Geen verplicht mondkapje in gebedshuis, wel bij contactberoepen

beeld EPA, Fokke Strangmann
+1

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Sinds dinsdag 13 oktober is in Nederland een „gedeeltelijke lockdown” van kracht. Het aantal nieuwe besmettingen lijkt langzaam af te nemen, na een sterkte stijging. Wereldwijd loopt het aantal gevallen nog altijd op.

Liveblog laatste update 18.26 uur 19 november 2020
18.26 uur 19 november 2020

AfD nodigde coronarelschoppers uit in Duits parlement

Vier mensen die woensdag het Duitse parlement wisten binnen te komen en een stemming over een wet om coronamaatregelen te verankeren verstoorden, waren uitgenodigd door afgevaardigden van de rechts-populistische AfD. De partij heeft dat erkend en verontschuldigt zich in een verklaring voor het „onaanvaardbare gedrag” van de activisten.

De vier vielen politici, onder wie minister Altmaier van Economie, lastig door ze opzichtig te filmen en opmerkingen over hun coronabeleid te maken. Sommigen probeerden kantoren van parlementariërs te betreden. Ze waren zonder begeleiding in de Bondsdag.

De AfD was tegen de wet die uiteindelijk werd aangenomen terwijl buiten de hele dag was gedemonstreerd en gereld. De wet geeft de overheid de bevoegdheid via decreten maatregelen uit te vaardigen om de corona-epidemie te bestrijden.

Het parlement heeft een officieel onderzoek ingesteld naar het incident.

17.57 uur 19 november 2020

Recordaantal coronapatiënten in Amerikaanse ziekenhuizen

De ziekenhuizen in de Verenigde Staten kreunen onder de toestroom coronapatiënten, waardoor sommige staten zich gedwongen voelen strengere maatregelen te nemen. Volgens een telling van persbureau Reuters liggen er nu bijna 79.000 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, een recordaantal. De vrees is dat de de dramatische situatie alleen maar erger wordt.

In Minnesota zijn negen op de tien ic-bedden gevuld met coronapatiënten, net als in de staat Wisconsin. Ook in bijvoorbeeld het noordoosten van het land schiet de ziekenhuisbezetting omhoog.

Sommige staten en steden proberen het virus met rigoureuze maatregelen te bestrijden. Zo zijn in New York de scholen tot nader order dicht. Kansas is een van de staten die deze week een mondkapjesplicht heeft ingevoerd. De staat Minnesota heeft de horeca, sportcentra en entertainmentplekken gesloten tot zeker 18 december.

De regering-Trump laat zich laatdunkend uit over de staten die lockdownachtige maatregelen afkondigen en weigert bovendien belangrijke overheidsinformatie over de (bestrijding van de) pandemie aan het overgangsteam van zijn beoogde opvolger Joe Biden te geven. Zijn woordvoerder prees donderdag de Republikeinse gouverneurs van Texas en Florida omdat ze de” vrijheid” hoog in het vaandel houden door geen ondernemingen te sluiten in weerwil van sommige lokale bestuurders.
Wel adviseert de regering Amerikanen volgende week tijdens het Thanksgiving-weekend niet te reizen.

In de VS zijn al meer dan een kwart miljoen mensen overleden aan Covid-19. Het aantal besmettingen ligt boven de 11,5 miljoen.

15.52 uur 19 november 2020

Denen versoepelen coronaregels na bestrijding mutatie bij nertsen

Na de bestrijding van een mutatie van het gevreesde coronavirus bij nertsen, versoepelt Denemarken de speciale coronamaatregelen in het noorden van de regio Jutland met veel nertsenfokkerijen. Twaalf mensen bleken besmet met de nieuwe vorm van het virus, maar sinds 15 september niet meer. De Deense gezondheidsautoriteiten denken dat de mutatie is uitgestorven.

De versoepeling begint eerder dan gepland. De beperkingen zouden eigenlijk tot 4 december gelden. Ongeveer 280.000 inwoners waren sinds begin november verstoken van openbaar vervoer. Verder waren openbare bijeenkomsten beperkt en vond het meeste onderwijs online plaats. Eerder deze week mochten veel leerlingen al weer naar school. Ook konden bewoners weer hun gemeente verlaten. Vanaf vrijdag wordt het openbaar vervoer hervat en mogen restaurants en bars, maar ook culturele en recreatieve voorzieningen weer open.

De beperkingen werden ingevoerd na de ontdekking dat een gemuteerde vorm van het coronavirus was overgedragen tussen nertsen en mensen. Dat was voor de regering aanleiding om de miljoenen nertsen van pelsdierfokkerijen te laten afmaken. Denemarken is ’s werelds grootste producent van nertsbont.

Ondertussen plant Ierland ook de ruiming van alle nertsen uit vrees dat de dieren een gemuteerd virus bij zich dragen. Het coronavirus is overigens niet vastgesteld bij nertsen in Ierland, waarvan er op drie boerderijen circa 100.000 worden gehouden.

In Zweden is het coronavirus ontdekt bij mensen die werken in de nertsindustrie. Onderzocht wordt of er een verband is tussen de infecties bij mensen en nertsen. De autoriteiten zeiden eerder dat er geen virusmutaties zijn aangetroffen zoals in Denemarken.

15.06 uur 19 november 2020

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen verder gedaald

In Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2030 coronapatiënten, 57 minder dan woensdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met 53 af. Op de intensivecareafdelingen kwamen vier bedden van mensen met Covid-19 vrij. Ic's behandelen in totaal nog 555 mensen die ernstig ziek zijn door het virus.

Het afgelopen etmaal zijn twintig patiënten overgebracht naar een ziekenhuis in een andere regio. Dat gebeurt nog altijd om de drukte zoveel mogelijk te spreiden over het land. Eén van de overgeplaatste patiënten ligt op de ic.

14.31 uur 19 november 2020

Geen mondkapjesplicht in gebedshuis, wel bij contactberoepen

Deze vrouw in een kerk in Caracas, Venezuela draagt wel het een en ander aan gezichtsbescherming. beeld EPA, Rayner Pena R.

Gebedshuizen zoals kerken, moskeeën, synagogen en tempels worden uitgezonderd van de mondkapjesplicht die vanaf 1 december gaat gelden in publieke binnenruimten, stations en luchthavens. Dat blijkt uit de regeling die het kabinet donderdag naar de Kamer heeft gestuurd. De plicht geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Onder publieke binnenruimten vallen onder meer de publieke delen van overheidsgebouwen, winkels, theaters en horecagelegenheden. Als mensen een vaste zitplek hebben, in bijvoorbeeld een restaurant of theater, mag het mondkapje af als iemand zit. Als iemand opstaat om naar buiten of naar het toilet te gaan, moet het kapje weer op. Dezelfde regels gelden voor onderwijsinstellingen in het voortgezet onderwijs, het mbo en het hoger onderwijs. Een onderwijzer die op een vaste plek voor de klas staat, hoeft ook geen kapje te dragen.

