CGK bidden voor generale synode: „Werk door”

Synode CGK 2016
In de Dorpskerk in Nunspeet werd donderdagavond een bidstond gehouden voor de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Deze landelijke kerkvergadering gaat vrijdag van start in de Oenenburgkerk in Nunspeet. beeld RD RD

Soms lijkt het erop dat vroeger alles beter was. De synode was in twee weken klaar, de kerkgebouwen zaten nog vol en de mensen zongen uit één psalmberijming. Ds. D. Quant: „Maar dan komt de Heere, Die door de profeet Haggaï tot ons zegt: „Werk door.”

De emeritus predikant ging donderdagavond in de Dorpskerk in Nunspeet voor in een bidstond voor de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), die vrijdag in de plaatselijke Oenenburgkerk van start gaat. Thema van de verkondiging was: ”Werk door”, naar aanleiding van Haggaï 2:5c.

Deze profeet riep het volk Israël na de ballingschap op om verder te gaan met de opbouw van de tempel in Jeruzalem. „Maar daar ging het fout”, zei ds. Quant, preses van de vorige generale synode. „De mensen gingen eerst bouwen aan hun eigen huis en nering en niet aan de tempel. Haggaï legde de vinger op de zere plek. De profeet zei dat eerst Gods huis moest worden gebouwd. De Heere wil Jeruzalem herbouwen en daar gebruikt hij mensen voor.”

De bouwers vergeleken de nieuwe tempel met die van Salomo, die in hun ogen veel mooier was. „Vroeger was het veel beter en vandaag is het kommer en kwel, dachten de bouwers. Misschien denken we dat ook wel: vroeger was het beter op de synode. Toen waren we in twee weken klaar en was er nog tijd over om met een bus wat aan sightseeing te doen. Nu doen we, met heel hard werken, drieënhalve week over een synode. Vroeger kwamen er duizend mensen naar de Bewaar het Panddagen, nu zijn dat er driehonderd. We zitten bij de puinhopen neer.”

Maar dan komt de profeet Haggaï „stilletjes binnen”, aldus ds. Quant. „Hij hoort het allemaal aan en zegt in de Naam van God tot de Christelijke Gereformeerde Kerken: „Werk door”.”

Blijkbaar is er een reden om door te werken. „Maar niet omdat wij een vloertje onder de kerk hebben gelegd. Misschien hebben we dat in het verleden wel gedaan en heeft het vloertje het een tijdje gehouden. En nu blijkt dat we er doorheen zijn gezakt, dat we de diepte zijn ingegaan. Op eigen vloertjes kun je geen kerk en geen synode bouwen.”

De Christelijke Gereformeerde Kerken kunnen volgens ds. Quant doorwerken omdat God in hetzelfde Bijbelvers zegt: „Want Ik ben met u.” „Dat is de grondslag van elk kerkenwerk. Zijn Naam is ons enige fundament. Zonder Hem hebben we geen toekomst; zijn we verloren. Die Naam klonk in het Oude Testament maar ook meteen aan het begin van het Nieuwe Testament: Immanuël, God met ons. Die Naam kreeg een gezicht in de Heere Jezus Christus.”

Hij brengt Zijn volk naar een nieuwe hemel en aarde, zei de predikant. „Dan komt er nieuw Jeruzalem. Zal daar een volmaakte tempel zijn? Nee, want de Heere God is haar tempel, en het Lam. Dan zullen we zeggen: vroeger was het echt minder, het is definitief voorbij.”

Collecte

De collecte was bestemd voor het hulperleningswerk van Marjanne Hendriksen uit Nunspeet. Ze is uitgezonden door Christian Education Ministry naar Petauke in Zambia.

De generale synode kiest vrijdag een nieuw moderamen (bestuur). De landelijke kerkvergadering komt in oktober opnieuw bijeen.


Zie ook:

Voorbeschouwing op de synode: Vergaderen onder een bewolkte hemel (Reformatorisch Dagblad, 04-06-2016)

Ds. D. Quant blikt vooruit op de synode (video)