Prosus en Philips onderaan in licht hogere AEX, Aegon aan kop
Techinvesteerder Prosus en zorgtechnologieconcern Philips stonden maandag onderaan in de AEX-index op het Beursplein, die een kleine winst liet zien. Prosus kampte met forse koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het een groot belang heeft, en Philips kondigde een reorganisatie aan waarbij het bedrijf wereldwijd 4000 banen gaat schrappen, waarvan 400 in Nederland. Verzekeraar Aegon was koploper bij de hoofdfondsen en dikte 3,6 procent aan.
Prosus kelderde dik 12 procent. Beleggers lijken zich zorgen te maken over het investeringsklimaat in China, nu president Xi Jinping zijn machtspositie in het land verder heeft verstevigd. Zo ging internet- en gamesbedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, ruim 11 procent onderuit in Hongkong. Ook andere Chinese techbedrijven kregen rake klappen.
Philips werd ruim 3 procent lager gezet. Het bedrijf, dat gebukt gaat onder de problemen met zijn slaapapneu-apparaten, wil met de banenreductie de organisatie stroomlijnen en de kosten verlagen. De nieuwe topman Roy Jakobs, die deze maand het roer heeft overgenomen van Frans van Houten, verklaarde dat Philips voor veel uitdagingen staat. Naast de dure terugroepactie van de slaapapneu-apparaten staan de resultaten onder druk door leveringsproblemen, de inflatie, de strenge coronamaatregelen in China en de oorlog in Oekraïne.
De AEX noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de plus, op 653,12 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 886,95 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,2 procent, na de forse koerswinsten op Wall Street afgelopen vrijdag.
De Londense FTSE-index won 0,1 procent. Investeerders wachten vooral op wie de opvolger zal worden van de Britse premier Liz Truss, die vorige week ontslag nam na het mislukken van haar begrotingsplannen. Vooralsnog is Rishi Sunak, een oud-minister van Financiën, de enige officiële kandidaat voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en daarmee het Britse premierschap.
Naast Aegon stonden de chipbedrijven ASMI en ASML in de kopgroep van de AEX, met winsten tot 2,9 procent. Shell daalde 1,2 procent na een adviesverlaging door Santander. Het olie- en gasconcern liet ook weten zich te hebben ingekocht bij een project dat Qatar in staat moet stellen meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te exporteren.
De euro was 0,9817 dollar waard, bijna onveranderd ten opzichte van vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,6 procent minder op 83,66 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 92,25 dollar per vat.