Ook mensen die een contactberoep uitoefenen, zoals kappers, rij-instructeurs en nagelstylisten, moeten een mondkapje gaan dragen. Hetzelfde geldt voor hun klanten. Uitzonderingen worden gemaakt als het werk met een kapje niet goed kan worden gedaan. "Voorbeelden zijn klanten van een kapper die scheert of een schoonheidsspecialist, waarbij niet in alle gevallen een mondkapje gedragen kan worden", staat in de regeling. "Een behandeling aan het gezicht moet breed opgevat worden. Hieronder valt elke behandeling waarbij het noodzakelijk is dat het gezicht vrij is."

Ook voor sekswerkers en hun klanten wordt een uitzondering gemaakt, net als voor mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen.

Voor zorginstellingen geldt de plicht niet, daar is het eigen beleid van de instelling over mondkapjes leidend.

Mensen die zich niet aan de mondkapjesplicht houden, riskeren een boete van 95 euro. Voor jongeren onder de 16 jaar ligt het boetebedrag op 38 euro. De Tweede Kamer heeft nu een week om zich over de regeling te buigen. Als het parlement geen bezwaar maakt, kan de plicht op 1 december ingaan.

Het kabinet zag lange tijd geen heil in het gebruik van mondkapjes. Op aandringen van de Kamer kwam er eind september eerst een 'dringend advies' van het kabinet. Voor de plicht moest eerst de coronaspoedwet worden aangenomen door het parlement.

13.51 uur 19 november 2020

Winkeliers gaan strenger toezien op naleving coronaregels

Winkeliers beloven het toezicht op naleving van de coronamaatregelen aan te scherpen. Bij drukte grijpen zij in, indien nodig met hulp van politie en boa’s. De detailhandel heeft daarover afspraken gemaakt met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en met minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

De bewindslieden erkennen dat winkeliers en winkelmedewerkers sinds het begin van de corona-uitbraak hard hebben gewerkt om verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar zij constateren ook dat „een extra stap nodig is”, zeker met de drukke decembermaand voor de boeg. Ook premier Mark Rutte zei dinsdag tijdens zijn persconferentie dat in de detailhandel „echt nog meer moet gebeuren”.

Sinds eind oktober wordt al van de detailhandel verwacht dat bezoekers die zich niet aan de coronarichtlijnen houden, bijvoorbeeld door geen 1,5 meter afstand te houden, daarop worden aangesproken. Nu is afgesproken dat daarvoor bijvoorbeeld beveiligers worden ingezet, niet alleen in de winkels zelf maar ook daarbuiten. Als het nodig is om naleving af te dwingen, kunnen zij een beroep kan doen op de politie of boa’s.

13.50 uur 19 november 2020

Duitse experts optimistisch over verloop coronabestrijding

Deskundigen in Duitsland zijn optimistisch over het verloop van de coronabestrijding, ondanks de nog hoge besmettingscijfers. Het hoofd van het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, denkt dat de top zo langzamerhand bereikt is en maatregelen vruchten afwerpen.

Het is een feit dat de maatregelen werken, aldus Lothar Wieler donderdag. Hij doelde op de gedeeltelijke lockdown waar Duitsland sinds 2 november in verkeert. De horeca is dicht en er mogen maximaal 10 personen uit twee huishoudens bij elkaar op bezoek. Scholen en winkels blijven open. „We zien de aantallen nieuwe gevallen nog niet afnemen maar ik ben optimistisch dat ze dat gaan doen.”

12.10 uur 19 november 2020

Coronadoden België boven 15.000, geen versoepeling maatregelen

Het aantal mensen in België dat is overleden als gevolg van Covid-19 is boven de 15.000 gestegen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 15.025 patiënten bezweken aan het longvirus, blijkt uit de jongste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gemiddeld aantal overlijdens per dag blijft sinds ruim een week wel dalen en ook met de ziekenhuisopnames en nieuwe besmettingen gaat het de goede kant op. Maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke waarschuwt dat, anders dan in Nederland, „we de inspanningen zullen moeten voortzetten, al doen ze pijn”, zei hij op de radio.

12.09 uur 19 november 2020

De Jonge: advies over vaccins sluit aan bij onze aanpak

De voorlopige voorstellen van de Gezondheidsraad voor groepen die als eersten moeten worden ingeënt tegen corona, sluiten aan bij de aanpak van het kabinet, namelijk kwetsbaren beschermen en de zorg niet overbelasten. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge bij de aanbieding van het advies van de raad. Ze komen ook overeen met internationale ideeën hierover, gaf hij aan.

De raad stelt voor voorrang te geven aan 60-plussers, kwetsbaren en ook mensen in de zorg.

11.18 uur 19 november 2020

Gezondheidsraad: coronavaccin eerst naar 60-plussers en zieken

Als er een vaccin tegen corona is, moeten 60-plussers en zieken als eersten worden gevaccineerd. Dat adviseert de Gezondheidsraad voorlopig aan het kabinet.

Er moet een keuze worden gemaakt omdat er niet meteen genoeg vaccin voor iedereen zal zijn. Daarom wil de raad voor alles inzetten op het verminderen van ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus en moeten de mensen met de meeste kans daarop als eerste het vaccin krijgen. Het gaat om ongeveer 5 miljoen mensen.
Binnen de genoemde groepen kan dan ook nog een soort volgorde worden gemaakt, door te beginnen met de 60-plussers met een aandoening en van hen dan weer de oudste groep. Mochten zieken niet kunnen worden gevaccineerd dan moeten verzorgers uit hun omgeving ook onder de eersten zijn die met het vaccin worden geprikt, aldus de raad.

09.19 uur 19 november 2020

Rusland meldt recordcijfers over corona

Rusland publiceerde donderdag recordcijfers over corona. De autoriteiten meldden 23.610 nieuwe besmettingen en 463 nieuwe sterfgevallen.

Het aantal besmettingen in Rusland passeerde de grens van 2 miljoen. Het land is daarmee in aantallen het vijfde in de wereld na de VS, India, Brazilië en Frankrijk.

08.23 uur 19 november 2020

Veel jongeren voelen zich nu slechter dan voor coronacrisis

Veel jongeren voelen zich nu slechter dan voor de coronacrisis, blijkt uit onderzoek door I&O Research in opdracht van de NOS. De stelling ‘Door deze crisis voel ik mij eenzamer dan voor de crisis’ wordt onderschreven door 69 procent van de jongeren, tegen 37 procent gemiddeld.

Op de vraag aan alle ondervraagden: ‘Hoe voelt u zicht momenteel?’ geeft 81 procent zeer goed tot goed als antwoord. Maar bij doorvragen blijkt dat liefst een kwart zich nu minder goed voelt dan voor de crisis. Onder jongeren is dat bijna de helft.

07.18 uur 19 november 2020

UNICEF: kinderen steeds meer de dupe van coronacrisis

Een op de negen vastgestelde coronagevallen is jonger dan 20, schrijft UNICEF in een rapport ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. De coronacrisis heeft steeds meer impact op kinderen, waarschuwt de VN-organisatie.

Uit onderzoek in 87 landen blijkt dat 11 procent van de bijna 26 miljoen corona-infecties mensen onder de 20 jaar betreft, een toename, aldus UNICEF. De kinderwelzijnsorganisatie erkent dat kinderen minder vatbaar zijn voor het virus en hun klachten vaak mild blijven.

07.16 uur 19 november 2020

Meer dan kwart miljoen coronadoden in VS

In de Verenigde Staten zijn inmiddels meer dan 250.000 personen overleden aan de gevolgen van Covid-19, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Daarmee is zo’n 18,5 procent van het wereldwijde dodental in de VS gevallen.

22.37 uur 18 november 2020

‘Een op de vijf wil zich niet aan coronaregels houden met kerst’

Een op de vijf Nederlanders is niet van plan zich te houden aan het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om kerst in huiselijke kring te vieren met maximaal zes gasten. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3700 mensen.

Voor het merendeel van de Nederlanders is het OMT-advies wel leidend. 72 procent zegt zich te houden aan de geldende beperkingen.

Het OMT adviseert kerst in huiselijke kring te vieren en daarbij maximaal zes gasten van buiten het huishouden uit te nodigen. Het is beter als deze gasten uit dezelfde regio komen, luidt het advies van de belangrijke deskundigengroep aan het kabinet.

Het is uiteindelijk aan de politiek of de coronaregels tijdens de kerst worden versoepeld, geven de deskundigen aan. Maar het is wel belangrijk dat het risico van minder strenge regels voor de verspreiding van het virus steeds wordt benoemd. Als er te veel mensen bij elkaar komen, is de kans groot dat de epidemie weer opleeft, terwijl het aantal besmettingen nu juist daalt.

22.36 uur 18 november 2020

Politie arresteert 365 mensen rond coronademonstraties Berlijn

Bij rellen in Berljn arresteerde de politie 365 mensen. beeld EPA, Filip Singer

De Duitse politie heeft in Berlijn 365 mensen opgepakt rond een demonstratie van tegenstanders van de coronamaatregelen. Sommigen van hen zijn maar kort vastgehouden.

Er raakten tien agenten gewond, meldde de politie woensdagavond. Een politievrouw die tegen haar hoofd werd getrapt toen ze haar helm afdeed, is naar een ziekenhuis gebracht.

Gedurende de dag werden verspreid over de stad 2400 agenten ingezet bij de betogingen die 7000 mensen trokken. In de middag werden waterkanonnen en traangas ingezet tegen de veelal mondkapjesloze betogers. Op enkele plekken na werd het in de loop van de avond rustiger in de Duitse hoofdstad.

De politie was bekogeld met stenen en flessen en sommige demonstranten gebruikten pepperspray. De Bondsdag, waar het parlement een wet aannam om coronamaatregelen te verankeren, was door de politie afgezet. Bij een eerdere gelegenheid hadden betogers de Bondsdag bestormd waarna veel kritiek kwam.
Parlementsleden beschuldigden collega’s van de populistische partij AfD ervan dat ze tegenstanders van de coronamaatregelen het parlementsgebouw hadden binnengeloodst. Die vielen vervolgens politici lastig door ze opzichtig te filmen en opmerkingen over hun coronabeleid te maken.

22.25 uur 18 november 2020

Coalitie en GroenLinks willen meer haast met grootschalig testen

Jesse Klaver (Groenlinks) tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. beeld ANP, Robin Utrecht

De Jonge wil zo’n pilot uitvoeren en daaruit lessen trekken, zodat vanaf maart volgend jaar „in toenemende mate” grootschalig testen mogelijk is. Hier zijn minstens 10 miljoen testen per maand voor nodig.

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt het tempo veel te langzaam, zeker omdat de Kamer hier al sinds het voorjaar op aandringt, zei hij eerder in het coronadebat. Volgens hem moet het aantal half januari al gehaald worden en in maart zelfs twee keer meer dan nu voorgesteld. Klaver zegt dat Nederland achterloopt qua testcapaciteit in vergelijking met andere landen, zoals Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. De capaciteit daar is naar verhouding respectievelijk vier en acht keer groter dan in Nederland.

De Jonge gaat kijken of het hem lukt de experimenten al eerder te doen. Dit hangt wel af van de „operationele power” van de stad of gemeente die de proef gaat houden. Ook zijn de GGD, burgemeesters en veiligheidsregio’s nodig voor het experiment, maar de minister gaat er „graag mee aan de slag”.

In onder meer Slowakije, Oostenrijk en het Britse Liverpool is al massaal getest. Hier werden ook besmette personen ontdekt die geen symptomen hadden.

Dinsdagavond zei De Jonge tijdens de persconferentie over corona dat een dergelijke operatie in Nederland wel een „afnameorganisatie” vergt die dat aankan. De minister zet erop in dat werkgevers helpen door eigen teststraten in te richten voor hun werknemers.

21.56 uur 18 november 2020

Voltallige Tweede Kamer wil meer coronabedden in zorghotels

Pieter Heerma (CDA) tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. beeld ANP, Robin Utrecht

De hele Tweede Kamer wil dat het kabinet zorgt voor meer bedden buiten ziekenhuizen, bijvoorbeeld in zogeheten zorghotels. Daar kunnen coronapatiënten terecht die wel zorg nodig hebben, maar niet ziek genoeg zijn voor een behandeling in het ziekenhuis.

Nu veel hotels door de coronamaatregelen weinig gasten ontvangen, zijn meerdere omgebouwd tot zorghotel. Zo kunnen ze de ziekenhuiszorg ontlasten, maar er zijn volgens de Kamer niet genoeg mensen om er te werken.

Hiervoor willen de partijen mensen inzetten die bijvoorbeeld al ervaring in de zorg hebben maar nu ergens anders werken. Ook mensen die door corona nu zonder werk zitten, zoals mensen uit de horeca of entertainmentsector, zouden er aan de slag kunnen via zogeheten ‘crisisbanen’.

Er wordt binnenkort gestemd over de CDA-motie die hiertoe oproept.

21.37 uur 18 november 2020

New York sluit scholen wegens coronacrisis

De burgemeester van New York, Bill de Blasio. beeld AFP, Angela Weiss

De publieke scholen in New York gaan vanaf donderdag dicht om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Burgemeester Bill de Blasio van New York maakte dat bekend via Twitter.

De tweet kan niet getoond worden, omdat Twitter cookies plaatst die volgens uw cookie-instellingen niet toegestaan zijn.
Sta doelgroepgerichte cookies toe om de tweet te tonen en ververs dan de pagina.

In de stad test gemiddeld 3 procent positief bij een coronatest en dat is de drempel waarbij scholen moeten sluiten, aldus Blasio. Hij sprak van een voorzorgsmaatregel. „We moeten vechten tegen de tweede golf van Covid-19.”

Vorig week kregen horecazaken in de staat New York al te maken met aangepaste sluitingstijden. Cafés en restaurants die alcohol schenken, moeten om tien uur ’s avonds de deuren sluiten, al mogen klanten daarna nog wel eten afhalen. Sportscholen mogen korter open en bij privébijeenkomsten mogen niet meer dan tien mensen aanwezig zijn.

In de VS overleden woensdag 1707 mensen als gevolg van het virus, het hoogste dagelijkse aantal sinds mei. Het totale dodental nadert de kwart miljoen, verreweg het hoogste ter wereld.

20.44 uur 18 november 2020

Kabinet laat ethische richtlijn rond vaccinatie opstellen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. beeld ANP, Robin Utrecht

Het kabinet gaat deskundigen vragen een ethische richtlijn op te stellen over de maatschappelijke dilemma’s die kunnen ontstaan als er een veilig en goed werkend coronavaccin beschikbaar is.

Zorgminister Hugo de Jonge zei dat woensdag in een Kamerdebat toe aan ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

425285148Kabinet laat ethische richtlijn rond vaccinatie opstellen

19.36 uur 18 november 2020

„Goedkeuring coronavaccin Pfizer en BioNTech medio december"

Ugur Sahin is medeoprichter van BioNTech, het bedrijf achter het coronavaccin. beeld AFP, Andreas Arnold

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTtech, wordt mogelijk half december al goedgekeurd door Amerikaanse en Europese medicijnautoriteiten. Dat zei Ugur Sahin, de directeur van BioNTech na de publicatie van de positieve testresultaten woensdag.

Volgens Sahin kunnen de medicijnautoriteiten in de VS gebruik maken van een versnelde procedure omdat het om een noodsituatie gaat. De voorlopige goedkeuring wordt in de eerste helft van december voorzien. De Europese autoriteiten zullen naar verwachting in de tweede helft van december akkoord kunnen gaan.
„De vraag is of aan alle voorwaarden is voldaan”, aldus Sahin. „Een en ander zal afhangen van de verzoeken die we nog krijgen.”

19.25 uur 18 november 2020

Air France-KLM bereidt logistieke puzzel coronavaccin voor

De door Pfizer en Moderna ontwikkelde vaccins hebben nog geen definitieve goedkeuring gekregen. De farmaceuten en hun logistieke partners wachten echter niet op groen licht om de vrachtpuzzel alvast te leggen.

Air France-KLM heeft al tientallen jaren ervaring met het verzenden van medicijnen en vaccins onder geconditioneerde omstandigheden.

Het vervoer van het middel wordt gecompliceerd door de omstandigheden die de Pfizer- en Moderna-vaccins vereisen. De coronavaccins moeten respectievelijk met min 80 graden en min 20 graden Celsius worden opgeslagen.

Air France-KLM spreekt van een enorme uitdaging, wijzend ook naar het enorme volume dat wereldwijd gedistribueerd moet worden. De maatschappij sluit niet uit dat toestellen die eerder met pensioen werden gestuurd weer worden ingezet om het vaccin te verschepen.

19.06 uur 18 november 2020

Rutte: geen vertraging door heftige discussies binnen kabinet

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tijdens het coronadebat van 18 november. beeld ANP, Robin Utrecht

De „heftige discussies” die binnen het kabinet de afgelopen tijd zijn gevoerd over de aanpak van het coronavirus, hebben niet geleid tot vertraging in de besluitvorming, zegt premier Mark Rutte tijdens het coronadebat. De oppositie viel Rutte aan op berichten in de media over onderlinge ruzies en beschuldigingen aan onder meer het adres van zorgminister Hugo de Jonge, die „debiele, feitenvrije waanideeën” zou hebben.

PVV-leider Geert Wilders spreekt van „betonrot in het kabinet”, vooral ook omdat het van binnenuit is gelekt naar journalisten. Hij snapt dat er ruzie kan ontstaan en met deuren wordt geslagen, maar het is nu niet goed en het is schadelijk voor het beeld bij het publiek. Ook de SP en PvdA maken zich daar zorgen over.

Rutte wil niet zeggen of de beweringen kloppen of niet, maar erkent dat kabinetsleden er nu eenmaal in staan als „mensen van vlees en bloed, met grote emoties”. Dat er wordt gelekt, vindt Rutte ook niet goed, maar discussies onder de bewindslieden zijn volgens hem juist wenselijk. Het tegendeel zou erger zijn, dat de ministers alleen maar zouden luisteren en knikken naar De Jonge, Tamara van Ark en hemzelf, stelt Rutte. Hij benadrukt dat alle bewindspersonen er gewetensvol in zitten. Dat komt volgens hem niet alleen door de betrokkenheid bij de eigen beleidsterreinen, maar ook omdat de coronacrisis voor iedereen een persoonlijke impact heeft.

18.35 uur 18 november 2020

Schuld Italië loopt op door coronasteun

De staatsschuld van Italië zal met 20 miljard euro toenemen als gevolg van de steunpakketten om de economie van het land door de coronacrisis te loodsen. De Italiaanse regering is naar verluidt van plan donderdag goedkeuring te vragen voor het verder laten oplopen van de schuld.

16469647Schuld Italië loopt met 20 miljard euro op door coronasteun

18.26 uur 18 november 2020

Rutte: regels eerste twee besmettingsniveaus moeten strenger

Premier Mark Rutte tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. beeld ANP, Robin Utrecht

De maatregelen uit de eerste twee niveaus van de ‘routekaart’, waarin de coronamaatregelen per besmettingsniveau staan, moeten strenger worden. Dat zei premier Mark Rutte tijdens een debat over het coronavirus.

Volgens hem bleek in september dat de regels uit niveau 2 (‘zorgelijk’) niet zwaar genoeg zijn. Ook de maatregelen van het eerste niveau (‘waakzaam’) „moeten sterker gemaakt worden”. Als die dat al eerder waren geweest, „hadden we het virus niet terug hoeven krijgen”, aldus de premier.

