Kuipers koopt tijd in debat acute zorg
Minister Kuipers (Volksgezondheid) is niet van plan om op korte termijn al het mes te zetten in het aantal spoedeisende hulpposten (SEH’s) van ziekenhuizen, of in de financiering daarvan.
Zolang hij nog geen knopen heeft doorgehakt over de komst van nieuwe kwaliteits- en bereikbaarheidsnormen voor de SEH’s verandert er nog niets, zei hij woensdag in een Kamerdebat.
Eerder ontstonden er bij de oppositiepartijen zorgen over een recente Kamerbrief waarin Kuipers zijn toekomstplannen schetste. Ook het CDA had daar vragen bij.
In de brief schreef Kuipers onder meer: „Voor veel mensen zal het een veilig gevoel geven als er een huisartsenpost of SEH om de hoek zit. Dit is echter een schijnveiligheid als de veiligheid en kwaliteit van acute zorg niet kan worden geborgd.” Verderop stelde hij: „Nabijheid is geen aspect van kwaliteit van acute zorg. Uiteindelijk is niet zozeer de locatie van het ziekenhuisgebouw cruciaal, maar dat de acute zorg op welke plaats dan ook van goede kwaliteit en voor iedereen tijdig toegankelijk is.”
Voor zijn aantreden, toen hij nog de scepter zwaaide over het Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter was van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemde Kuipers het al zorgelijk dat zoveel SEH’s worstelen met de kwaliteitsnorm. Die komt erop neer dat er op iedere spoedpost ten minste een basisarts aanwezig moet zijn met minimaal één jaar klinische ervaring. Door het personeelstekort wordt die eis in sommige ziekenhuizen alleen met kunst- en vliegwerk gehaald. In interviews liet hij doorschemeren dat het concentreren van het huidige aantal SEH-locaties voor hem zeker een van de opties is.
Voor de bezorgde Kamerleden komt daarbij dat de Nederlandse Zorgautoriteit af wil van de aanrijtijdennorm voor ambulances. Die komt erop neer dat elke patiënt die acute zorg nodig heeft binnen 45 minuten op de SEH moet zijn.
Het schrappen van die norm zou zeker consequenties hebben voor de SEH’s van kleine ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden, waar ’s nachts weinig aanloop is. Zij ontvangen nu steun van het ministerie om hun spoedpost in de lucht te houden. Vervalt de bereikbaarheidsnorm, dan is ook die bekostiging van de baan en is de toekomst van het ziekenhuis onzeker.
Kamerleden van PVV, SP en GroenLinks hielden Kuipers woensdag berekeningen voor die erop neerkomen dat tenminste 29 SEH’s en ziekenhuizen het loodje zouden leggen als de bewindsman de aanrijtijdennormen verandert. Volgens Kuipers is dat allemaal veel te voorbarig. „Aperte onzin”, zei hij zelfs.
Als het aan hem ligt, wordt de acute zorg heringericht aan de hand van „een combinatie van instrumenten”, zoals bereikbaarheid, kwaliteitseisen, beschikbaar personeel en onderlinge afspraken in de regio’s. Het is dus meer dan alleen een minutenkwestie, aldus de bewindsman. De komende tijd wil Kuipers eerst gaan overleggen met zorgorganisaties over de nieuwe normen. De resultaten daarvan wil hij voor het najaar van 2023 weer bespreken met de Kamer.