Hagia Sophia in Istanbul wordt weer moskee

Turken vierden vrijdag het nieuws dat de Hagia Sophia in Istanbul weer een moskee wordt. beeld AFP, Ozan Kose

De wereldberoemde Hagia Sophia in Istanbul, ooit een kerk, daarna een moskee en nu een museum, wordt weer een moskee. De Turkse president Erdogan ondertekende vrijdag een decreet waardoor in het historische gebouw moslims kunnen bidden.

Een Turks hof maakte kort daarvoor de weg vrij om de Hagia Sophia weer in een moskee te veranderen. De rechters vernietigden een besluit van de Turkse regering uit 1934. Dat maakte van de Hagia Sophia, toen al eeuwen moskee, een museum. Volgens de rechters werd die stap illegaal genomen.

Het idee om de Hagia Sophia, die op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, weer tot moskee te maken, komt van Erdogan. Zijn plan kon al meteen rekenen op felle kritiek uit onder meer de oosters-orthodoxe landen Griekenland en Rusland. Ook de Europees commissaris Schinas keerde zich tegen het plan.

De Hagia Sophia werd in de zesde eeuw door de byzantijnen als kathedraal gebouwd. Het imposante gebouw in de toenmalige Byzantijnse hoofdstad Constantinopel gold ooit als het middelpunt van de oosters-orthodoxe wereld.