Jubileumdag Bonisa: met een mp3-speler het Evangelie doorgeven

20

Ontmoetingen tijdens het winkelen of het achterlaten van een mp3-speler. Op allerlei manieren wordt de boodschap van het Evangelie verspreid in Zuidoost-Azië, bleek zaterdag tijdens een jubileumbijeenkomst van Bonisa.

Een masseur bezoekt een patiënt in een dorp. Tijdens het masseren zet de masseur een mp3-speler aan met christelijke muziek en onderwijs vanuit de Bijbel. Na de massage blijft de mp3-speler achter.

Dit voorbeeld van evangelisatie in Zuidoost-Azië gaf veldwerker Jeremiah zaterdag tijdens de jubileumbijeenkomst van Bonisa. De zendingsstichting bestaat 45 jaar en is ontstaan vanuit het werk van M. A. Mijnders-van Woerden. De stichting richt zich op het steunen van zendingswerkers in Zuidoost-Azië.

De bijeenkomst in de Pniëlkerk te Veenendaal trok ongeveer 700 bezoekers. Muzikale medewerking werd verleend door de Verenigde Veluwse Koren onder leiding van Leander van der Steen.

Vertaling

De inlandse veldwerker Jeremiah, die Nederlands spreekt, vertelde over de doorwerking van het Evangelie in China. Dat gebeurt onder andere met behulp van mp3-spelers die worden doorgegeven, maar ook door vertalingen van de Bijbel in de taal van een minderheid. Een zekere Tim, die behoorde tot deze minderheid, las zo’n Bijbelvertaling als student en werd christen. De Bijbel, die hij verstopt had op zijn kamer, werd op een dag door zijn vader gevonden, die erin begon te lezen en niet meer kon ophouden.

Tim schrok toen hij zag dat zijn vader de Bijbel gevonden had, vertelde de veldwerker. Zijn vader werd boos op Tim, omdat hij de Bijbel niet eerder had gegeven. Het bleek dat de man in het geheim naar christelijke radio-uitzendingen luisterde. Na het gezin van Tim hoorden ook de buren het Evangelie, dat zich zo verder verspreidde.

Huwelijksproblemen

Deborah, de vrouw van Jeremiah, vertelde over haar werk onder de minderheidsgroepering, dat ze nu al twintig jaar doet. Ze heeft contact met diverse jonge gezinnen die nog niet tot het christendom zijn overgegaan. Een van de grootste problemen is huiselijk geweld door huwelijksproblemen. Het percentage echtscheidingen in die regio is hoog. Vrouwen hebben er niets te vertellen en moeten hun mannen in alles onderdanig zijn. Bijkomend probleem is dat de ouders, die in hetzelfde huis wonen, veel invloed hebben op de jonggehuwden. De man luistert naar zijn vader en de vrouw naar haar moeder.

Deborah ontmoet de jonge vrouwen tijdens het winkelen of met het eten en probeert hen vanuit de Bijbel te bemoedigen. Ze geeft het Evangelie heel voorzichtig door, bijvoorbeeld door de vrouwen in contact te brengen met jonge christelijke gezinnen. Deborah ziet verandering: „De jonge vrouwen zijn jaloers op het christelijke huwelijk. Ik merk dat de Heere in hun leven werkt. Ik geloof dat de Heere hen voorbereidt om het Evangelie te aanvaarden.”

Een van de collecten was zaterdag bestemd voor het aanschaffen van een auto voor Jeremiah, zodat hij niet meer met een taxi naar de dorpen hoeft te gaan.

Jongerenbijbel

Een andere collecte is bestemd voor de verspreiding van het in het Chinees vertaalde boek “Uw koninkrijk kome”. Veertien jaar geleden schreef Laurens Snoek deze Bijbel voor jongeren, die nu in het Chinees is vertaald.

In het boek zijn nieuwe tekeningen opgenomen, gemaakt door een Chinese kunstenaar en toegespitst op de situatie in China. De uitgave werd zaterdag gepresenteerd. Prof. dr. Wim van Vlastuin, voorzitter van Bonisa, reikte het eerste boek uit aan Snoek.

Prof. Van Vlastuin mediteerde in zijn openingswoord over Johannes 12:32. Hij zei dat Jezus het kruis Zijn verhoging noemde. „Het was voor Hem een eer om aan het kruis te gaan en vernederd te worden. Dat tekent zijn onpeilbare gevende liefde.”

Volgens de predikant is het kruis het middel om het Koninkrijk van God te bouwen. „Dat heeft trekkende kracht omdat Jezus trekt. We moeten het verwachten van de dwaasheid van de prediking. Het gaat om Jezus Christus, de Gekruisigde.”