmettingen wereldwijd

Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus is wereldwijd de grens van 5 miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van persbureau Reuters.

Met name Latijns-Amerika ziet het aantal nieuwe infecties stijgen. Van alle nieuwe infecties die eerder deze week werden gemeld, was ongeveer een derde afkomstig uit Zuid-Amerika. Daarmee is het continent Europa en de VS gepasseerd, die beiden goed waren voor iets meer dan twintig procent van de nieuwe gevallen.

Brazilië is verantwoordelijk voor het gros van de Zuid-Amerikaanse besmettingen. Het land registreerde volgens de autoriteiten woensdag een recordaantal van bijna 20.000 nieuwe gevallen, waardoor het totaalaantal vastgestelde gevallen is gestegen tot ruim 291.000. Alleen in Rusland (meer dan 308.000) en de VS (ruim 1,5 miljoen) zijn volgens de officiële cijfers meer infecties bekend. In Brazilië zijn tot dusver 18.859 mensen gestorven aan het coronavirus, een stijging van 888 ten opzichte van een dag eerder.

08.16 uur 21 mei 2020

Peru meldt meer dan 100.000 coronabesmettingen

In Peru is het aantal bekende coronabesmettingen de grens van 100.000 gepasseerd, meldde het ministerie van Volksgezondheid woensdag. Na Brazilië is Peru het zwaarst getroffen land van Zuid-Amerika wat vastgestelde infecties betreft.

Volgens de officiële cijfers zijn in het land meer dan 3000 mensen overleden aan het coronavirus. Alleen in Mexico (ruim 5600) en Brazilië (bijna 18.000) zijn meer sterfgevallen gemeld in Latijns-Amerika.

Peru heeft zowel het aantal besmettingen als doden sinds 30 april zien verdrievoudigen, ondanks dat de overheid negen weken geleden voor het hele land een lockdown instelde.

De grote meerderheid van alle gevallen zijn tot dusver gerapporteerd in hoofdstad Lima en de nabijgelegen havenstad Callao. Het Peruaanse gezondheidsstelsel staat onder grote druk door de toestroom van coronapatiënten. Openbare ziekenhuizen hebben te kampen met grote tekorten aan medische voorraden.

08.15 uur 21 mei 2020

VS registreren opnieuw meer dan 1500 coronadoden

In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1561 doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Dat zijn iets meer sterfgevallen dan een dag eerder, toen werden er 1536 doden gemeld.

Het dagelijkse dodental is in de VS na twee dagen van relatieve daling eerder deze week weer gestegen. Zondag en maandag werden er respectievelijk 820 en 759 doden gerapporteerd.

In totaal zijn nu 93.406 mensen in het land gestorven aan het longvirus, het hoogste aantal wereldwijd. Volgens de cijfers van Johns Hopkins zijn ruim 1,5 miljoen besmettingen bekend in de VS.

08.14 uur 21 mei 2020

Limburgse steden zetten zich schrap voor Duitse shoppers

Venlo en Roermond verwachten donderdag een grote toestroom van Duitse koopjesjagers. Traditioneel staat Hemelvaart in beide steden te boek als „Duitse Dag”, waarbij vele duizenden oosterburen komen winkelen in het Designer Outlet Center (DOC) in Roermond en de „Duitse hoek” in Venlo. Dat leidde in het verleden tot de nodige lange files vanaf de Duitse grens en verkeersinfarcten in de binnensteden.

Daar steekt de Veiligheidsregio donderdag een stokje voor wegens de coronacrisis. Het maximale aantal klanten dat het DOC in Roermond binnen mag, is vastgesteld op 3000. Wordt het te druk, dan worden straten afgezet en winkels tijdelijk gesloten. Ook in de binnenstad van Venlo kunnen straten worden gesloten, net zoals parkeergarages, als de drukte te groot wordt.

Het DOC in Roermond doet zelf via de eigen website ook een oproep aan bezoekers om liever te komen op dagen dat het minder druk is. Het DOC waarschuwt bezoekers dat ze donderdag mogelijk lang moeten wachten voor ze een winkel binnen kunnen.

De Veiligheidsregio deed in Duitse media een oproep om er géén gezellig dagje uit van te maken bij een bezoek aan Limburg. Het kan zo druk zijn, dat Duitse bezoekers onverrichter zake terug naar huis moeten, aldus deze regio.

08.13 uur 21 mei 2020

‘Lufthansa krijgt steunpakket van 9 miljard euro’

De Duitse staat en Lufthansa naderen een akkoord over staatssteun voor de luchtvaartmaatschappij, die worstelt met de financiële gevolgen van de coronacrisis. Bondskanselier Angela Merkel zei woensdagavond laat dat „een beslissing snel verwacht kan worden”.

Volgens Merkel is de regering in „intensieve gesprekken” verwikkeld met Lufthansa en de Europese Commissie, die het steunpakket goed zal moeten keuren.

Ook Lufthansa meldde in een verklaring dat de gesprekken zich in een vergevorderd stadium bevinden. Het bedrijf zou voor negen miljard euro aan steun gaan ontvangen. De Duitse overheid neemt als de plannen doorgang vinden een belang van twintig procent in de vliegmaatschappij, aldus Lufthansa.

08.12 uur 21 mei 2020

Amerikaans vliegdekschip vaart weer uit na quarantaine

Het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt heeft het eiland Guam donderdag verlaten, twee maanden nadat het schip daar voor anker moest doordat het coronavirus aan boord was uitgebroken. De Amerikaanse marine meldt dat het schip is uitgevaren richting de Filipijnse Zee.

Volgens de marine heeft de bemanning getraind in het in acht nemen van sociale afstand en coronarichtlijnen. Er is onder andere geoefend met het dragen van mondkapjes, medisch toezicht van alle bemanning, aangepaste eettijden en een medische evacuatie.

In april meldde de regering dat 840 van alle 4234 opvarenden na tests besmet bleken met het coronavirus. Het gros van de bemanning moest verplicht in quarantaine en isolatie op Guam. Een besmette matroos stierf. Vorige week vrijdag meldden Amerikaanse media dat vijf teruggekeerde matrozen geïnfecteerd waren.
„Na het hele schip van boeg tot steven te hebben gereinigd, is het gepaste aantal bemanningsleden om het schip onderweg te bedienen uit quarantaine teruggekeerd”, zei de marine in een verklaring. Volgens CNN zitten meer dan 600 matrozen nog in isolatie.

Brett Crozier, kapitein op de Theodore Roosevelt, werd vorige maand ontslagen nadat hij alarm had geslagen over de virusuitbraak op zijn schip. In een brief had hij kritiek op de aanpak van de uitbraak. De brief lekte uit en bracht het Pentagon in verlegenheid, waarop Crozier zijn baan verloor.

08.11 uur 21 mei 2020

Ruim 700 nieuwe besmettingen in Duitsland

In Duitsland zijn in het afgelopen etmaal 745 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM.

In totaal zijn nu 176.752 gevallen van het longvirus bekend bij de instanties, meldt het RKI. Sinds het begin van de coronapandemie zijn 8147 mensen in Duitsland overleden aan het virus. De afgelopen 24 uur werden er 57 nieuwe coronadoden geregistreerd.

Dinsdag werd bekend dat meer dan 20.000 artsen en verplegers in Duitse ziekenhuizen en verpleeghuizen sinds midden april besmet zijn geraakt. Zij vormen daarmee meer dan 11 procent van alle coronagevallen in het land.

23.08 uur 20 mei 2020

Rutte: kabinet koersvast in bestrijden crisis

Het kabinet is geen moment van gedachten veranderd over de bestrijding van het coronavirus. Dat beklemtoonde premier Rutte woensdagavond in een debat met de Tweede Kamer.

410758381Rutte: kabinet koersvast in bestrijden crisis

22.16 uur 20 mei 2020

ChristenUnie dient motie in over maatwerk kerken

Hoewel hij al een royale toezegging kreeg, dient CU-voorman Segers voor de zekerheid toch een motie in over de ruimte voor kerken om per 1 juli de erediensten weer op te starten. Daarin roept hij de regering op om samen met gemeenten afspraken te maken met kerken „met als doel om op verantwoorde wijze lokaal maatwerk en perspectief te bieden voor de organisatie van kerkelijke activiteiten, waaronder ook jeugdwerk.” Waar nodig moet de regering daarover advies vragen aan het Outbreak Management Team, stelt de motie. Segers’ oproep wordt mede ondersteund door CDA en SGP, maar of er een Kamermeerderheid is, blijkt pas dinsdag. Dan wordt er over de motie gestemd.

21.53 uur 20 mei 2020

Apple en Google hebben hun technologie voor corona-app af

Techbedrijven Apple en Google zijn klaar met de ontwikkeling van software waarmee mensen op hun telefoon gewaarschuwd kunnen worden als ze in de buurt zijn geweest van iemand met corona. Dat laten beide bedrijven in een gezamenlijke verklaring weten.

De technologie is sinds woensdag beschikbaar voor nationale volksgezondheidsinstanties. Het is geen kant-en-klare corona-app, maar een ondersteuning voor zo’n app waarmee gebruikers anoniem worden gewaarschuwd als ze in contact zijn gekomen met een persoon die besmet is met het coronavirus.

De technologie werkt zowel voor Android-telefoons (Google) als iPhones (Apple). Het is aan de landen zelf om de software in hun corona-app toe te passen. Zeker 22 landen en meerdere Amerikaanse staten willen volgens de bedrijven de technologie gebruiken, waaronder Nederland. Eerder werd al een testversie uitgebracht.

De bedrijven besloten naar eigen zeggen een systeem voor het traceren van contacten te bouwen omdat regeringen hadden geprobeerd hun eigen apps te bouwen, maar dat ze voor hulp bij Apple en Google aanklopten. De bedrijven benadrukken dat apps die de technologie gebruiken moeten worden gebouwd door volksgezondheidsautoriteiten. Ook hebben ze toestemming van de gebruiker nodig, mogen ze alleen de minimale hoeveelheid gegevens verzamelen en mogen ze de locatie van een gebruiker niet registreren.

21.52 uur 20 mei 2020

Spanje verlengt noodtoestand rond coronavirus tot 7 juni

Spanje heeft de noodtoestand vanwege de coronapandemie voor de vijfde keer verlengd, ondanks felle tegenstand van de oppositie en toenemende protesten van ontevreden burgers.

Het parlement in Madrid nam woensdagavond met een krappe meerderheid een voorstel voor verlenging van de linkse regering aan. De al sinds medio maart geldende noodtoestand, met strikte uitgaansbeperkingen, zal nu tot ten minste 7 juni aanhouden.

De minderheidsregering van premier Pedro Sánchez wilde de ‘Estado de alarma’ met een hele maand verlengen. Maar daarvoor kreeg ze niet genoeg steun. Dinsdag werd echter aan de vooravond van de stemming een compromis bereikt over een verlenging met twee weken met de liberale partij Ciudadanos.
De steun van de tien liberale parlementsleden, die zich na een verschuiving naar rechts en het verkiezingsdebacle eind 2019 nu proberen te onderscheiden als vertegenwoordigers van het politieke centrum, bleek doorslaggevend: het voorstel kreeg 167 stemmen voor en 162 tegen.

Met meer dan 230.000 besmettingsgevallen en bijna 28.000 doden is Spanje een van de landen die het hardst door de pandemie zijn getroffen. De laatste weken is de situatie verbeterd. De nieuw geregistreerde sterfgevallen, op woensdag 95, lagen voor de vierde dag op rij onder de honderd. De daling is „groter dan in andere landen zoals Italië”, zei minister van Volksgezondheid Salvador Illa.

19.33 uur 20 mei 2020

Studenten blij met erkenning, maar geboden steun ‘niet genoeg’

Studentenorganisaties zijn blij dat het kabinet in deze coronacrisis „eindelijk” ook met steun voor studenten komt. Maar volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United is er meer hulp nodig. Ze vinden het ook niet uit te leggen dat studenten en flexwerkers minder recht zouden hebben op compensatie dan iemand die al vastigheid heeft opgebouwd.

De compensatie voor inkomensverlies van studenten en andere flexwerkers is een vast bedrag van 600 euro gedurende drie maanden. Daarvoor moet iemand aantonen dat hij of zij in februari 500 euro of meer verdiende.

„Het blijft pleisters plakken. De steun komt erg laat en het blijft een rigide regeling”, zegt voorzitter Bas van Weegberg van FNV Young & United. „Als je net in februari een pechmaand had, of je verdiende 499 euro, dan ben je alsnog de sjaak.”

Zijn collega-voorzitter Alex Tess Rutten van LSVb vult aan: „De gemiddelde student die wij gesproken hebben, verdiende 530 euro per maand. Dat betekent dat er nog een hoop onder de 500 euro verdienden en dus buiten de boot vallen. En op een studentenbudget is dat nog steeds een flinke smak geld om te verliezen.”

Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 zijn studenten in hoge mate financieel afhankelijk geworden van extra inkomsten uit bijbanen. Om de structurele afhankelijkheid van de bijbaan te verminderen voeren de LSVb en FNV Young & United sinds vorig jaar gezamenlijk actie voor afschaffing van het leenstelsel en herinvoering van een basisbeurs.

19.31 uur 20 mei 2020

Minister houdt voet bij stuk: geen tijdelijke huurstop

Een tijdelijke huurstop in de sociale en de vrije sector zit er niet in. Een meerderheid in de Eerste Kamer had minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) hierom gevraagd omdat veel huurders het financieel zwaar zullen krijgen door de coronacrisis, maar zo’n „generieke huurbevriezing helpt niet de mensen die daadwerkelijk betalingsproblemen hebben”, zegt de bewindsvrouw.

Zo’n algemene huurstop kan er ook voor zorgen dat verhuurders minder geld hebben om te investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw of verduurzaming van huizen. Ollongren verwacht bovendien „dat ook dit jaar de gemiddelde huurverhogingen gematigd zullen zijn, ook in de vrije sector”.

Het kabinet geeft verhuurders liever de mogelijkheid maatwerk te leveren. Zo kunnen ze huurders uitstel van betaling geven, een deel van de huur achteraf kwijtschelden of de huur verlagen, aldus de minister.

Ook wil Ollongren het makkelijker maken om de huur tijdelijk te verlagen. Een nieuw wetsvoorstel dat later in werking treedt maakt dat ook mogelijk. Ze heeft de waakhond Autoriteit woningcorporaties gevraagd om tijdelijke huurverlagingen alvast door de vingers te zien „zodat ook woningcorporaties nu al de mogelijkheid krijgen om medewerking te verlenen aan verzoeken van huurders om tijdelijke huurverlaging”.

19.29 uur 20 mei 2020

WHO: afgelopen 24 uur hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen

In de afgelopen 24 uur zijn wereldwijd ongeveer 106.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus gerapporteerd bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat is het hoogste aantal in een etmaal sinds de uitbraak begon. Dat heeft WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag bekendgemaakt.

Volgens Tedros is twee derde van de nieuwe besmettingen vastgesteld in slechts vier landen. „We hebben nog een lange weg te gaan in deze pandemie”, zo zei hij op een persconferentie. De voorzitter is vooral bezorgd over de verspreiding van het virus in armere landen.

Mike Ryan, hoofd van het noodprogramma van de WHO, voegde eraan toe dat wereldwijd binnenkort het aantal van 5 miljoen besmettingen wordt overschreden. „Een tragische mijlpaal”, zo zei hij.

19.28 uur 20 mei 2020

Europese ministers voorzichtig over toerisme

Europeanen zullen voorlopig nog niet als vanouds door Europa naar een vakantiebestemming kunnen reizen. Wel kunnen landen onderling afspraken maken over reisverkeer als de epidemiologische fase in hun land vergelijkbaar is, eventueel via „luchtcorridors”.

Die boodschap gaf Gari Cappelli, minister van Toerisme van tijdelijk EU-voorzitter Kroatië, woensdag af na overleg met zijn Europese collega’s. Het is volgens hem logisch dat sommige landen die zwaarder zijn getroffen door het coronavirus voorzichtig zijn met het openen van hun grenzen. „We willen geen onnodige risico’s nemen, we moeten de wereld tonen dat we verantwoordelijk zijn.”

De Europese Commissie zei vorige week ook al dat vrij reizen door Europa vooralsnog niet realistisch is, en opperde dat landen en regio’s in vergelijkbare situaties een begin kunnen maken met het afbouwen van reisbeperkingen. Ze heeft veiligheidsprotocollen opgesteld voor veilig vervoer en de plek van bestemming.
Nederland nam niet op politiek niveau deel aan het video-overleg, maar sprak steun uit voor het gecoördineerd opheffen van grensbeperkingen zodra de gezondheidssituatie dat toelaat.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok sprak eerder op de dag in een ander overleg met ambtgenoten uit België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Denemarken en Zwitserland ook over het eventueel opheffen van reisrestricties op een verantwoorde manier. „We zijn er nog niet; het is echter belangrijk dit in samenspraak te doen”, liet hij weten. De Duitse minister Heiko Maas sprak de hoop uit dat er na 14 juni meer mogelijk is, maar waarschuwde dat landen niet moeten proberen elkaar af te troeven.

19.27 uur 20 mei 2020

Op 3 juni alle Italiaanse luchthaven weer open

Alle Italiaanse luchthavens kunnen vanaf 3 juni opnieuw worden geopend. Het is een nieuwe stap in de versoepeling van de lockdown rond het coronavirus in het land, zei de minister van Transport woensdag.
„Alle regionale en internationale transfers zijn dan weer toegestaan”, verklaarde minister Paola De Micheli. Eerder maakte het land al bekend vanaf 3 juni zijn grenzen weer te willen openen voor reizigers van en naar het buitenland.

