Twijfels over oorzaak coronauitbraak koorrepetitie Mount Vernon
Een nieuwe studie legt een bom onder de hypothese dat een zogenaamde superspreader verantwoordelijk is geweest voor een mega-uitbraak van het coronavirus tijdens een koorrepetitie in het Amerikaanse Mount Vernon.
De repetitie in de presbyteriaanse kerk van Mount Vernon (Georgia) vond plaats op 10 maart 2020, twee weken voordat een verbod op religieuze en recreationele bijeenkomsten werd afgekondigd. Rond de activiteit raakten 52 leden van het Skagit Valley Chorale besmet met corona. Drie mensen werden zo ziek dat ze in het ziekenhuis opgenomen moesten worden; twee van hen overleden. De grote uitbraak vormde voor veel beleidsmakers binnen en buiten de Verenigde Staten het bewijs dat gezamenlijk zingen in coronatijd een riskante aangelegenheid is.
Opvallend is dat de koorleden zich bewust waren van het virus en daarom voorzorgsmaatregelen hadden getroffen. Zo schudden ze geen handen en probeerden ze afstand te houden. Ook verklaarden acht getuigen tegenover de Los Angeles Times dat niemand van de aanwezigen aan het hoesten of niezen was of ziek leek.
Experts vermoedden daarom dat de tientallen zangers besmet zijn geraakt door aerosolen, ultralichte vochtdruppeltjes die minutenlang in een ruimte kunnen zweven. Deze aerosolen zouden zijn uitgescheiden door één uiterst besmettelijke persoon, een zogenoemde superspreader.
Incubatietijd
Britse onderzoekers zetten hun vraagtekens bij de waarschijnlijkheid van deze verklaring. Aannemelijker achten ze het dat meerdere zangers al vóór de repetitie het virus bij zich droegen, schrijven ze in een artikel dat deze week online verscheen en later wordt gepubliceerd in vakblad Public Health. Ze denken dat omdat tien zangers op 11 en 12 maart –een dag na de repetitie– coronaverschijnselen kregen. Zij zouden al vóór de repetitie besmettelijk moeten zijn geweest. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de gemiddelde incubatietijd –de periode van besmetting tot het ontstaan van klachten– van de eerste coronavariant rond de zes tot zeven dagen ligt.
Ook is het volgens de Britse onderzoekers onwaarschijnlijk dat virusoverdracht plaatsvond via wolken met aerosolen, gezien de ruimte van de kerk en het feit dat warme, uitgeademde lucht opstijgt.
Pauze
Daarnaast ontbreekt volgens hen bewijs voor de bewering dat het zingen tijdens de repetitie tot meer besmettingen heeft geleid dan interacties tussen koorleden, zoals gesprekken tijdens de pauze. Dat laatste achten ze een veel plausibeler verklaring voor de uitbraak.
De onderzoekers claimen niet dat zingen vrij van risico’s is, maar vinden wel dat de uitbraak in Mount Vernon onvoldoende bewijs levert voor maatregelen tegen koorzang.