Wereldrecordpoging: een Bijbel van 2,89 meter hoog en 1,89 meter breed

Nauwkeurig worden de afmetingen bepaald. Op de trap, rechts, landmeetkundige W. Wolswinkel van het Lunterse bedrijf LacArto; de Nunspeetse notaris Pieter Pieltjes kijkt toe. beeld Jaco Klamer
9

Op het Graceland Festival op de Paasheuvel in Vierhouten is zaterdag een poging gedaan het wereldrecord „grootste Bijbel ter wereld” te verbeteren. Een poging die, aldus de Nunspeetse notaris Pieter Pieltjes, een grote kans van slagen heeft. „Ik kan me voorstellen dat dit goed gaat komen.”

”De Grootste Bijbel” vermeldt de voorkant. Of-ie dat écht is, dat wil zeggen: of de organisatie achter het Guinness Recordboek het daar mee eens is, moet nog blijken, waarschuwt de presentatrice op het podium vooraf. „Daar is een hele procedure voor, waarbij je aan allerlei eisen moet voldoen. Vanmiddag gaan we kijken óf we daaraan voldoen.”

In elk geval zijn er getuigen nodig. Daarvoor heeft Graceland Inez en Jos van Oord –broer en zus– uitgenodigd, die samen het boek ”Rebible” schreven, en Stefan van Dijk van het Nederlands Bijbelgenootschap. Inez van Oord is oprichtster van het spirituele tijdschrift Happinez. Wat bracht haar tot het schrijven van het boek Rebible? wil de presentatrice weten. Van Oord: „Ik verdiepte me in allerlei spirituele stromingen, maar de Bijbel liet ik liggen. Ik dacht: Dat kan toch eigenlijk niet? Samen met mijn broer, die theoloog is, heb ik toen dit boek geschreven, waarin we mensen oproepen de Bijbel opnieuw te leren lezen, begrijpen, waarderen.”

De presentatrice: „Maar de Bijbel is toch vooral een boek voor christenen?” Van Oord: „Nee, het is een boek voor iedereen die geïnspireerd wil worden door de mythologische en inspirerende verhalen erin.”

Compleet

Voor ”De Grootste Bijbel”, die 36 pagina’s telt, is de vertaling van de Bijbel in Gewone Taal gebruikt. Maar is hij écht compleet, is er geen hoofdstuk overgeslagen? vraagt de presentatrice aan Van Dijk van het NBG. Die is stellig: „Alle 800.000 woorden staan erin.”

Overigens zijn niet alle bladen beschreven, laat kunstenaar en pionier Bob Venus –die ook ”De kerk van gebroken mensen” vervaardigde– weten. „Elke festivalbezoeker mag zelf ook nog een aandeel leveren.”

Jos van Oord krijgt de vraag voorgelegd in welke Bijbelse persoon hij zich het meest herkent. „Ik heb wel iets met Mozes. We zijn zelf ook op de berg geweest waar hij de Tien Woorden kreeg. Totale stilte. Zoals Mozes mensen op weg wilde helpen, zo wil ik mensen ook een beetje helpen om de weg te vinden.”

Landmeetkundige

Dan is het woord aan notaris Pieter Pieltjes, die erop moet toezien dat de procedure om in het Guinness Recordboek te komen correct wordt gevolgd. Hij heeft er wel moed op dat de poging om het huidige record te breken slaagt, zo blijkt. „De grootste Bijbel tot nu toe mat 1,5 meter bij 90 centimeter. Ik kan me voorstellen dat dit goed gaat komen.”

Maar hoe groot is de nieuwe Grootste Bijbel nu exáct? Om dat te weten te komen, heeft Graceland de hulp ingeroepen van landmeetkundige W. Wolswinkel van het Lunterse bureau LacArto. Wolswinkel had de metingen willen uitvoeren met behulp van GPS, zegt hij, maar onder het „afdak” boven het podium werkt dat niet goed. Daarom toch maar voor de „ouderwetse manier” gekozen.

De houten ‘Bijbel’ wordt opengeslagen bij Genesis, en Wolswinkel bestijgt de trap. „2 Meter 89 hoog”, klinkt het even later. En: „1 meter 89 breed.” Notaris Pieltjes, opnieuw: „Ik denk dat dit goed gaat komen.”

Hoe lang het duurt voordat dat officieel bekend is, kon Pieltjes zaterdag niet zeggen. „Ik kan me zo voorstellen dat Guinness meer recordaanvragen op zijn bureau krijgt.”

Het Graceland Festival, waarvan dit jaar de vierde editie plaatsheeft, duurt tot en met zondag. Het festival wordt gesponsord door het remonstrantse initiatief De Leven en de Protestantse Kerk Nederland.

Lees ook:

„Iedereen past in de grootste Bijbel ter wereld” (rd.nl, 15-08-2018)