Met behulp van virtual reality terug naar de synagoge van Aleppo
Het Israël Museum in Jeruzalem biedt bezoekers de kans om met behulp van virtual reality een toer te maken naar de beroemde synagoge van Aleppo. Het eeuwenoude gebedshuis werd in 2016 verwoest tijdens de Syrische burgeroorlog.
De Joodse gemeenschap van Aleppo in Syrië bestond al tijdens de Tweede Tempelperiode en is een van de oudste ter wereld. De stad lag tussen het land Israël en Babylonië. De Grote Synagoge van Aleppo werd tussen de vijfde en zevende eeuw gebouwd.
Na de islamitische verovering in het jaar 637 moesten de Joden in Aleppo een speciale belasting betalen aan de moslims, in ruil voor de autonomie die ze genoten voor interne aangelegenheden. Toch werden ze af en toe het slachtoffer van vandalen die eigendommen vernietigden.
In 1492 verdreven Isabella van Castilië en Ferdinand II van Aragon de Joden uit Spanje. Een deel van hen week uit naar Aleppo, wat leidde tot spanningen tussen de nieuwkomers en de veteranen. Elke groep had zijn eigen rabbijn en tradities.
In de zeventiende eeuw arriveerden Joods-Italiaanse kooplieden in Aleppo. Ze integreerden en droegen bij aan het welzijn van de Joodse gemeenschap.
In de twintigste eeuw waren de barrières tussen de verschillende groepen verdwenen. Ze vormden een Joodse, Arabischsprekende gemeenschap, met dezelfde gebruiken.
Toen in november 1947 de Verenigde Naties het plan aannamen om Palestina te verdelen in een Joodse en Arabische staat, braken er anti-Joodse rellen uit in Syrië. De agressors staken synagogen in brand en plunderden winkels en huizen. Joden namen de schat die ze in bezit hadden, de Aleppo Codex, uit de synagoge en verborgen deze. De synagoge kon daarna weer gedeeltelijk worden opgebouwd.
De burgeroorlog van 2016 legde het Joodse gebedshuis echter opnieuw in ruïnes. Duizenden Joden vluchtten Aleppo uit en verspreidden zich over de hele wereld. Zo ontstonden er gemeenschappen in New York, Mexico, Panama, São Paulo, Buenos Aires en Israël, die de tradities van de Aleppogemeenschap hielden.
In 1992 mochten de laatste Joden die nog in Aleppo waren, Syrië verlaten.
Het Reformatorisch Dagblad organiseert op 10 november een abonneeavond in Apeldoorn. Thema: ”De landbelofte en Israël” (het onderwerp staat los van het artikel op deze pagina’s). Sprekers: rabbijn Van de Kamp en prof. dr. M. J. Paul. Meer informatie en aanmelden via beleefenontmoet.nl of bel 055–53 90 498.