Politie grijpt in bij confrontatie KOZP en tegendemonstranten in Staphorst
De politie en de Mobiele Eenheid hebben bij de afrit Staphorst op snelweg A28 ingegrepen bij een confrontatie tussen zeker honderd demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en een grote groep tegendemonstranten die de actievoerders van KOZP tegenhielden. Er zijn geen gewonden en er is nog niemand aangehouden.
Wel zijn aangiftes gedaan van bedreiging, vernieling van een auto en diefstal van goederen uit een auto. De politie heeft camerabeelden van de incidenten. Met KOZP waren afspraken gemaakt dat de politie hen onderweg naar Staphorst zou begeleiden toen blokkades werden opgeworpen en er incidenten waren. De mensen van KOZP maakten noodgedwongen rechtsomkeert.
Volgens Jerry Afriyie van KOZP zijn leden van zijn groep gewelddadig bejegend door de tegendemonstranten, van wie enkelen hun gezicht zwart hadden geschminkt. Daarbij zijn auto’s bekogeld en beschadigd en is een ruit van een van de twee bussen van de groep vernield.
De demonstratie van KOZP in Staphorst werd op het laatste moment verboden. Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst besloot op advies van het Openbaar Ministerie en de politie om het protest tegen Zwarte Piet niet door te laten gaan. Ook andere protesten in Staphorst werden in de ban gedaan.
„Opnieuw is ons op het laatste moment het recht op demonstreren afgenomen en hebben de autoriteiten ons laten stikken ten gunste van een groep die ons dat recht niet gunt,” aldus Afriyie. KOZP denkt nog na over eventuele te nemen stappen tegen het verbod. Afriyie spreekt van Dokkum 2.0. In 2017 verhinderden actievoerders op de A7 dat KOZP bij de nationale sinterklaasintocht een toegestane demonstratie kon houden.
De politie was zaterdagmiddag druk met „een aantal onrustige situaties op wegen naar Staphorst”, aldus de politiewoordvoerder. Daardoor waren geen politiemensen meer beschikbaar voor de demonstratie van KOZP op het Marktplein. Volgens burgemeester Ten Kate kon hierdoor de veiligheid niet gegarandeerd worden voor bezoekers van het sinterklaasfeest en de demonstranten. „Alles aan gedaan, maar de opzet voor een vreedzaam verloop is mislukt,” verzucht Ten Kate tegen de Stentor. „Het is een recht om te demonstreren, maar we konden de veiligheid van de demonstranten niet garanderen. Dat geeft een dubbel gevoel.”
De politie zegt het te betreuren dat de demonstratie verboden moest worden. „Het recht om te demonstreren is een groot goed in Nederland.”