Binnenlandonderzoek cbs

Welzijn jongere neemt vooral af door wantrouwen instituties

Jongvolwassenen in Nederland voelen zich voor het eerst minder gelukkig dan 25-plussers. Dat komt vooral doordat hun vertrouwen in instituties als de Tweede Kamer gedaald is, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

9 November 2022 07:50Gewijzigd op 9 November 2022 14:32
beeld ANP, Ramon van Flymen
beeld ANP, Ramon van Flymen

Jongvolwassenen waren in 2021 minder gelukkig, minder tevreden met hun leven en ervaarden een lager persoonlijk welzijn dan een jaar eerder, staat in de woensdag verschenen Landelijke Jeugdmonitor. Vrouwen scoren daarbij aanzienlijk lager dan mannen. Grootste oorzaak is de knauw die het vertrouwen in instituties, als de politiek, de politie en de rechtspraak, kreeg. Terwijl dat vertrouwen tussen 2019 en 2020 nog toenam van 53 naar 64 procent, daalde het in 2021 naar 52 procent. Het percentage mensen dat tevreden is met de psychische gezondheid nam af van 74 naar 68 procent.

Ook krijgen steeds meer jongeren jeugdhulp. Daaronder vallen hulp en zorg bij psychische, psychosociale en gedragsproblemen van jongeren, bij een verstandelijke beperking of bij opvoedingsproblemen van de ouders. In 2015 ging het nog om één op de tien jongeren onder de 18 jaar. Zes jaar later ligt dat aandeel op één op de zevenenhalf.

Opvallend is dat in gemeenten waar verhoudingsgewijs veel jongeren wonen, zoals Urk en Staphorst, juist weinig gebruik wordt gemaakt van jeugdhulp. Het CBS wijst op het grote aandeel bevindelijk gereformeerden en grote gezinnen in deze gemeenten. Onduidelijk is of die groep minder snel aan de bel trekt of daadwerkelijk minder hulp nodig heeft.

Werk

Urk en Staphorst kennen ook de hoogste arbeidsparticipatie onder jongeren tussen de 15 en 27 jaar. Toch is het te kort door de bocht om daaruit te concluderen dat werk voorkomt dat jongeren een beroep moeten doen op hulp. In Rotterdam ligt het gebruik van jeugdhulp in vergelijking met andere grote steden ook laag met 8,8 procent. Rotterdam nadert daarmee de scores van Urk, terwijl de stad beduidend minder goed scoort op lijstjes over arbeidsparticipatie en kinderen die opgroeien in een bijstandsgezin.

Tiel is koploper wat betreft jeugdhulp: bijna een kwart van de jongeren onder de 18 maakt daar in die gemeente gebruik van. In Heerde ligt dat percentage op 19 en in Terneuzen 20,5 procent. Terwijl in Staphorst (6,4 procent) en Westvoorne (6,7 procent) een klein aantal jongeren jeugdhulp krijgt.

Gescheiden ouders

Eén op de zes jongeren leeft in een gezin met één ouder. Dat laatste toenemende aantal is een voorspeller voor het jeugdhulpgebruik. Recent onderzoek wees uit dat maar liefst 92 procent van de jongeren met een jeugdbeschermingsmaatregel in 2020 te maken had met gescheiden ouders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer