Economie

NVWA waarschuwt voor verdacht goedkope producten van buiten de EU

Een koopje uit een webwinkel lijkt aantrekkelijk, zeker in deze dure tijden, maar het kan rommel blijken te zijn en nog gevaarlijk bovendien. Nu velen op zoek gaan naar sinterklaas- en kerstgeschenken, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor verdacht goedkope producten van buiten de EU.

ANP
21 November 2022 16:44
beeld ANP, LEX VAN LIESHOUT
beeld ANP, LEX VAN LIESHOUT

In Nederland zijn er allerlei eisen waaraan producten en hun verkopers moeten voldoen en de NVWA controleert ook regelmatig, maar kan geen toezicht houden op webshops die buiten de EU zijn gevestigd. „Wanneer een Nederlandse consument een product bestelt bij bijvoorbeeld een Aziatische webshop, dan valt dit niet onder ons toezicht”, aldus productveiligheidsinspecteur bij de NVWA René van der Zanden op de site van de organisatie.

„Een product ontwikkelen kost geld. Een veilig product ontwikkelen kost meer geld”, legt Van der Zanden daar uit. „Wanneer een product voor een te lage prijs wordt aangeboden, dan heeft de producent ergens op bezuinigd. Veel mensen denken: ik koop online een goedkope telefoonoplader en als hij kapot is koop ik wel een nieuwe. Zij realiseren zich niet dat ze met een onveilig product meer kunnen verliezen dan geld alleen.”

Van der Zanden heeft onlangs bekeken hoeveel onveilige producten hij via een webshop buiten de EU kon vinden. „Na tien minuten stond de teller op tachtig. Van nachtlampjes en reisstekkers tot prikkabels waarbij de gebruiker het risico liep geëlektrocuteerd te worden.”

Consumenten doen er goed aan om bijvoorbeeld te controleren of een product voorzien is van de CE-markering, de verklaring van de fabrikant dat het product aan de EU-wetgeving voldoet. Sommige Chinese fabrikanten verkopen echter ook producten met een CE-teken (China Export) en dat lijkt erop, dus ook hiermee is het oppassen geblazen.

Ook websites zonder adres, contactgegevens en retourbeleid kunnen verdacht zijn. Spullen waaraan merknamen ontbreken of met een onbekende merknaam, kunnen ook risicovol zijn om aan te schaffen, waarschuwt de NVWA.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer