Politici kunnen meer doen aan zelfreflectie
De werkdruk voor Kamerleden is overduidelijk groot. Een goed thema voor zelfreflectie. Oud-PvdA-leider Ad Melkert heeft op dit thema ook nog wat te leren.
Afgelopen dinsdag maakte PvdD-fractievoorzitter Esther Ouwehand bekend dat ze tijdelijk uit de Tweede Kamer vertrekt vanwege overbelasting.
Afgelopen vrijdag maakte VVD-Kamerlid Ockje Tellegen bekend dat ze de Tweede Kamer definitief verlaat vanwege een burn-out. Tellegen zit al sinds februari dit jaar ziek thuis.
De twee staan niet alleen. De vorige fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme, was voor haar vertrek uit de Kamer ook tweemaal voor langere tijd afwezig. D66-Kamerlid Rens Raemakers, zelfstandig Kamerlid Omtzigt en zijn (vroegere) CDA-collega Harry van der Molen zaten ook korter of langer thuis.
GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet denkt dat het vertrek van de twee collega’s het topje is van de ijsberg. Ze schrijft op haar Facebookpagina dat er veel collega’s zijn met gezondheidsproblemen.
Wat er volgens haar „echt inhakt” is niet zozeer het aantal uren, maar „wel de haat, agressie, minachting en beledigingen die je regelmatig over je heen krijgt. Je bent een speelbal van de publieke opinie en van sociale media. Dit maakt de werkomgeving extreem onveilig.”
Als de Tweede Kamer ooit aan zelfreflectie gaat doen, is dit wel een aangelegen thema.
Fortuyn
Dit jaar was het twintig jaar geleden dat de linkse dierenrechtenactivist Volkert van der Graaf de politicus Pim Fortuyn vermoordde. Fortuyn was een belangrijke opponent van toenmalig PvdA-partijleider Ad Melkert. De confrontatie tijdens een tv-gesprek na de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 tussen de grote verliezer Melkert en de grote winnaar Fortuyn de winst van de Fortuyn is legendarisch. Melkert zat als een verongelijkt kind te mokken.
Twintig jaar hield Melkert zijn mond over de verloren gemeenteraadsverkiezingen en de verloren Tweede Kamerverkiezingen. Dit weekend keek hij daar voor het eerst op terug tijdens een geschiedenisfestival in Haarlem. Daar bleek dat de zelfreflectie bij Melkert nog niet sterk ontwikkeld is. Hij weet nog steeds niet wat hij en de PvdA fout deden.
Als dat nu nog niet is gebeurd, dan zal dat ook wel niet meer komen. Maar wie wél wil weten wat er toen allemaal fout ging en welke steken de politieke elite liet vallen, moet het boek ”De puinhopen van acht jaar paars” van Fortuyn ter hand nemen. Dat schetst een ontluisterend beeld.
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken uit politiek Den Haag.