Maandag zijn de lockdownmaatregelen in Italië al verder versoepeld. Ongeveer 90 procent van de kledingwinkels is weer opengegaan. Ook veel horecagelegenheden hebben de deuren weer geopend, daar is ongeveer 40 procent van de werknemers weer aan het werk.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in Italië is woensdag met 161 gestegen, tegen 162 de dag ervoor, zeiden de autoriteiten.

Het dagelijkse aantal nieuwe besmettingsgevallen daalde tot 665 vergeleken met 813 op dinsdag.
Het totale dodental sinds de uitbraak van het virus op 21 februari aan het licht kwam, bedraagt nu 32.330, het op twee na hoogste ter wereld, na die van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Het aantal bevestigde gevallen bedraagt 227.364, het hoogste aantal na de Verenigde Staten, Rusland, Spanje, Groot-Brittannië en Brazilië.

19.26 uur 20 mei 2020

Kabinet worstelt met eigen voorstel om flexwerkers te helpen

Het kabinet zoekt naar een manier om ontslagen flexwerkers te ondersteunen die niet in aanmerking komen voor een WW- of bijstandsuitkering. Na overleg met gemeenten en uitkeringsinstantie UWV is er één „reële mogelijkheid” gevonden: de Tofa, waarbij mensen onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming van 600 euro per maand voor drie maanden krijgen. „Deze regeling is weliswaar uitvoerbaar, maar kent grote nadelen”, zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Daarom wil hij er eerst over in gesprek met de Tweede Kamer.

Het verzoek om de tienduizenden flexwerkers die tussen wal en schip vallen tegemoet te komen kwam ook van de Tweede Kamer. Het gaat niet alleen om ontslagen flexwerkers, maar ook om flexwerkers die een flink deel van hun inkomen zien wegvallen. Op initiatief van de PvdA vroegen partijen het kabinet naar een regeling te zoeken. Aan de Kamer schrijft Koolmees dat er zes opties zijn onderzocht, waarvan de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten „de enige technisch uitvoerbare regeling is die op korte termijn mogelijk is”.

Dat betekent niet dat Koolmees er zelf enthousiast over is. „Aan de regeling kleven risico’s van willekeur en oneigenlijk gebruik”, aldus de bewindsman. Iemand die in februari minstens 500 euro verdiende en in april zeker 50 procent minder, kan aanspraak maken op de Tofa. Flexwerkers die hun inkomen daarna pas zagen dalen, komen niet in aanmerking omdat alleen naar inkomstenverlies in april kan worden gekeken. Ook kan de Tofa iemand onterecht financieel vooruithelpen. Mensen die een beroep doen op de regeling ontvangen mogelijk „meer dan een WW-gerechtigde in een vrijwel identieke situatie”.

„Ook vraagt deze regeling de inzet van schaarse UWV-capaciteit, wat mogelijk ten koste gaat van uitvoeringsvraagstukken in de toekomst. Ik heb daarom ernstige twijfels over invoering van de Tofa en ga graag eerst in overleg met de Tweede Kamer over de wenselijkheid om de regeling in te voeren.”

„Het is mijns inziens een regeling die weliswaar is gericht op de doelgroep, maar verschillende nadelen kent”, vat Koolmees zijn opvattingen over de regeling samen. Omdat de volledige Tweede Kamer zich achter het voorstel van de PvdA schaarde om voor een extra vangnet te zorgen voor flexwerkers buiten de WW, gaat hij de Tofa toch voorbereiden. Wel wacht hij met invoeren totdat hij over de opties heeft gesproken met de Tweede Kamer.

19.24 uur 20 mei 2020

NS: stationswinkels en fietsenstallingen gefaseerd weer open

Verschillende stationswinkels zijn woensdag weer gefaseerd opengegaan. Het ging om winkels van één keten, later volgen meer winkels. Dat maakte de NS bekend. De fietsenstallingen op de treinstations zijn vanaf maandag beschikbaar. Vanaf 1 juni hanteren toiletten met medewerkers weer hun normale openingstijden en zijn ook bagagekluizen weer te gebruiken.

Verder openen ook winkels als Kiosk, Etos, Stationshuiskamer, Julia’s en HEMA binnenkort gefaseerd weer hun deuren. Bij diverse zaken, waaronder Kiosk en Stationshuiskamer, kunnen reizigers mondkapjes kopen. Die zijn vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer.

Op stations zorgt de NS voor speciale hulpmiddelen zodat reizigers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen bewaren. De uitgifte van de OV-fiets, die de afgelopen maanden wel beschikbaar is gebleven, zal contactloos zijn. In de fietsenstallingen waar medewerkers aanwezig zijn worden het zadel, de sleutel en de handvaten gedesinfecteerd.

19.01 uur 20 mei 2020

Rutte: Grapperhaus gaat met kerken in gesprek over ‘maatwerk’

Minister van Eredienst Ferd Grapperhaus zal in zijn reguliere gesprekken met de kerken ook aan de orde stellen hoe zij vanaf 1 juli hun erediensten weer op een intelligente manier kunnen opstarten. Die toezegging deed premier Rutte woensdagavond aan CU-leider Gert-Jan Segers die daarom had gevraagd. Bij die gesprekken zal ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten worden betrokken. Vanaf 1 juli zijn naar verwachting weer diensten met honderd aanwezigen toegestaan.

Concrete toezeggingen over hoe het door CU en SGP gevraagde maatwerk eruit zal zien, wilde Rutte nog niet doen. Instellingen moeten voldoen aan een aantal vereisten dat nodig is voor het bestrijden van het coronavirus. Het is goed dat een aantal kerken al protocollen heeft opgesteld, maar er komt meer bij kijken dan dat, aldus de premier.

