Brief van de hoofdredactie: 75 jaar vrijheid

beeld ANP

Het blijft iedere keer huiveringwekkend om belevenissen te horen van mensen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten; zoals van Adriaan Louwerse. Op 1 november 1944 wordt hij, weggedoken in een schuilkelder bij Zoutelande, bij een beschieting in zijn pols geraakt. Hij krijgt een slagaderlijke bloeding. De man naast hem bindt zijn arm af met een oude kunstmestzak. Hij draait die met een warteltje vast en zegt: „Af en toe even losdraaien, zodat er bloed in je hand komt.”

De naoorlogse generatie kan zich hier niets bij voorstellen. Daarom moeten deze ervaringen verteld blijven worden. Oorlog is gruwelijk. Het is en blijft gevolg van de zonde tegen God. Daarom moeten ook de bemoedigende verhalen klinken, zoals dat van de zwaargewonde vrouw die door de Heere vertroost werd uit Psalm 130 vlak voor ze overleed, zodat haar sterfbed Bevrijdingsdag werd.

Vrijheid is een thema dat in 2020 veel aandacht zal krijgen, ook in het RD. We begonnen er vorig jaar al mee, toen het zuiden van het land het jubileum van de bevrijding vierde. De redactie heeft vrijheid gekozen als jaarthema. U heeft dat al kunnen vermoeden bij het boekje ”Vrijheid” dat u eind december ontving bij de krant. En misschien legde u ook het verband met dit thema bij het lezen van het RD op oudejaarsdag, waarin een samenvatting stond van Luthers bekende werk ”De vrijheid van een christen”. We willen daar later dit jaar meer aandacht aan geven, omdat Luther dit boekje precies 500 jaar geleden schreef.

2019-12-31-katDI1-luther-8-FC-V_webOudejaarspreek: De vrijheid van een christen

De komende maanden kunt u dus nog veel meer verwachten over dit onderwerp. Uiteraard gaat het dan in de eerste plaats om de ooggetuigenverslagen. Daarnaast komen we met een aantal verdiepende artikelenseries rondom dit onderwerp. We hebben gekozen voor vier thema’s: oorlog en vrede en de veranderende machtsverhoudingen in de wereld; welvaart en economische groei als gevolg van vrijheid en vrede in de naoorlogse periode; godsdienstvrijheid, onvrijheid en vervolging om het geloof; vrijheid en de klassieke grondrechten. Daarnaast mag u van het RD verwachten dat we ook een spade dieper steken. Zo zullen we terugblikken op de manier waarop predikanten aan het einde van de oorlog vanaf de kansel aandacht gaven aan het thema vrijheid. Want, om het nog een keer met Luther te zeggen: „De christelijke vrijheid gaat alle andere vrijheid te boven, zo hoog als de hemel is boven de aarde.”

Reageren? Hoofdredactie@rd.nl