BlauwBlauw waarschuwt voor ambulance

Foto ANP

ELBURG/ERMELO (ANP) – Ruim 20.000 automobilisten in Noord- en Oost-Gelderland hebben binnenkort vijf blauwe led-lampjes in hun auto voor een proef met BlauwBlauw, dat hen waarschuwt als er een ambulance met sirene en zwaailicht in de buurt komt. Vanaf februari 2012 vindt de eerste praktijkproef plaats, zo maakten Connexxion Ambulancezorg en Made For Traffic (MFT), eigenaar van het waarschuwingssysteem, maandag bekend.

Tijdens de proef krijgen 20.000 tot 30.000 privévoertuigen een gratis ontvanger. Ten minste drie ambulances van Connexxion krijgen een zender, die actief wordt wanneer sirene en zwaailicht aanstaan. De zender zet vervolgens de led-lampjes aan als de ambulance auto’s met de ontvanger nadert. De proef loopt enkele maanden, aldus directeur Hans van der Made van MFT.

Er zijn meer waarschuwingssystemen, zoals een geluidssignaal via de radio. Een proef hiermee mislukte echter, omdat het signaal te breed werd uitgestuurd. Daardoor hoorden omwonenden het ook. Ook is er een systeem met waarschuwingen via het display van de radio (Radio Data System).