400 jaar oude ring theoloog Episcopius gestolen; remonstranten loven tipgeld uit

Actueel
De gestolen trouwring. Beeld Remonstrants Seminarium Remonstrants Seminarium

BARENDRECHT. Bij een inbraak in Barendrecht, in het woonhuis van de huidige rector van het Remonstrants Seminarium, is de historische gouden trouwring gestolen van de zeventiende-eeuwse theoloog Simon Episcopius (1583-1643).

Dat maakte Alexander Overdiep van de Remonstrantse Broederschap woensdagmiddag bekend. De broederschap heeft voor de tip die leidt tot het terugkrijgen van de ring een hoge beloning in het vooruitzicht gesteld, „vér boven de actuele waarde van het goud.”

De ring heeft „een gangbare diameter voor een dikke mannenvinger”, aldus Overdiep. „Aan de buitenzijde van de ring zijn verbonden vormen gesneden; aan de binnenzijde van de ring staat in een gravering in handschrift-stijl de naam van Simon Episcopius en van zijn vrouw Maria Pesser en een datum in het jaar 1630.”

Vinders of zij die een tip over de verblijfplaats van de ring hebben en/of de ring willen terugbezorgen bij de remonstranten, kunnen zich in verbinding stellen met de politie via 0900 – 8844 of anoniem via 0800 – 7000.

Van grote emotionele waarde

De trouwring is sinds 1943 in beheer bij de hoogleraren van het Remonstrants Seminarium, de predikantenopleiding van de Remonstrantse Broederschap. Voor de remonstranten is de ring „van grote emotionele waarde; de ring is een voorbeeld van Nederlands cultureel en religieus erfgoed”, aldus Overdiep. „Te hopen valt dat de inbrekers of eventuele vinders van de ring het historische belang inzien van de bijna 400 jaar oude trouwring.”

Simon Episcopius was een van de theologen die door de Synode van Dordrecht (1618-1619) werden veroordeeld. Hij was vervolgens een van de oprichters van de Remonstrantse Broederschap en werd in 1634 de eerste hoogleraar aan het Remonstrants Seminarium.