PKN zoekt samen met HGJB, IZB en GZB naar huisvesting

Gebouw van de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland aan de Joseph Haydnlaan in Utrecht. beeld Sjaak Verboom

De Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de hervormd-gereformeerde organisaties HGJB, IZB en GZB komen mogelijk onder één dak. Ze doen onderzoek naar gezamenlijke huisvesting.

Dat zegt Haaije Feenstra, die woensdag afscheid nam als directeur van de Dienstenorganisatie, in een gesprek met het Reformatorisch Dagblad.

2017-12-07-kpKBR2-feenstra-6-FC_webHaaije Feenstra: manager in de kerk

Hij sluit de verkoop van het gebouw van de Dienstenorganisatie aan de Joseph Haydnlaan in Utrecht niet uit. „Ik vind het een prachtig gebouw, maar ik hecht niet aan stenen – laat staan kantoorstenen.”

Volgens Feenstra is het echter „niet urgent” om het gebouw te verkopen. „Het zit vol: we krijgen jaarlijks 1,2 miljoen euro aan huurinkomsten binnen. Tegelijkertijd is het een reële vraag: moeten we het gebouw niet van de hand doen en iets kleiners zoeken omdat we niet meer dan 50 procent zelf gebruiken?”

Er lopen nu gesprekken tussen de Dienstenorganisatie, de jongerenorganisatie HGJB en de missionaire organisaties IZB en GZB. Ze kijken of ze samen huisvesting kunnen vinden. „Dat zou het gebouw van het Dienstencentrum kunnen zijn, maar ook Nieuw Hydepark in Doorn of ergens anders, bijvoorbeeld in Amersfoort. De plek maakt ons eigenlijk niet zo veel uit, als een gebouw maar aan de eisen van de verschillende organisaties voldoet. Het zou mooi zijn als daar volgend jaar een besluit over genomen zou kunnen worden.”

De vier organisaties tekenden in juni een overeenkomst waarin ze uitspraken meer te willen samenwerken. Die wens kwam voort uit „een gedeeld roepingsbesef om gemeenten toe te rusten en te ondersteunen in de taken waartoe deze geroepen zijn.” De overeenkomst houdt in dat de Dienstenorganisatie de partners betrekt in haar dienstverlening aan gemeenten.