Rutte zei zich wel voor te kunnen stellen „dat je in een groter gebouw meer kunt doen dan in een klein.”
Richting SGP-leider Van der Staaij zei hij nog dat hij de kerken dinsdagavond niet in een kwaad daglicht wilde stellen toen hij tijdens een persconferentie zinspeelde op hun aandeel in de verspreiding van het virus. Hij is het met Van der Staaij eens dat uitspraken over de risico’s van bijvoorbeeld de gemeentezang zoveel mogelijk gebaseerd dienen te zijn op wetenschappelijk onderzoek.

18.09 uur 20 mei 2020

Bij de GGD’en is het drukker dan ooit

Niet alleen ziekenhuizen, ook de GGD’en hebben wilde maanden achter de rug. Daar neemt het werk nog toe. Een terug- en vooruitblik met arts infectieziektebestrijding Ellen Verspui. „Je houdt niet altijd alle kikkers in de kruiwagen.”

2020-05-20-ACH2-Verspui-5-FC_2_web_webBij de GGD’en is het drukker dan ooit

17.36 uur 20 mei 2020

Spaanse dodental van het coronavirus stijgt met 95

Het Spaanse dodental van het nieuwe coronavirus is woensdag met 95 gestegen. Dat is een lichte toename ten opzichte van dinsdag met 83 sterfgevallen, zei het ministerie van Volksgezondheid.

Het totale aantal dodelijke slachtoffers is nu 27.888, zei het ministerie, terwijl het aantal bevestigde besmettingsgevallen is gestegen tot 232.555.

Spanje stelt het dragen van mondmaskers in openbare ruimten voor iedereen vanaf 6 jaar zowel binnen als buiten verplicht als het niet mogelijk is 2 meter afstand tot elkaar te bewaren. Volgens een verordening die woensdag is gepubliceerd moeten er dan mondmaskers worden gedragen op de openbare weg en andere open ruimten, net als in afgesloten openbare plaatsen. De maatregel geldt vanaf donderdag tijdens de noodtoestand. Het is nog niet duidelijk wanneer die afloopt, mogelijk al op 7 juni, meldden Spaanse media.

17.19 uur 20 mei 2020

Van der Staaij: Rutte kwetste mensen met opmerking onlinediensten

Het heeft heel veel kerkgangers pijnlijk geraakt dat premier Rutte dinsdagavond op een persconferentie zei dat ze het houden van onlinediensten wel prima vinden. Dat zei SGP-fractievoorzitter Van der Staaij woensdag in een Kamerdebat. Mensen zijn blij met de techniek, maar verlangen ernaar weer met elkaar in het huis van God te kunnen zijn, zei hij. „Mensen missen het bezoeken van diensten, zoals ze ook het bezoeken van dierbaren in bijvoorbeeld verpleeghuizen missen.”

Van der Staaij vindt dat het kabinet talmt met het bieden van maatwerk aan kerken. Drie weken terug vroeg de SGP al of de regering het Outbreak Management Team wilde vragen advies uit te brengen over het veilig opstarten van kerkdiensten. Die vragen zijn nog steeds niet beantwoord. Twee weken geleden kreeg de SGP de toezegging dat de regering wil nagaan of de omvang van de kerkzaal straks kan worden meegewogen bij het aantal mensen dat de dienst kan bijwonen.

Toen een verslaggever van het Reformatorisch Dagblad dinsdag vroeg hoe het met het nakomen van die toezegging stond, stak de premier een verhaal af over kerken als een van de ergste brandhaarden bij de verspreiding van het virus. Dat lijkt op basis van onderzoek genuanceerder te liggen. „Wat minder kroeg en wat meer kerk zou het kabinet sieren”, zo rondde Van der Staaij af. Hij wil ook dat de Raad van State de beperkingen die het kabinet de kerken momenteel oplegt grondwettelijk toetst.

17.08 uur 20 mei 2020

Brazilië adviseert gebruik malariamedicijnen tegen corona

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft woensdag het gebruik van de malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine aanbevolen om milde en gematigde gevallen van besmettingen met het coronavirus mee te behandelen.

In de nieuwe richtlijn van het ministerie wordt artsen geadviseerd de medicijnen voor te schrijven vanaf het begin dat een patiënt symptomen heeft. Degenen die de medicijnen nemen, moeten een verklaring ondertekenen waarin ze aangeven dat ze op de hoogte zijn van mogelijke ernstige bijwerkingen, zoals hart- en nierproblemen.
President Jair Bolsonaro maakte dinsdag al bekend dat de nieuwe richtlijn ondertekend zou worden. Het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine tegen corona is omstreden omdat de werking niet is bewezen. De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat hij dagelijks een pil hydroxychloroquine slikt.

17.07 uur 20 mei 2020

VVD: bedrijf met coronasteun moet ook bijdragen aan samenleving

Bedrijven die door de overheid de coronacrisis doorgeholpen worden, moeten naderhand hun „fair share” terugbetalen aan de samenleving. Dat is redelijk en logisch, vindt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.
Het kabinet schiet bedrijven ook de komende maanden te hulp om overeind te blijven nu de economie door de coronapandemie is stilgevallen. Maar onder andere de linkse oppositie wil niet dat bedrijven daarvan profiteren die de belasting ontwijken of kwetsbaar zijn doordat ze winsten de afgelopen jaren niet in het bedrijf staken maar aan aandeelhouders uitkeerden.

Dijkhoff, de voorman van de grootste regeringspartij in de Tweede Kamer, vindt het „logisch” om te kijken „hoe je een balans hebt tussen helpen erdoorheen te komen en ook garanderen dat er weer zaken terugkomen voor onze belastingbetaler. Hoe je dat precies vormgeeft, daar moeten we het nog over hebben. Maar het principe vind ik logisch”, zei hij in het Kamerdebat over de coronacrisis.

