Alleen tbs geëist voor moord op vriendin ‘om haar te beschermen’
De man die in februari zijn vriendin doodstak in een bed and breakfast in Valkenswaard, wilde haar behoeden voor „iets veel ergers”. Hij had waanideeën dat ze anders zou zijn ontvoerd, verkracht en uitgebuit. „Ze zou een heel zwaar leven krijgen en daarna toch worden vermoord. Dat kon ik maar op één manier voorkomen.” Omdat hij in een psychose verkeerde kon de moord hem niet worden aangerekend en eiste het Openbaar Ministerie woensdag bij de rechtbank in Den Bosch geen celstraf, maar tbs met dwangverpleging tegen de 46-jarige Martien M.
Een broer van het slachtoffer zou tijdens de zitting een slachtofferverklaring voorlezen, maar op weg naar de microfoon probeerde hij de verdachte aan te vliegen. De parketpolitie wist hem te overmeesteren en af te voeren.
De eigenaresse van de bed and breakfast hoorde op 1 februari in de bovenwoning van het stel gestommel en geschreeuw en zag toen ze ging kijken hoe M. zijn vriendin voor de deur in de nek stak en zij doodbloedde. Het slachtoffer was tientallen keren gestoken, bleek uit sectie.
M. zei dat hij op het moment van zijn daad inderdaad een psychose had. Dat overkwam hem op zijn 17e voor het eerst. Sindsdien gebruikte hij drugs en sinds zijn 24e werd hij behandeld bij een GGZ-instelling tegen zijn verslaving. Hij kreeg er medicijnen om de psychoses te onderdrukken en leerde daar vijf jaar geleden ook Stephanie (33) kennen met wie hij een relatie kreeg.
Ze ontvluchtten de instelling vorig jaar en konden na omzwervingen terecht in de B&B. Daar stopte M. vorig jaar met het slikken van anti-psychotica. „Ik werd er suf van, maar ik moest juist alert zijn om haar te beschermen.” Daardoor kwamen de waanbeelden terug en kreeg hij de overtuiging dat ’ze’ zijn vriendin kwamen halen. Om dat te voorkomen, moest hij haar doden. „Omdat ik van haar hield. Het klinkt bizar, maar dat denk ik nog steeds.”
Volgens deskundigen lijdt de man aan een schizofrene stoornis en kan de moord hem niet worden aangerekend. Alleen een intensieve en mogelijk levenslange behandeling in een gesloten kliniek is volgens hen zinvol.