Sri Lanka schort adoptie ’tsunami–wezen’ op
Sri Lanka verbiedt tot nader order de buitenlandse of binnenlandse adoptie van kinderen die door de zeebeving hun ouders hebben verloren. Dat heeft een woordvoerder van de regering in Colombo gezegd.
Reden voor de maatregel zijn, vooralsnog onbevestigde, berichten over mensenhandelaren die kinderen zouden ontvoeren voor adoptiedoeleinden of voor de seksindustrie. Evenzeer onbevestigd zijn berichten over rebellen van de Tamil Tijgers die wezen zouden ronselen om als kindsoldaat te dienen.
Ook Srilankanen, zelfs familieleden van de kinderen, mogen voorlopig geen weeskinderen adopteren zonder toestemming van de regering.
De Srilankaanse overheid brengt momenteel in kaart hoeveel kinderen hun ouders hebben verloren. Uit deze procedure moet ook blijken of het werkelijk om weeskinderen gaat. In enkele gevallen is al gebleken dat een van de ouders nog wel degelijk in leven was, maar bijvoorbeeld in een ziekenhuis lag.
Hulporganisatie Terre des Hommes had na berichten over handel in kinderen al afgeraden kinderen uit de rampgebieden te adopteren. „De bedoeling kinderen door middel van een adoptie in veiligheid te brengen is goed" zei woordvoerster Maria Holz van de organisatie donderdag in Osnabrück. „Maar juist in de huidige situatie moet in elk afzonderlijk geval eerst zorgvuldig worden vastgesteld, dat er geen goed alternatief is voor adoptie in het buitenland." Holz zei tot nu toe geen concrete aanwijzingen voor kinderhandel of –smokkel te hebben.
Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, wil alle kinderen in de verwoeste Indonesische provincie Atjeh laten registreren om ze te beschermen. Daarvoor moeten in de komende drie weken twintig beschermingscentra in de provincie komen. Dat zei Unicef–woordvoerder Christian Schneider donderdag in Keulen. In Atjeh zijn duizenden kinderen, vaak ernstig getraumatiseerd, nog volledig onbeschermd en op zichzelf aangewezen.
Unicef onderhoudt intensief contact met de Indonesische politie en autoriteiten, om eventuele redenen tot verdenking van misbruik of smokkel van kinderen door te geven. Medewerkers van Unicef en andere organisaties halen kinderen die alleen rondzwerven van de straat. Het uitgangsverbod van de Indonesische regering voor kinderen onder de 16 jaar in Atjeh is volgens Schneider een belangrijke stap. Ook noemde de zegsman het positief dat de regering alle mogelijkheden voor adoptie vanuit het buitenland heeft stopgezet.
De Franse minister van Volksgezondheid, Philippe Douste–Blazy, heeft donderdag de landen van de Europese Unie opgeroepen hun grenzen goed te bewaken om kindersmokkel uit Azië te voorkomen. Op een persconferentie in Parijs zei hij te hopen dat daarover tijdens de raadsvergadering van vrijdag in Brussel een duidelijk standpunt wordt ingenomen. Douste–Blazy benadrukte dat aan de Europese grenzen moet worden gecontroleerd „wie uit de getroffen gebieden komen en waar de kinderen aan boord van de vliegtuigen vandaan komen".