De Tweede Kamer debatteert volgende week in detail over het nieuwe steunpakket. GroenLinks vindt dat het kabinet zwart op wit moet zetten dat bedrijven de steun uiteindelijk terugbetalen. „Er gaat iets goed mis in ons economisch systeem als we accepteren dat de winsten van multinationals in goede tijden in de zakken van aandeelhouders belanden, maar gewone mensen in crisistijd de rekening betalen”, zegt GL-voorman Jesse Klaver.

17.05 uur 20 mei 2020

LTO: nieuw steunpakket beter voor agrariërs

Het nieuwe steunpakket van het kabinet houdt beter rekening met bedrijven die seizoenspieken hebben en is daarom veel geschikter voor de land- en tuinbouw. Dat is de reactie van branchevereniging LTO Nederland, die in het pakket „een belangrijke steun in de rug” ziet voor ondernemers.

Desondanks meent waarnemend voorzitter Wim Bens dat Nederland er nog lang niet bovenop is. „Veel agrarische ondernemers voelen op dit moment de pijn van de coronacrisis door vraaguitval of lagere prijsvorming. Maar ook op de langere termijn is het nog maar de vraag hoe de economie en in welk tempo de economie zich herstelt.”

LTO pleit ervoor om na te denken hoe de economie op langere termijn ondersteund kan worden.

17.02 uur 20 mei 2020

Daling aantal coronapatiënten op intensive care zet door

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is gedaald tot 275, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 18 patiënten minder dan dinsdag. Op de intensivecareafdelingen liggen inmiddels een stuk meer mensen om andere redenen dan de door het coronavirus veroorzaakte longziekte Covid-19.

In Duitsland wordt nog maar één Nederlander met het coronavirus behandeld op de ic. Verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen behandelen nu nog 922 coronapatiënten, 11 minder dan een dag eerder.
Begin april werden ziekenhuizen overspoeld met coronapatiënten. Intensive cares behandelden tijdens de piek 1424 coronapatiënten, meer dan dat er normaal gesproken bedden beschikbaar zijn. De capaciteit werd in korte tijd ruim verdubbeld tot 2400 bedden.

„Het aantal Covid-patiënten op de ic daalt snel verder”, stelt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) tevreden vast. „We zien het aantal Covid-patiënten buiten de ic minder snel dalen, maar verwachten dat dit ook verder zal dalen.”

Verplaatsingen van patiënten naar andere regio’s zijn nauwelijks nog nodig: de afgelopen 24 uur gebeurde dat slechts drie keer.

17.01 uur 20 mei 2020

Koolmees: zorgen over ‘stapeling’ problemen jongeren

Dat vooral jonge flexwerkers in de WW terecht lijken te komen is zorgwekkend, maar het kabinet maakte zich ook ver voor de coronacrisis al zorgen om deze groep, stelt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Vooral de „stapeling van problemen, zoals in de huisvesting” en onzekerheid op de arbeidsmarkt maakt dat er volgens de bewindsman extra oog moet zijn voor jongeren.

„Wat je vooral ziet is dat de flexibele schil en de jongeren als eerste hun baan verliezen”, zegt Koolmees over de recentste cijfers van uitkeringsinstantie UWV. In april vroegen 74.000 mensen een WW-uitkering aan. Een ongekende toename die volgens het UWV bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar het grootst is.

17.00 uur 20 mei 2020

Jongerenorganisaties bundelen ideeën voor 1,5 metersamenleving

De ideeën van jongeren over de zogenoemde 1,5 metersamenleving worden gebundeld. Jongerenorganisaties verzamelen ze op het digitale platform ‘Namens Nederland’ en willen ze binnenkort aan het kabinet aanbieden.

Een van de initiatiefnemers van het platform is prinses Laurentien in haar rol als oprichter van de Missing Chapter Foundation, de stichting die kinderen een stem in de maatschappij wil geven. „Dit platform kan versnippering helpen voorkomen en daarmee ook echt impact maken”, aldus Laurentien, die al jaren pleit voor meer oprechte participatie van kinderen en jongeren. „We moeten er ook voor zorgen dat de input van kinderen en jongeren niet vrijblijvend is. Een inclusieve aanpak is voor mij een randvoorwaarde van succes.”
Premier Mark Rutte richtte zich dinsdag tijdens zijn persconferentie tot kinderen en jongeren en vroeg hun actief bij te dragen aan het oplossen van de coronacrisis.

Aan Namens Nederland zijn onder andere Young Impact, Blikverruimers, Missing Chapter Foundation, Young Crowds, Jonge Klimaatbeweging, Johan Cruyff Foundation en JOGG verbonden.

16.59 uur 20 mei 2020

Trump beschuldigt Peking van massamoord

President Donald Trump heeft op Twitter hard uitgehaald in de richting van China. Hij beschuldigt Peking van „een wereldwijde massamoord” vanwege de uitbraak van het coronavirus.

In een ochtendtweet heeft Trump het over een „mafkees in China” die een verklaring zou hebben uitgegeven waarin volgens hem staat dat „iedereen behalve China” schuldig is voor het virus. Wie Trump precies bedoelt met mafkees is onduidelijk. Volgens de Amerikaanse president is het „incompetente China” verantwoordelijk voor alle doden die het coronavirus heeft veroorzaakt.

In het begin van de corona-uitbraak heeft Trump de ernst van het virus een tijd gebagatelliseerd. Toen gaf hij aan dat China de uitbraak aan het indammen was. Later veranderde hij van standpunt en legde hij de verantwoordelijkheid voor de pandemie bij China. Volgens het Witte Huis is het virus mogelijk ontstaan in een laboratorium in de Chinese stad Wuhan, maar daar is tot nog toe geen bewijs voor.

16.55 uur 20 mei 2020

Curaçao akkoord met voorwaarden Nederland voor coronasteun

De regering van Curaçao gaat akkoord met de voorwaarden die Nederland heeft gesteld voor nieuwe coronasteun. Dat heeft vice-premier Hensley Koeiman woensdag gezegd op een persconferentie. „De voorwaarden vragen veel offers, maar het alternatief is erger.”

Curaçao heeft, net als Aruba en Sint Maarten, Nederland om steun gevraagd om de meest acute financiële nood als gevolg van de coronapandemie te verlichten. Begin april ontving Curaçao daarvoor 90 miljoen euro. Aan de tweede lening van 100 miljoen euro koppelde de regering in Den Haag harde voorwaarden.

Curaçao moet de overheidsuitgaven verlagen. Onder meer door de salarissen van ministers en parlementariërs te korten met 25 procent. Maar ook door te snijden in het ambtenarenapparaat en veranderingen door te voeren bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

16.22 uur 20 mei 2020

Slachthuis Vion in Groenlo per direct dicht vanwege corona

Een slachthuis in Groenlo van slachter en vleesverwerker Vion is per direct gesloten vanwege een uitbraak van het nieuwe coronavirus, bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Van de 212 geteste medewerkers zijn er 45 positief getest op het longvirus.

„Wij kregen van de GGD bericht over de testuitslagen”, meldt een woordvoerder van de NVWA. „Daarop hebben wij onze dierenartsen ter plaatse de opdracht gegeven om het werk neer te leggen. Zij zijn daar om toe te zien op de naleving van regels omtrent dierenwelzijn en voedselveiligheid. Als zij niet aanwezig zijn, kan er niet geslacht worden en ligt het bedrijf dus stil.”

De NVWA heeft melding gedaan bij de Inspectie SZW (voorheen de arbeidsinspectie). Die houdt de situatie bij het Achterhoekse abattoir samen met de GGD in de gaten.

15.59 uur 20 mei 2020

Polarisatie beheerst lockdownbeleid VS

De Amerikaanse bevolking hunkert ernaar dat economie en samenleving weer van het slot gaan. Dat bleek in de staat Wisconsin. Daar verklaarde de rechter de regels voor de lockdown onwettig. Drie kwartier later zaten de bars en kroegen overvol.

2020-05-20-BUI2-bij-texas20-5-FC_webPolarisatie beheerst lockdownbeleid VS

15.56 uur 20 mei 2020

‘Medewerkers in de opvang voelen zich onveilig voor virus’

Tientallen pedagogisch medewerkers in de kinderopvang voelen zich daar niet veilig voor het coronavirus. Dat meldt CNV Zorg & Welzijn op basis van contacten met leden.

De richtlijnen die moeten worden gevolgd om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen zijn niet altijd gemakkelijk uitvoerbaar, zeggen ze, en ouders brengen toch kinderen met verschijnselen die aan corona doen denken. „Sommigen leveren ze met een ingebrachte zetpil af”, vertelde er één.

Ook vinden medewerkers dat afstand houden tot halende en brengende ouders niet gaat. Maar ook het afstand houden tot collega’s en kinderen (ouder dan vier jaar) lukt niet goed. Er moeten immers bijvoorbeeld veters worden gestrikt en wondjes verzorgd.

„Kinderopvangorganisaties moeten ouders duidelijker uitleggen dat je kind brengen tot het hek ook écht niet verder is dan het hek. Ouders moet op het hart gedrukt worden dat kinderen die ziek zijn niet op de opvang thuishoren”, aldus Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn.

De bond pleit ook voor een optimale voorziening van beschermingsmiddelen en testen voor medewerkers in de kinderopvang.

15.54 uur 20 mei 2020

Horeca ziet vrijwel alle wensen terug in nieuw steunpakket

Het kabinet is met het nieuwe steunpakket aan vrijwel alle wensen van de horeca tegemoetgekomen. Dat biedt perspectief voor ondernemers, concludeert branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dan ook.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen zegt erop te vertrouwen dat het kabinet „zo snel mogelijk met praktische en werkbare oplossingen komt” zodat de maatregelen van kracht kunnen worden. „De meeste ondernemers zijn dusdanig hard geraakt dat er geen tijd is voor lange bureaucratische processen. De pijn is nú en dus moeten de oplossingen ook nú komen.”

Om de sector echt te helpen zouden de nieuwe voorwaarden voor de NOW-regeling ook met terugwerkende kracht voor de eerste drie maanden van de salarissteun moeten gaan gelden, meent KHN. Ook zou naast het schrappen van de ontslagboete er een tegemoetkoming moeten komen voor de transitievergoedingen bij ontslag. Tenslotte wil KHN met het kabinet in gesprek over een economisch herstelplan voor de horeca voor de langere termijn.

15.53 uur 20 mei 2020

Transavia begint in juni weer met vliegen

Transavia start vanaf 4 juni stap voor stap zijn vluchtschema weer op. Volgens de luchtvaartmaatschappij kan dat door geleidelijke versoepeling van reisbeperkingen in Nederland en andere landen in Europa. Ook zou er bij klanten weer belangstelling zijn voor reizen.

Transavia vliegt vanaf 4 juni vanaf Amsterdam op zes bestemmingen in Griekenland, Portugal en Spanje. Per week zal onderzocht worden of en welke vluchten en extra bestemmingen hier de komende tijd aan toegevoegd kunnen worden.

„Dit is een belangrijk besluit na een periode van negen weken waarin wij niet hebben gevlogen op de repatriëringsvluchten na”, zegt topman Marcel de Nooijer. „De situatie verandert per dag en veilig en gezond vliegen is en blijft ons belangrijkste uitgangspunt. Toch hebben we een goede balans gevonden tussen de maatregelen die per land bestaan, de inreismogelijkheden én de wens van onze passagiers. Als vanzelfsprekend nemen we ook extra maatregelen om het vliegen zo veilig mogelijk te maken.”

15.22 uur 20 mei 2020

Segers: Overheid moet met kerk praten over maatwerk in kerkdiensten

De overheid moet met kerken een convenant sluiten over hoe zij bij religieuze samenkomsten meer maatwerk kunnen leveren, vindt CU-leider Gert-Jan Segers. „Het gaat niet om het getal dertig of honderd, maar om de vraag of een dienst veilig kan verlopen.”

