Onderzoek: Christenen geven meer dan niet-christenen

beeld Sjaak Verboom

Christenen geven meer dan niet-christenen en zijn ook vaker vaste donateurs van goede doelen.

Dat blijkt uit het Christelijk Charitatief Peil 2019, waarover het Vakblad fondsenwerving (Vf) deze week schrijft. Aan het onderzoek deden bijna 15.000 respondenten mee, van wie ruim 4400 (30 procent) zichzelf beschouwen als christen, onder wie bijna 1700 rooms-katholieken.

Christelijke gevers vinden de identiteit van een goed doel belangrijk, blijkt uit het onderzoek. Maar bij de keuze aan welke goede doelen ze geven, hechten met name protestantse christenen nog meer waarde aan de betrouwbaarheid en de impact van het goede doel. Organisaties moeten vooral effectief, integer en transparant zijn.

Ongeveer een kwart van de protestantse christenen vindt het belangrijk dat het goede doel waaraan ze geven een christelijke organisatie is. Voor vier op de tien is dit niet van belang.

Als het gaat om de hoogte van de giften, blijkt uit het onderzoek dat protestanten gemiddeld meer geven dan rooms-katholieken. Van de protestanten geven ongeveer vier op de tien meer dan 50 euro per maand aan goede doelen. Bij de rooms-katholieken en niet-christenen is dat één op de tien.