Kamer steunt motie om contact tussen gemeente en kerken te bevorderen
Gemeenten moeten minder benauwd zijn om contacten en samenwerking te zoeken met religieuze organisaties. Dat sprak de Tweede Kamer dinsdag uit door een motie van ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker en CDA-Kamerlid Inge van Dijk te aanvaarden.
Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken, vorige week, hekelde Bikker de religiestress bij sommige partijen. Zo wil D66 in Rotterdam dat het Leger des Heils ook mensen aanneemt die de uitgangspunten niet onderschrijven. Ook de steeds weer terugkerende discussie over de mogelijkheid voor kerken om via SILA gegevens van leden te krijgen, is Bikker een doorn in het oog.
Zij diende daarom met het CDA een motie in waarin de regering de contacten en samenwerking tussen gemeenten en religieuze organisaties moet bevorderen. Daarbij moet een handreiking van de Vereniging Nederlandse Gemeenten leidend zijn. Bij de uitwerking moet de rijksoverheid ook het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) gaan betrekken.
In de vernieuwde VNG-handreiking ”Tweeluik religie en publiek domein” blijkt volgens Bikker dat zowel lokale bestuurders als religieuze organisaties gebaat zijn bij ontmoeting en het vergroten van kennis over elkaars inzet.
Tegenstemmers
In de motie wordt de grote maatschappelijke waarde van kerken onderstreept, mede vanwege het omzien naar elkaar, het tegengaan van armoede en eenzaamheid en de opvang van statushouders.
De CU/CDA-motie kreeg brede steun in de Tweede Kamer. Alleen de fracties van PVV, SP, FvD, JA21 en fractie De Haan, stemden tegen.