Voor beide niveaus gelden nu geen beperkingen voor sporten en de groepsgrootte als mensen buiten zijn. Vanaf niveau 2 mag men thuis maximaal zes mensen uit een ander huishouden ontvangen, geldt er een beperkte groepsgrootte voor „samenkomsten” en moet de horeca om 01.00 uur ’s nachts dicht. Voor niveau 1 gelden op die laatste twee punten alleen een registratieplicht.

Begin december wordt de aangescherpte routekaart naar de Tweede Kamer gestuurd, zegt Rutte.

18.21 uur 18 november 2020

Veel Nederlanders hebben zorgen over risico’s van Covid-vaccin

Eenrichtingsverkeer in het centrum van Zwolle. beeld ANP, Vincent Jannink

Een meerderheid van de Nederlanders wil zich niet direct laten inenten wanneer een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar komt. ‘Vaccinatietwijfelaars’ maken zich vooral zorgen over de risico’s van het vaccin. Dat zeggen onderzoekers van onder meer de TU Delft, Universiteit Maastricht en het RIVM.

„Ons onderzoek laat zien dat in het gunstigste geval, wanneer een vaccin zeer effectief is en weinig bijwerkingen heeft, 39 procent van de Nederlanders dit vaccin direct wil hebben, terwijl 48 procent liever afwacht wat de ervaringen zijn van anderen en 13 procent het vaccin zal afwijzen”, zegt TU Delft onderzoeker Niek Mouter.
„De vaccinatiebereidheid is flink lager als een vaccin voor ernstige bijwerkingen zorgt. Je krijgt dan al snel te maken met grote groepen ‘vaccinatietwijfelaars’ en ‘vaccinatieweigeraars’”, aldus Mouter.

Volgens de onderzoekers richt het publieke debat zich nu vooral nog op de ‘vaccinatieweigeraars’ en is er maar weinig aandacht voor de ‘vaccinatietwijfelaars’. Volgens Mouter is er behoefte aan informatie over bijwerkingen van het vaccin. „Algemene informatie is niet voldoende. Veel twijfelaars willen informatie over de bijwerkingen onder mensen van dezelfde leeftijd of met dezelfde aandoeningen, zoals diabetes, overgewicht en hartklachten. Niet alleen is de continue monitoring van de bijwerkingen heel belangrijk, maar juist ook goede communicatie hierover richting de bevolking om vaccinatiebereidheid te bevorderen”.

18.02 uur 18 november 2020

GGD komt met tweede corona-app

De huidige app CoronaMelder. De app vertelt de gebruiker wanneer deze ten minste vijftien minuten dicht in de buurt is geweest van een met corona besmet persoon. beeld ANP, Koen van Weel

De GGD komt binnen twee maanden met een tweede corona-app. Dat meldt de NOS. Met de app kan iemand die positief is getest, zijn contacten doorgeven aan de GGD.

De app hoeft pas te worden geïnstalleerd als iemand positief is getest. Iemand kan de app dan toegang geven tot zijn adresboek. "Maar dat hoeft niet", zegt Ivo Jansch, een van de bouwers van de app. Mensen kunnen ook met de hand telefoonnummers overnemen, als ze dat niet vertrouwen. "Je adresboek wordt ook niet geüpload naar onze server, alleen de contacten die je selecteert."

De GGD denkt dat de app de druk op de bron- en contactonderzoekers helpt verminderen. Volgende maand zal de app in vijf GGD-regio's worden getest.

18.01 uur 18 november 2020

Burgemeester wil invoerverbod voor vuurwerk uit Duitsland

Burgemeester Mark Slinkman van de Gelderse grensgemeente Berg en Dal pleit voor een eenmalig invoerverbod op vuurwerk uit Duitsland. Slinkman vreest dat Nederlanders massaal over de grens vuurwerk gaan kopen, nu er in Nederland een verbod op kopen en afsteken geldt. „Dat het in Nederland verboden vuurwerk in Duitsland volop te koop is, is een lek in het ingevoerde vuurwerkverbod”, zegt hij.

De Berg en Dalse burgemeester, en ook andere burgemeesters van Nederlandse grensgemeenten, zijn vooral bang dat groepjes jongeren knalvuurwerk in Duitsland gaan kopen. „Wie met deze jaarwisseling een uur voor zijn deur pijlen gaat afsteken, loopt gemakkelijk in de gaten en kan een bon krijgen. Maar rondlopende groepjes gooien overal vuurwerk op straat. Dat is nauwelijks te handhaven, dat geeft elk jaar veel overlast. Als we de zorg en ook de politie willen ontlasten, wat de achtergrond is van het vuurwerkverbod, moeten we hier echt iets aan doen.”

Burgemeesters van Duitse grensgemeenten maken zich zorgen dat Nederlanders net over de grens vuurwerkfeestjes gaan houden op oudejaarsavond. In Duitsland geldt geen vuurwerkverbod. Volgens Slinkman studeren de ministeries van Justitie en Volksgezondheid op het probleem. „Alleen als er een invoerverbod komt, kunnen we dat handhaven aan de grens.”

16.53 uur 18 november 2020

Deense studie: mondkapje beschermt nauwelijks tegen corona

Een mondkapje lijkt nauwelijks of niet te beschermen tegen het coronavirus. Dat stelt het belangrijkste staatsziekenhuis van Denemarken na onderzoek onder 6000 mensen.

Het onderzoek vond plaats tussen april en mei, toen de autoriteiten in Denemarken het dragen van een mondkapje nog niet aanraadden. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen, waarvan de ene groep buitenshuis wel een mondkapje droeg en de andere niet. De deelnemers hielden zich allemaal aan de afstandsregels.

Van de mensen die buitenshuis een mondkapje droegen, raakte die maand 1,8 procent besmet het virus. Bij de groep zonder mondkapje was dat 2,1 procent. De studie concludeert daarmee dat het dragen van een mondkapje niet leidt tot de verwachte halvering van het risico op besmetting. „De resultaten zouden kunnen wijzen op een meer gematigde mate van bescherming van 15 tot 20 procent.”

De resultaten sluiten aan bij eerder onderzoek naar de effectiviteit van mondkapjes. Gezondheidsautoriteiten zeggen al langer dat het dragen van een mondkapje slechts beperkte bescherming biedt. Het kan wel het besmettingsrisico voor anderen verminderen als de drager besmet is, maar het effect daarvan is nu niet onderzocht.

16.24 uur 18 november 2020

VVD denkt na over ‘indirecte vaccinatieplicht’

Dat zegt VVD-Kamerlid Hayke Veldman tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. ,,Ik heb het liefst dat iedereen dat vrijwillig doet’’, zegt Veldman over vaccineren tegen corona. ,,Maar ik ben bereid er een indirecte vaccinatieplicht van te maken. Dat als je je niet laat vaccineren, het consequenties heeft. Daarover moet je blijven nadenken.’’

Wie zich niet laat vaccineren zou bijvoorbeeld niet naar binnen mogen in overheidsgebouwen of evenementen.

16469271VVD bereid na te denken over ‘indirecte’ vaccinatieplicht

16.17 uur 18 november 2020

„Feestdagen vieren we met z’n tweetjes”

Nederland worstelt in deze donkere maanden met de tweede coronagolf. Een verpleegkundige, burgemeester, restauranthouder, jongerenwerker en leerkracht doen verslag van hun ervaringen.

Als je dochtertje blij is met de lockdown

14.58 uur 18 november 2020

„Zwitserse IC-afdelingen beginnen vol te raken"

In Zwitserse ziekenhuizen liggen de IC-afdelingen zo goed als vol met coronapatiënten. Dat meldt de NOS. Het land moet nu gebruik gaan maken van noodbedden die afgelopen tijd zijn ingericht. De autoriteiten melden vandaag 6114 nieuwe besmettingen. Het weekgemiddelde ligt ruim boven de 5000.

Zwitserland kent in de tweede coronagolf relatief lichte maatregelen. Zo zijn restaurants en cafés in de meeste kantons open. Wel geldt in publieke binnenruimtes de verplichting een mondkapje te dragen. In Zwitserland ligt veel verantwoordelijk bij de kantons voor de bestrijding van de corona-uitbraak.

14.28 uur 18 november 2020

Aantal coronabesmettingen stijgt, ondanks storing

Het aantal nieuwe coronagevallen is gestegen. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4628 positieve tests geregistreerd.

Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger, want door een technische storing bij de GGD'en zijn daar ongeveer duizend gevallen niet doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

13.55 uur 18 november 2020

Universiteiten: klimaat voorop bij herstel uit coronacrisis

Een alliantie van universiteiten die zich bezighouden met klimaatonderzoek heeft wereldleiders opgeroepen met duurzame investeringen hun economieën uit de coronacrisis te trekken. Ze kunnen op klimaatgebied „lering trekken uit hun omgang met de pandemie”. Dat betekent: snel handelen, luisteren naar advies van deskundigen en strategisch investeren, zo schrijven de tientallen universiteiten.

De verklaring verschijnt aan de vooravond van de virtuele G20-top die komend weekend wordt gehouden. Het pamflet is onder meer ondertekend door de TU Delft en andere gerenommeerde instituten, zoals de Universiteit van Oxford, het California Institute of Technology en de Sorbonne in Parijs. Volgens hen is helder wat er moet gebeuren: „De economie moet fossielvrij worden gemaakt om te bouwen aan een klimaatbestendige wereld voor toekomstige generaties.”
Er zijn al tal van technieken die bewezen de uitstoot van broeikasgassen tegengaan én de economie kunnen versterken, aldus de universiteiten. Ze noemen bijvoorbeeld hernieuwbare energie en het energiezuiniger maken van processen.
„We hebben nog steeds tijd om de noodzakelijke overgang naar een koolstofneutrale economie te realiseren”, aldus de instituten, die zich hebben aangesloten bij de zogeheten International Universities Climate Alliance. Investeringen waarbij geen rekening wordt gehouden met klimaatverandering zijn volgens hen in strijd met het klimaatakkoord van Parijs.
De opstellers van de verklaring pleiten voor samenwerking. „De Covid-19-epidemie heeft de internationale gemeenschap eraan herinnerd hoe nauw we met elkaar verbonden zijn. Zonder wereldwijde samenwerking lijden mensen onnodig.”

13.33 uur 18 november 2020

Pfizer: ons coronavaccin is 95 procent effectief

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech is volgens de twee bedrijven effectiever tegen het coronavirus dan eerder gezegd. Het middel beschermt voor 95 procent en niet voor 90 procent, zoals ze vorige week zeiden. Concurrent Moderna meldde maandag dat zijn middel voor 94,5 procent effectief is.

beeld EPA/CLAUDIO PERI

Pfizer zegt dat het in de komende dagen toestemming gaat vragen om het middel in de Verenigde Staten op de markt te brengen. Het bedrijf heeft bijna 44.000 proefpersonen gebruikt bij het testen van het middel. Het ene deel kreeg het kandidaat-vaccin, de andere groep een placebo. Na inenting liepen 170 mensen het coronavirus op, onder wie 162 mensen in de controlegroep met het placebo. Tien proefpersonen kregen ernstige klachten, van wie één het vaccin had gekregen. Bijwerkingen waren er volgens Pfizer nauwelijks, een klein deel was wat vermoeider dan anders na vaccinatie.
Een derde farmaceut, het Zweeds-Britse AstraZeneca, brengt vermoedelijk in de komende dagen de testresultaten van zijn coronavaccin naar buiten. Het Leidse bedrijf Janssen, dochter van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson, komt mogelijk voor het eind van het jaar met de eerste resultaten.
De Europese Commissie staat op het punt 200 miljoen doses te bestellen bij Pfizer en BioNTech, met een optie voor nog eens 100 miljoen doses. Daarnaast is Brussel in onderhandeling met Moderna voor de levering van 80 miljoen doses met een optie op nog eens 80 miljoen. Europa heeft al contracten voor coronavaccins getekend met AstraZeneca (300 miljoen doses plus optie op nog eens 100 miljoen), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Janssen Pharmaceutica (200 miljoen). Nederland doet mee aan alle contracten en heeft steeds recht op de aankoop van 3,89 procent van het totale volume.

13.17 uur 18 november 2020

Politie Berlijn gebruikt waterkanon tegen coronademonstranten

De Duitse politie heeft in Berlijn waterkanonnen ingezet om een demonstratie van tegenstanders van de coronamaatregelen uiteen te drijven. Even daarvoor was de demonstratie door de politie als beëindigd verklaard en werden de betogers gesommeerd te verdwijnen.

De politie werd naar eigen zeggen door betogers bekogeld met stenen en flessen en sommige demonstranten gebruikte pepperspray. Ook de politie gebruikte pepperspray en arresteerde een onbekend aantal betogers.
Aan de demonstratie, woensdag in de buurt van het parlement, deden naar schatting 5000 tot 10.000 mensen mee. De Bondsdag, waar het parlement vergaderde over aanpassingen van de wet voor de coronamaatregelen, was door de politie afgezet.
De politie maakte een einde aan de demonstratie omdat de deelnemers zich niet aan de coronaregels hielden. Ze droegen geen mondkapje en hielden onvoldoende afstand.

13.09 uur 18 november 2020

Minister Denemarken weg na rel over illegaal ruimen nertsen

Een rel over het ruimen van nertsen heeft de Deense minister van Landbouw de kop gekost. De regering gaf eerder deze maand opdracht de volledige nertsenpopulatie te doden vanwege de coronacrisis, maar moest later toegeven dat het niet bevoegd was om daartoe te beslissen. Boeren reageerden woedend.

Minister van Landbouw Mogens Jensen maakte woensdag bekend dat hij opstapt vanwege de affaire. Hij schreef op Twitter dat het parlement onvoldoende vertrouwen meer in hem heeft.
In het Noord-Europese land worden op boerderijen zo'n 17 miljoen nertsen gehouden. Die worden gefokt voor hun vachten. Ze bleken een gemuteerde versie van het coronavirus te verspreiden. De centrumlinkse regering wilde de dieren preventief ruimen en schakelde ongeveer twee weken geleden leger en politie in om daarbij te assisteren. Later bleek dat er geen juridische basis was voor die operatie.
Die juridische blunder betekent niet dat de nertsen de dans ontspringen. De minderheidsregering regelde deze week alsnog voldoende politieke steun voor het ruimen. De politieke schade was toen al geschied. Het vertrouwen in de regering van premier Mette Frederiksen heeft volgens een recente peiling een flinke deuk opgelopen.

13.07 uur 18 november 2020

Leger des Heils collecteert voor buurthuiskamers

Het Leger des Heils collecteert binnenkort voor de buurthuiskamers waar omwonenden een kop koffie kunnen komen drinken maar die ook als vangnet fungeren voor kwetsbare mensen die in isolement dreigen te raken of bijvoorbeeld schulden hebben. In deze onzekere tijden, waarin het coronavirus ons land hard raakt, is dat extra hard nodig, aldus het Leger des Heils.

In het hele land zijn zo’n honderd van dit soort buurthuiskamers, maar dit buurtwerk wordt niet gesubsidieerd en draait vooral op giften en donaties. Vanwege het coronavirus gaan van 23 tot en met 29 november minder collectanten de straat op dan anders. Wel kunnen online-collectanten zich melden via www.legerdesheils.nl. Via de site kan ook geld worden overgemaakt, meldt de organisatie.

12.58 uur 18 november 2020

Politie Berlijn legt coronademonstratie stil

De Duitse politie heeft in Berlijn de demonstratie tegen de coronaregels stilgelegd. Dat meldden lokale media. Reden was dat de deelnemers zich niet hielden aan de coronaregels.

beeld EPA/FILIP SINGER

De politie liet even voor 13.00 uur weten dat het de demonstratie als beëindigd beschouwde. De deelnemers werden opgeroepen weg te gaan.
Op dat moment waren tussen de 5000 en 10.000 demonstranten bijeen in de buurt van de Bondsdag. De politie dreigde eerder al met arrestaties en het stilleggen van de demonstratie als de deelnemers geen mondkapje zouden opdoen en afstand van elkaar zouden houden.
In de Bondsdag vergadert het parlement woensdag over aanpassingen van de wet over het tegengaan van de verspreiding van infectieziektes. De demonstranten vinden de coronamaatregelen onnodig en vinden dat hun vrijheden illegaal worden beperkt.

12.36 uur 18 november 2020

Henk Jan Meijer waarnemend burgemeester Enschede

Henk Jan Meijer (69) is aangesteld als waarnemend burgemeester van Enschede. Hij neemt de komende maanden de taken waar van Onno van Veldhuizen, die herstellende is van corona.

Van Veldhuizen belandde eind oktober met hoge koorts en longontsteking in het ziekenhuis en werkt nu thuis aan zijn herstel. „Omdat de duur van het herstel van een zware corona-aandoening ongewis is, maar zeker enkele maanden kan beslaan, vind ik het van belang dat Enschede in de huidige coronacrisis, die heel veel vraagt van het openbaar bestuur, kan terugvallen op een tijdelijke burgemeester”, aldus Andries Heidema, commissaris van de Koning in Overijssel. Heidema maakte de aanstelling van Meijer (oud-burgemeester van Zwolle) woensdag bekend.
Meijer gaat donderdag aan de slag totdat Van Veldhuizen volledig is hersteld en weer kan beginnen.

12.13 uur 18 november 2020

WFP-chef haalt Nobelprijs niet op, mogelijk digitale ceremonie

De chef van het Wereldvoedselprogramma van de VN zal volgende maand niet naar Oslo reizen om daar de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst te nemen. David Beasley noemt het rondwarende coronavirus als reden, zo verklaarde het Noorse Nobelcomité woensdag. „We kijken nu naar de mogelijkheid om een digitale ceremonie te houden waarbij het WFP de medaille en het diploma krijgt”, meldde het comité.

Het comité kende de prijs vorige maand toe aan het WFP, vooral voor zijn inspanningen om te voorkomen dat honger als wapen wordt gebruikt in conflicten en in oorlogen. De uitreiking in de Noorse hoofdstad is normaal gesproken op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel (1833-1896), initiatiefnemer van de prestigieuze prijs.
De prijs bestaat uit 10 miljoen Zweedse kronen (zo’n 960.000 euro), een diploma en een medaille en is voor mensen die zich hebben ingezet voor het bevorderen van de vrede. De traditionele lezing en het banket zijn uitgesteld naar volgend jaar.

12.07 uur 18 november 2020

WHO: Minder nieuwe coronabesmettingen in Europa

Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat wordt vastgesteld in Europa, vertoonde vorige week een opvallende daling. Wel overleden volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meer patiënten aan het besmettelijke virus.

De WHO becijferde dat vorige week wereldwijd bijna vier miljoen nieuwe coronagevallen zijn ontdekt. Ook stierven in die periode bijna 60.000 coronapatiënten. Het virus lijkt vooral in Europa hard om zich heen te grijpen. Het continent was vorige week goed voor 46 procent van de nieuwe besmettingen die wereldwijd zijn vastgesteld en 49 procent van de sterfgevallen, meldt de WHO.
Overheden in Europa telden vorige week in totaal 29.000 sterfgevallen: een stijging van 18 procent. Ook kwamen er 1,84 miljoen nieuwe besmettingen bij. De WHO noteert daar wel een klein lichtpuntje. „Voor het eerst in drie maanden, was sprake van een daling van 10 procent van wekelijkse gevallen.”
Het coronavirus heeft sinds het begin van de pandemie wereldwijd aan zeker 1,3 miljoen mensen het leven gekost. Zeker 55 miljoen personen raakten besmet, becijferde persbureau AFP, dat zich baseert op officiële bronnen.

11.56 uur 18 november 2020

Coronabeperking nog lang van kracht

De beperkende maatregelen in verband met het coronavirus zullen zeker tot begin volgend jaar van kracht blijven. Dat viel dinsdag tussen de regels door op te maken uit opmerkingen van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid.

425260490_webCoronabeperking nog lang van kracht

11.39 uur 18 november 2020

VS keuren eerste coronazelftest voor thuis goed

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft voor het eerst een coronazelftest voor thuisgebruik goedgekeurd. Het gaat om een test die binnen een half uur uitsluitsel geeft.

