Groot onderhoud glas-in-loodramen Oude Kerk Zwijndrecht

De Oude Kerk te Zwijndrecht. beeld hervormde gemeente Zwijndrecht
3

In de Oude Kerk te Zwijndrecht is deze week een begin gemaakt met het groot onderhoud van de glas-in-loodramen.

De Monumentenwacht adviseerde vorig jaar na inspectie van het kerkgebouw –een rijksmonument– de glas-in-loodramen extra aandacht te geven, lieten de kerkrentmeesters Cees Hoogvliet en Jules Turk van de hervormde gemeente Zwijndrecht (wijk Centrum) maandag weten. „Een gedetailleerde inspectie door onze adviseur MonumentPlus gaf aan dat er van de tien ramen enige tientallen ruitjes stuk zijn of ontbreken. Ook de loodprofielen die de ruitjes bij elkaar houden, hebben veel beschadigingen en zijn uitgezakt door veroudering.”

Glas Bedrijf Brabant uit Tilburg, gespecialiseerd in het repararen en restaureren van glas-in-loodramen, voert het groot onderhoud van de Zwijndrechtse ramen uit. „De open ramen worden tijdelijk met hout dichtgemaakt. Nadat de eerste ramen gereed zijn, worden de volgende er uitgehaald en aangepakt. Voor de zomer moet het werk gereed zijn.”

Het groot onderhoud kan deels worden bekostigd uit een subsidieregeling van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Zo’n 50.000 euro moet de hervormde gemeente echter zelf opbrengen. Daarvoor zet zij diverse acties op.