Amerika moet af van cowboymentaliteit
Het was helaas een maar al te bekend scenario. Een schutter opent het vuur in een besloten ruimte, waar vluchten moeilijk is. Hij doodt en verwondt diverse mensen en slaat dan de hand aan zichzelf.
De plaats van handeling was dit keer een Walmart in Chesapeake, in de Amerikaanse staat Virginia. De dader, vermoedelijk een medewerker van de supermarkt, schoot daar dinsdagavond net voor sluitingstijd om zich heen en pleegde daarna zelfmoord. Het exacte dodental was woensdagmorgen nog niet bekend. Mogelijk richting de tien, aldus de politie.
De supermarkt had ook een schoollokaal, een bar of een winkelcentrum kunnen zijn. Het aantal doden en gewonden kan verschillen, evenals het motief en de psychische gesteldheid van de dader. Maar de gang van zaken is veelal hetzelfde, zo hebben de talloze ”mass shootings” in de Verenigde Staten inmiddels bewezen. Vorige week nog kwamen vijf mensen om het leven bij een schietpartij in een club in Colorado Springs.
De reacties na zo’n dramatisch incident volgen helaas ook een min of meer vast patroon. Vanzelfsprekend overheersen aanvankelijk verbijstering, verdriet en woede. Daarna barst steevast de discussie over wapenbezit onder Amerikanen weer los – zowel in de samenleving als in de politiek. En ook die uitkomst is doorgaans voorspelbaar.
Enerzijds een hartstochtelijk pleidooi om nu eindelijk de wapenwetgeving eens écht aan te scherpen. Want het is immers de zoveelste keer dat er dodelijke slachtoffers vallen in een situatie die niets met het verdedigen van eigen leven of het verjagen van indringers te maken heeft.
Anderzijds de vurige verdedigers van het grondwettelijke recht van Amerikanen om een vuurwapen te bezitten. Dat simpele Europeanen volgens hen nooit zullen begrijpen. Gesteund door de machtige wapenlobby, die haar invloed sinds jaar en dag tot in de hoogste regionen van de politiek doet gelden.
Het slot van die discussie is tot nu toe steeds geweest dat alles min of meer bij het oude blijft. Weliswaar zijn de regels rond het verkrijgen van een wapenvergunning de afgelopen jaren enigszins aangescherpt en zijn sommige typen aanvalsgeweren verboden. Maar zelfs deze wetswijzigingen dreigden soms nog te stranden op partijpolitieke onmin tussen Democraten en Republikeinen.
En dus zal er vermoedelijk na de dramatische schietpartijen van de afgelopen dagen in Colorado Springs en Chesapeake opnieuw niet zo veel veranderen.
Zo lang gewone burgers niet alleen een vuurwapen hebben om lijf en goed te verdedigen, maar over een arsenaal kunnen beschikken om een heel leger op afstand te houden, is het wachten op het volgende incident.
Het is hoog tijd dat Amerika eens van die cowboymentaliteit af komt.