De FDA gaf een zogenoemde „noodgeval” toestemming voor de test van Lucira Health. Gebruikers moeten daarbij zelf een uitstrijkje in hun neusholte maken. De test is bedoeld voor mensen ouder dan 14 jaar die klachten hebben die op corona wijzen.
De VS meldden woensdag met 1707 coronagerelateerde sterfgevallen in een dag het hoogste aantal sinds midden mei.

11.20 uur 18 november 2020

Van Dissel zit nog met veel vragen over vaccins tegen coronavirus

RIVM-directeur Jaap van Dissel heeft nog veel vragen over de vaccins tegen het coronavirus. Hij wacht nog steeds op wetenschappelijke publicaties over de onderzoeken naar de vaccins, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

Farmaceutische bedrijven zijn vooral in de media naar buiten getreden over de effectiviteit van hun vaccins, zei Van Dissel. Pas als er wetenschappelijk meer bekend wordt over de entstoffen kan hij ook meer zeggen over een mogelijk vaccinatieprogramma.
Van Dissel kan iets zeggen over de „grove lijnen” van een vaccinatieprogram, maar kan nog niet in details treden omdat nog kennis over de vaccins ontbreekt. Het is bijvoorbeeld belangrijk of een vaccin getest is op kwetsbare personen of alleen op gezonde personen, aldus de RIVM-baas.
Hij is wel onder indruk van de effectiviteit van de vaccins die tot dusver naar buiten zijn gebracht. Zo meldde farmaceut Moderna deze week dat zijn coronavaccin volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 94,5 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting. „Influenzavaccins komen vaak niet boven de 60 procent.”
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hoopt in het eerste kwartaal van volgend jaar te kunnen beginnen met inenten. Er moet onder meer nog gewacht worden op het groene licht van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) voor toelating van de vaccins.
Als de vaccinatie begint dan zullen eerst bepaalde groepen aan de beurt komen. Daarover komt de Gezondheidsraad deze week met een advies. Als eerste zullen zeer waarschijnlijk kwetsbare personen en zorgmedewerkers worden ingeënt.

11.04 uur 18 november 2020

Coronabetogers verzamelen zich bij de Bondsdag in Berlijn

Enkele honderden tegenstanders van de coronamaatregelen in Duitsland hebben zich woensdag verzameld bij het parlementsgebouw in Berlijn voor een demonstratie. Het parlement vergadert woensdag over verdere aanpassingen van de wet ter bescherming tegen infecties.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft diverse aangekondigde demonstraties voor de deur van de Bondsdag verboden. Bij een eerdere gelegenheid werd het parlementsgebouw door actievoerders bestormd en dat leidde tot veel kritiek. Het parlementsgebouw is in een wijde omtrek afgezet.
Via internet zijn talrijke oproepen gedaan om naar de Duitse hoofdstad te komen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De Duitse politie, die met 2000 mensen paraat is, rekent op enkele duizenden en mogelijk meer dan 10.000 deelnemers. Die moeten zich dan wel aan de regels houden en mondkapjes dragen en afstand houden.
Net als veel andere landen kampt Duitsland met een tweede coronagolf. Het land verkeert in een gedeeltelijke lockdown. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde woensdag 17.561 nieuwe besmettingen. Dinsdag waren dat er nog 14.419.

11.00 uur 18 november 2020

Van Dissel: Risico van kerst vieren niet te becijferen

Het risico van kerst vieren met gasten voor de besmettingscijfers is niet „letterlijk te berekenen”. Dat zei Jaap van Dissel van het RIVM woensdag in de Tweede Kamer. Hij benadrukte dat elk contact in principe een risico op nieuwe besmettingen is, maar dat veel afhangt van hoe mensen met de regels omgaan.

Jaap van Dissel. beeld ANP REMKO DE WAAL

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om kerst in huiselijke kring te vieren, met maximaal zes gasten van buiten het huishouden. SP-Kamerlid Maarten Hijink wilde van Van Dissel weten wat het risico is dat dit weer een „katalysator” wordt voor de verspreiding van het virus.
Van Dissel wijst naar het voorbeeld van Canada, waar er na Thanksgiving een forse nieuwe piek in het aantal besmettingen was. Maar hoe groot dat risico precies zou zijn voor de Nederlandse feestdagen, dat is niet te kwantificeren, aldus Van Dissel. „We kunnen grove grenswaardes geven”, maar het hangt vooral af van het gedrag van mensen.

10.19 uur 18 november 2020

Coronatestservice op de vingers getikt om kans op kruisbesmetting

Het bedrijf Coronatestservice (Q-COMED BV) heeft zich niet gehouden aan hygiënerichtlijnen. Daardoor ontstond het risico dat de mensen die de coronatests afnamen en de mensen die getest werden elkaar besmetten, maakte de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bekend.

Coronatestservice heeft drie locaties, in Badhoevedorp (voorheen Schiphol), in Utrecht en in Almere.
Naast het risico op kruisbesmetting, werden volgens de inspectie testen niet volgens de handleiding gebruikt. Daarnaast was er geen arts medisch inhoudelijk betrokken bij het afnemen van de testen en het duiden van de testuitslag. „Positief geteste personen werden laat, onjuist of in het geheel niet doorgegeven aan de GGD. De arts die door Coronatestservice was ingehuurd zag alleen toe op de procedures en training van de medewerkers”, aldus de IGJ.
Coronatestservice moet binnen twee weken voldoen aan de geldende richtlijnen. Als de verbetermaatregelen dan niet zijn doorgevoerd, kan het bedrijf worden beboet.

10.04 uur 18 november 2020

‘Handel in voedsel geen bron voor verspreiding corona’

Er is geen belangrijk bewijs dat het coronavirus zich verspreidt via handel in voedsel. Berichten daarover moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Dat zegt de chef economie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN.

Maximo Torero Cullen reageerde daarmee op berichten uit China. Dat land verklaarde op de verpakking van producten uit zeker twintig landen het coronavirus te hebben ontdekt. Omdat Peking geen bewijs leverde voor die bewering schaadt China de handel, aldus buitenlandse functionarissen.

09.37 uur 18 november 2020

Rotterdamse longarts: Laat coronapatiënten herstellen bij naasten

„Neem als het kan je moeder in huis, want daarmee maken we bedden leeg.” Die oproep doet afdelingshoofd longgeneeskunde van het Erasmus MC Joachim Aerts aan naasten van coronapatiënten. Hij vraagt familieleden zich te ontfermen over patiënten die voldoende zijn hersteld om het ziekenhuis te kunnen verlaten, maar voor wie niet direct nazorg kan worden geregeld.

425274802_webLongarts: Burger moet zorg ontlasten

Belangrijkste momenten