BinnenlandZorg- en leerlingenvervoer

Voorlopig geen nieuwe stakingen in zorg- en leerlingenvervoer

Chauffeurs in het leerlingen- en zorgvervoer gaan voorlopig niet opnieuw staken. Reden is dat vakbonden CNV en FNV een uitnodiging van werkgeversvereniging KNV Zorgvervoer en Taxi hebben gekregen om maandag weer te gaan praten.

ANP
18 November 2022 17:41Gewijzigd op 18 November 2022 18:29
beeld ANP, Remko de Waal
beeld ANP, Remko de Waal

Op vrijdag legden chauffeurs in Noord-Holland, Overijssel, Gelderland en Zeeland het werk neer. Daardoor konden sommige leerlingen in het speciaal onderwijs niet naar school worden vervoerd of met veel vertraging.

Volgende week zouden er acties in andere delen van het land volgen. „De acties hebben laten zien dat het de chauffeurs menens is. Ik denk dat KNV daar nu ook van doordrongen is”, zegt CNV-onderhandelaar Rick Pellis in een verklaring. Bestuurder Meindert Gorter van FNV Zorgvervoer en taxi stelt: „Hopelijk zien de werkgevers nu wel in dat een goede cao noodzakelijk is. Wij schorten de acties op om maandag weer te gaan praten. Maar als de werkgevers niet voldoende over de brug komen, zijn er volgende week vrijdag weer stakingen.’

De vereniging Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) is blij dat de staking is opgeschort. „Wat fantastisch en goed dat dit bereikt is”, zegt de belangengroep. Die staat achter de chauffeurs, benadrukte voorzitter Elijah Delsink vrijdag. „Wij zijn echt superblij dat dit bereikt is. Trots op alle chauffeurs dat zij, ondanks het duivelse dilemma (laat ik kinderen in de steek of niet), zijn gaan staken, maar ook op alle chauffeurs die dubbel zijn gaan rijden om dit op te vangen.” Delsink zegt goede hoop te hebben „dat er goede afspraken uit gaan komen en de wensen van de chauffeurs ingewilligd worden”.

Door de staking hadden de leerlingen vrijdagmiddag wel grote moeite om weer thuis te komen, aldus de LBVSO. Delsink: „Er zijn veel vertragingen en dubbele ritten, waardoor leerlingen moeten wachten tot de chauffeur de eerste rit heeft gedaan. Ook zijn er veel samengevoegde ritten waardoor leerlingen langer onderweg zijn en ritten maken van twee tot drie uur. Enkele docenten hebben zelf leerlingen naar huis of naar de verlengde dagbesteding gebracht.”

In het leerlingen- en zorgvervoer werken ongeveer 22.000 mensen. Zij willen onder meer dat de lonen voortaan meestijgen met de inflatie. De werkgevers boden voor volgend jaar 8 procent loonsverhoging en het jaar erna 4 procent. Ook willen de chauffeurs betere arbeidsomstandigheden, bijvoorbeeld betere regelingen voor pauzes en bij ziekte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer