Recordbedrag voor Azië
De internationale gemeenschap heeft woensdag in totaal bijna 4 miljard dollar (3 miljard euro) toegezegd voor hulp aan gebieden die door de zeebeving zijn getroffen.
In een interview dat de Amerikaanse nieuwszender CNN woensdag uitzond zei VN-secretaris-generaal Kofi Annan te hopen dat al het beloofde geld ook werkelijk wordt gegeven. Ook benadrukte hij dat het bij de donaties om „nieuw en extra geld” moet gaan en dat het niet moet worden weggehaald bij andere hulpprojecten.
Hoewel donderdag op de speciale conferentie in Jakarta nog meer toezeggingen worden verwacht, is de bijeenkomst niet in eerste instantie een donorconferentie. De leiders van 26 landen en humanitaire organisaties bespreken in Jakarta vooral de onderlinge afstemming van de donaties en hulpoperaties. Ook komen manieren aan de orde om de schade van toekomstige natuurrampen te beperken.
Zo hoopt Indonesië dat de leiders het eens worden over een waarschuwingssysteem voor tsunami’s in de Indische Oceaan. Volgens deskundigen had zo’n systeem veel levens kunnen sparen. Voor de Stille Oceaan bestaat al een waarschuwingscentrum voor de gevolgen van zeebevingen. In het concept voor de gezamenlijke slotverklaring van de conferentie, dat is verspreid onder de deelnemers en waaruit het Britse persbureau Reuters gisteravond citeerde, staat dat zo’n centrum er ook voor de Indische Oceaan moet komen.
Ook roepen de VN in de ontwerpslotverklaring de internationale gemeenschap op tot meer coördinatie en samenwerking bij de hulp. Verder staat er onder meer in: „We verwelkomen het initiatief van diverse landen om de buitenlandse schuldenlast van de getroffen landen te verminderen, om hun nationale capaciteit te vergroten.” Australië heeft echter al gezegd te vrezen dat bevriezing van schulden niet degenen helpt die in de ergste nood verkeren.
Australië kondigde woensdag aan voor 764 miljoen Amerikaanse dollar (ruim 570 miljoen euro) aan hulp te geven. Het is daarmee de grootste donateur. Voor Australië zelf is de donatie volgens premier Howard de grootste uit de geschiedenis van zijn land. Eerder op de dag had Duitsland gemeld 500 miljoen euro te geven in plaats van de oorspronkelijke 20 miljoen. Daarmee was Duitsland op dat moment de gulste gever.
Het dodental als gevolg van de tsunami’s staat op ruim 146.000.
De VN verwachten dat de bevolking in de getroffen landen nog zeker zes tot negen maanden dringend behoefte zal hebben aan noodhulp. De volledige wederopbouw van de gebieden zal nog veel langer duren.
India schat het financiële verlies door de tsunami’s in vier getroffen zuidelijke staten op ten minste 1,1 miljard dollar (circa 830 miljoen euro). Dat maakte de regering in de hoofdstad New Delhi donderdagmorgen in een verklaring bekend. De schade op de afgelegen Andaman- en Nicobareilanden is er nog niet bijgeteld.
In de zwaarst getroffen staat Tamil Nadu, waar bijna 8000 mensen om het leven kwamen en veel dorpen werden weggespoeld, bedraagt de schade 531 miljoen dollar (439 miljoen euro). Andere getroffen staten zijn Kerala, Andhra Pradesh en Pondicherry. Aan een gedetailleerde raming van de schade op de Andaman- en Nicobareilanden wordt nog gewerkt. In India zijn zeker 15.800 mensen gedood of vermist door het natuurgeweld.
Het Chinese leger is bezig aan zijn grootste overzeese humanitaire operatie in de geschiedenis. Volgens verscheidene Chinese media zijn Chinese militairen actief bij de levering van hulpgoederen in Indonesië, Sri Lanka, India en Thailand. De activiteiten worden op korte termijn uitgebreid met de Maldiven.
Het Chinese Volksbevrijdingsleger is vaker betrokken bij humanitaire operaties over de grens, maar nog nooit op deze schaal. Behalve militaire hulp heeft China hulp toegezegd voor de aanleg van een waarschuwingssysteem voor vloedgolven in de Indische Oceaan, aldus het persbureau Xinhua.
China heeft volgens voorlopige cijfers twaalf burgers verloren door de ramp.