Oostenrijkse gereformeerden starten kerkplanting

De gemeente in het Zwitserse Basel. beeld Christina Grimmon
2

De ERKWB, een klein gereformeerd kerkverband in Oostenrijk, wil dit jaar twee nieuwe gemeenten stichten, in Innsbruck en in Graz.

Dat zei Christina Grimmon van de Stichting Steun Reformatie Oostenrijk (SSRO), een organisatie die het kerkverband ondersteunt, in een gesprek met het Reformatorisch Dagblad.

In Innsbruck kerken sinds 2015 acht personen in de keuken van een woning. Ds. Mayer uit Rankweil gaat daar één keer in de drie weken voor. De dienst wordt regelmatig bezocht door meer belangstellenden.

De Evangelisch Reformierte Kirche Westminster Bekentnisses (ERKWB) wil graag van dit ”Predigtstation” een zelfstandige gemeente maken. De Nederlander Klaas Rozema, student theologie aan de gereformeerd vrijgemaakte Theologische Universiteit in Kampen, zal in het najaar beroepen worden als predikant.

Hij zal dan als missionair predikant/gemeentestichter door de gemeente van Rankweil worden uitgezonden naar Innsbruck. Momenteel houdt hij zich bezig met het afronden van zijn studie en het binnenhalen van de benodigde inkomsten.

In Graz zijn meer dan twintig mensen „die verlangen naar een gereformeerde prediking”, aldus Grimmon. De gereformeerd vrijgemaakte predikant ds. P. Drost uit Delfzijl overweegt een beroep naar de stad. „We zouden ook hier graag een nieuwe gemeente willen stichten.”

De stichting wil de komende jaren ruim 52.000 euro aan extra inkomsten werven voor Innsbruck en Graz. „We geloven dat deze projecten niet voor niets op onze weg zijn geplaatst. Er is een geestelijke honger naar Gods Woord in de Alpen”, aldus Grimmon.

Het binnenhalen van de extra financiën wordt een hele uitdaging, verwacht ze. „Het aantal donateurs van de stichting neemt af. Het is voor ons een gebedszaak dat wij gevers vinden om de kosten voor deze nieuwe gemeentes te dekken.”

De ERKWB is ontstaan in 1984 en telt vijf gemeenten in Oostenrijk en Zwitserland en twee Predigtstationen. Het totale ledental, verdeeld over 2 landen, schommelt tussen de 150 en de 200. Het kerkverband telt vier predikanten.

Het kerkverband komt sinds 2009 jaarlijks in een synode bijeen en heeft een officiële zusterkerkrelatie met de Orthodox Presbyterian Church in de Verenigde Staten en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Nederland.