2020-05-20-BIN1-segersinterview-2-FC_webSegers: Overheid moet met kerk praten over maatwerk in kerkdiensten

15.19 uur 20 mei 2020

Hulporganisatie Oxfam Novib: kabinet laat kans op omslag liggen

Het kabinet haalt op een aantal gebieden te weinig uit de huidige coronacrisis. Dat vindt Oxfam Novib. Volgens de hulporganisatie is deze crisis uitermate geschikt om een omslag af te dwingen naar een duurzamere economie, terugdringing van belastingontwijking en daarmee het tegengaan van de extreme ongelijkheid.

„De miljarden aan belastinggeld die bedrijven nu krijgen en die door huidige en toekomstige generaties moeten worden betaald, kunnen gebruikt worden om van bedrijven te eisen dat ze verduurzamen, stoppen met belastingontwijking en de klimaatdoelen te halen. Daarmee zou het kabinet niet alleen bedrijven en werkgelegenheid nú in stand houden, maar ook investeren in een betere toekomst voor iedereen”, zegt Esmé Berkhout, beleidsadviseur van Oxfam Novib. „Andere Europese landen, zoals België en Denemarken, stellen wel voorwaarden om belastingontwijking tegen te gaan. Ook de Europese Commissie weerhoudt lidstaten er zeker niet van dit soort voorwaarden op te leggen bij het verlenen van steun.”

14.52 uur 20 mei 2020

Kabinet wil bouwsector draaiende houden tijdens coronacrisis

Het kabinet neemt een aantal maatregelen om te helpen de bouwsector tijdens de coronacrisis draaiende te houden. Door extra geld vrij te maken, geplande investeringen naar voren te halen en gemeenten te helpen sneller vergunningen te verlenen hoopt minister Kajsa Ollongren (Wonen) de sector aan het werk te houden.
„We weten van de vorige crisis dat op een gegeven moment de bouw stil komt te liggen”, aldus Ollongren. „Daar hebben we de wrange vruchten van geplukt de afgelopen periode. Doordat toen niet is doorgebouwd, is schaarste ontstaan en is de woningmarkt oververhit geraakt.”

Het Rijksvastgoedbedrijf haalt zelf 15 miljoen euro aan onderhoud naar voren, om dat nog dit jaar te laten uitvoeren. Daarnaast komt er een subsidieregeling om investeringen in scholen en sportgebouwen te ondersteunen. Het Rijk gaat verder gespecialiseerde ambtenaren beschikbaar stellen aan gemeenten, om aanvragen voor vergunningen sneller te kunnen afhandelen. Daar wordt 20 miljoen euro voor vrijgemaakt.
Huiseigenaren die van plan waren hun woning te isoleren, worden aangemoedigd dat niet uit te stellen. Van 1 juni tot 31 december wordt niet 20 procent, maar 30 procent van de kosten vergoed.

Ook wordt er 50 miljoen euro uitgetrokken voor de huisvesting van daklozen en arbeidsmigranten. „Goede huisvesting is noodzakelijk om risico op verspreiding van het virus te voorkomen”, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

14.50 uur 20 mei 2020

Nederland werkt met andere landen aan eigen EU-steunplan

Nederland werkt nauw samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken aan een eigen voorstel voor een Europees steunplan. Daarin zal het doorvoeren van hervormingen bij steun een belangrijke voorwaarde zijn, verwacht premier Mark Rutte.

Eerder deze week presenteerden de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel een steunpakket van 500 miljard euro. Rutte komt naar eigen zeggen niet met een tegenvoorstel. „Merkel en Macron hebben een relevante bijdrage aan de discussie geleverd. En andere relevante bijdrages aan de discussies zullen volgen.

Volgende week woensdag komt de Europese Commissie naar verwachting met een plan voor een Europees herstelfonds. Rutte wilde op zijn wekelijkse persconferentie niet zeggen wanneer de vier landen met hun voorstel komen. „We zijn ermee begonnen, er is geen precieze timing.”

Vooral landen in het zuiden van Europa zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën) kregen eerder scherpe kritiek van zuidelijke landen omdat het kabinet zich veel te star zou opstellen waar het gaat om financiële steun aan hard getroffen landen.

Nederland voelt er weinig voor om vele miljarden zonder voorwaarden te geven. Die komen wel in het voorstel van Nederland en zijn drie partners. Als de zuidelijke landen van ons steun vragen „mag je tenminste ook vragen wat je gaat doen zodat je het de volgende keer zelf kunt redden.”

„Ik vermoed zo maar dat als wij met voorstellen komen dat heel hard in die voorstellen zal staan dat als je aanspraak wilt maken op hulp je echt vergaande hervormingen moet doorvoeren. Zodat je de volgende keer voor je zelf kan zorgen. Anders kan ik het ook niet aan Nederland uitleggen”, aldus Rutte.

Het steunplan van Merkel en Macron is niet bedoeld als lening, maar als subsidie of gift. De toegestane schuldenlast in Europa moet worden verhoogd, vinden beide leiders. Volgens Merkel gaat het om een „buitengewone eenmalige krachtsinspanning” om de zwaarst getroffen landen te steunen.

Vorige week uitte Rob Jetten, fractievoorzitter van regeringspartij D66, nog forse kritiek op het EU-beleid van het kabinet. Het kabinet zou zich in de discussies over het Europees herstelplan met de andere lidstaten te rigide opstellen.

14.34 uur 20 mei 2020

CNV: kabinet neemt verkeerde afslag

Het kabinet heeft met het schrappen van de ontslagboete „een verkeerde afslag” genomen, meent vakbond CNV. De bond meent dat er een „big bang aan ontslagen” aan zit te komen nu.

Voorzitter Piet Fortuin spreekt van „een mokerslag aan onze leden”. „Alle sluizen richting een recordaantal werklozen staan nu open. We begrijpen dat veel ondernemers het moeilijk hebben. Maar dit is een subsidie op massaontslag.”

Belangrijkste momenten