EconomieEnergiesteun

Minister verruimt energiesteun: 21.000 mkb’ers profiteren

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) gaat de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) uitbreiden. Daardoor komen er 21.000 bedrijven extra in aanmerking voor de steunregeling.

10 November 2022 19:50Gewijzigd op 11 November 2022 12:05
De ministers Jetten van Klimaat (2e van links) en Adriaansens van Economische Zaken (2e van rechts) tijdens het debat over het prijsplafond en de steun voor het mkb. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
De ministers Jetten van Klimaat (2e van links) en Adriaansens van Economische Zaken (2e van rechts) tijdens het debat over het prijsplafond en de steun voor het mkb. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Ondernemers hoeven niet langer te voldoen aan de minimale verbruiksgrens van 5000 kubieke meter gas of 50.000 kilowattuur stroom per jaar om in aanmerking te komen voor de steunregeling. Dat maakte minister Adriaansens donderdag kenbaar tijdens een Kamerdebat over de TEK.

De SGP drong er samen met het CDA op aan om de verbruiksgrenzen af te schaffen. De minister noemde de verruiming „een kleine ingreep, waar veel ondernemers bij gebaat zijn.” Er komen nu 62.000 ondernemingen in aanmerking voor de TEK in plaats van 41.000. Andere voorwaarden, die gaan over de omvang van de energiekosten, het aantal werknemers en de maximale jaaromzet, blijven gelden.

De minister trekt er 50 miljoen euro voor uit om de regeling uit te breiden. Het kostenplaatje komt daardoor op 1,7 miljard euro.

Ook op ander vlak was er goed nieuws voor ondernemers. Minister Adriaansens gaat alles op alles zetten om de energiesteun eerder uit te keren. De VVD en de ChristenUnie willen dat de minister de regeling per 1 januari laat ingaan. Dat is volgens Adriaansens „iets te ambitieus.” Ze zegde toe er naar toe te werken dat aan het begin van het eerste kwartaal van 2023 de eerste euro’s kunnen worden uitgekeerd.

Tot voor het debat mikte de minister op het tweede kwartaal volgend jaar. Die tijd zou nodig zijn om de regeling zorgvuldig uit te werken en toestemming te krijgen van de Europese Commissie.

Adriaansens ziet er niets in om met voorschotten te gaan werken zolang de TEK niet van kracht is. De Eerste Kamer had daar om gevraagd bij motie van senator Schalk (SGP). Ook de VVD vindt voorschotten „een goed alternatief”, net als Kamerlid Van Haga (BVNL). Volgens minister Adriaansens is voorschotfinanciering echter niet mogelijk.

Een hogere maximumvergoeding zit er niet in voor het mkb. Een aantal partijen pleitte ervoor het maximale steunbedrag van 160.000 euro op te hogen. Daar gaat de minister echter niet in mee. „We geven heel veel uit. Deze regeling komt nog bovenop het prijsplafond. Onder de huidige voorwaarden is de regeling uitlegbaar”, aldus Adriaansens.

Het was voor het kabinet een afweging om met een steunregeling te komen, legde de minister uit. Het voornaamste bezwaar is volgens Adriaansens dat de energieprijzen naar verwachting blijvend op een hoog niveau liggen. Dat maakt de situatie anders dan tijdens de coronapandemie, toen winkelsluitingen tijdelijk waren. Het is dan ook onvermijdelijk dat ondernemer hun prijzen aanpassen, meent de minister.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer