Laatste landelijke stakingsdag in het streekvervoer
Werknemers in het streekvervoer beginnen aan de laatste van drie stakingsdagen. De driedaagse werkonderbreking volgt op een eerdere staking en een manifestatie op de Koekamp in Den Haag in september, zo meldde vakbond FNV eerder.
FNV eist loonsverhoging ter compensatie van prijsstijgingen en vermindering van werkdruk in de huidige cao, die tot eind dit jaar loopt en die nooit door FNV is ondertekend. Vakbond CNV deed dat in juni wel. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) wil niet met de FNV in gesprek over de huidige cao, maar nodigt FNV wel uit te praten over de toekomstige in 2023.
De twee partijen zijn het niet eens over de mate van verstoring die de stakingen opleverden tijdens de eerste twee stakingsdagen. De VWOV zei dat gemiddeld 70 tot 80 procent van de dienstregelingen kon worden uitgevoerd doordat CNV-leden en niet-vakbondsleden gewoon reden. Maar FNV claimde dat 65 tot 70 procent van de dienstregelingen „geraakt” werd door de staking.
In het streekvervoer werken ongeveer 13.000 mensen. FNV zei woensdag, de eerste stakingsdag, dat er van hen meer dan 6000 lid zijn van de FNV en dat toen ongeveer 2500 stakers aan de actie meededen. Behalve buschauffeurs doen volgens de bond ook trambestuurders, verkeersleiders en treinmachinisten die onder de cao vallen mee aan de stakingsactie.